La Punteta · 9 de Novembre de 2011. 23:34h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El PSC s'ha passat

Malgrat que considero José Zaragoza un dels millors estrategues electorals que he conegut mai -juntament amb David Madí, per cert-, el PSC s'ha passat amb el darrer espot electoral en el que relaciona retallades amb la mort de pacients a la sanitat pública. Fins i tot encara que sigui veritat el que denunciaven els companys de Catalunya Press.

Un vídeo així només revela el nerviosisme dels socialistes a mesura que s'acosta el 20-N per la que serà la derrota més dura del PSOE des del 1977. Al capdavall, Rubalcaba no ha aconseguit retallar distàncies ni amb el debat. I això que era la seva gran esperança. Si no hi ha un miracle, el resultat està dat i beneït.

Sobretot perquè cap govern fa retallades per iniciativa pròpia en plena campanya amb el desgast electoral que suposen. Però els socialistes han deixat la Generalitat amb un dèficit de 8.400 milions d'euros en un any. El 2012 el Govern haurà de pagar -haurem de pagar entre tots- més de 2.000 milions d'euros només en interessos. Per això, el millor que podrien fer en aquest cas és callar.

En tota la demagògia sobre les retallades -a la que s'ha abocat també Iniciativa- l'únic coherent ha estat Joan Puigcercós quan va anunciar durant el seu discurs al debat de política general que no caurien "ni en la demagògia ni en el populisme". Malauradament, el consell no l'ha seguit tampoc el seu candidat, Alfred Bosch, que ha aprofitat per criticar-les en plena campanya.

Però el cas del PSC és encara més greu no només perquè van exercir la Presidència de la Generalitat -José Montilla, ara candidat al Senat- o el Departament d'Economia i Finances -Antoni Castells, desaparegut en combat- sinó perquè el mateix Joaquim Nadal va assegurar també en aquella sessió que "s’ha de gastar amb equilibri, amb ponderació, amb prudència, amb austeritat”. A bona hora.

L'endemà Miquel Iceta, en el debat sobre la reforma constitucional pactada entre PSOE i PP, encara en deia una altra de més grossa: “Augmentar el rigor en els pressupostos públics i, sobretot, evitar el costum sistemàtic de gastar meés del que s’ingressa, eés el que conveé a les finances públiques, com convé a les economies familiars o privades". Llàstima que els socialistes ho hagin descobert tard. Ens haguéssim estalviat molts disgustos.

Llavors per què aquest anunci ara? Sóc molt crític amb la campanya de CiU. Fins i tot amb el paper de Duran a mesura que passen els dies. Però l'espot del PSC sembla una maniobra desesperada que supera totes les previsions. Hem vist, a banda i banda, molts estirabots. Aquest guanya amb escreix. Després es queixaran de la desafecció.

Al capdavall què sabem fins ara de la candidata Carme Chacón? Ben poca cosa, només que li fan por fins i tot periodistes com Manuel Cuyàs, que és un senyor. També que s'ha passat tota la campanya parlant de la dreta, però perquè costa molt vendre l'obra de Govern de José Luis Rodíguez Zapatero. De la qual, per cert, es proclamava admiradora fervent.

De fet, a l'encara president del Govern espanyol no el volen ni el seu propi partit per a la campanya. Ha acabat tan cremat políticament que no vindrà tampoc a Catalunya. La crida de Chacón al vot de la port contra la dreta és només, doncs, una cortina de fum per tapar les pròpies carències. No té res més per vendre.

Al capdavall, del seu pas per Madrid durant quatre anys -i de tot el debat de l'Estatut- només n'ha quedat un article a El País escrit amb Felipe González en el que fa una afirmació que qüestiona fins i tot la seva formació com a professora de dret constitucional: "en rigor, los efectos jurídicos del fallo sobre la realidad del Estatuto son pequeños". Chacón potser dóna la talla mediàtica, però és més fluixa del que ens pensàvem.

 

 

Si t'agrada aquest article, potser t'agrada el meu llibre:

http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

També em pots seguir al twitter:

http://www.twitter.com/xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#3 fart de la dreta, CAT, 10/11/2011 - 21:39

Les veritats ofenen, oi Rius?

#2 laura, L'H, 10/11/2011 - 20:17

Totalment d'acord amb l'articulista. Vaig veure l'anunci i em vaig quedar de pedra. D'un mal gust impressionant.

#1 José María , Tarragona, 10/11/2011 - 13:29

Jamá había leído un artículo tan bien escrito y que bien se entiende. Gracias al autor por su valiosa información.

#1.1 Xavier Rius, Barcelona, 10/11/2011 - 16:15

Sens dubte, una exageració. Però gràcies. Mai m'havia posat tan vermell.