La Punteta · 25 de Setembre de 2012. 23:00h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El que no ha explicat Artur Mas

Potser sí que serem independents, però no sé si la Generalitat podrà pagar les nòmines a final de mes. Els números del Govern, en efecte, són per posar-se a tremolar com vaig dir a L'hora de les veritats, un programa via Twitter que em vaig empescar l'altre dia perquè no em conviden ni a TV3 ni a Catalunya Ràdio. Que té collons.

L'endeutament, per exemple, és de 42.000 milions d'euros -el més alt de totes les comunitats autònomes: quasi el 29% del total- dels quals 6.300 s'han de pagar a finals d'any. Sense oblidar els 2.600 milions en bons 'patriòtics' que vencen el proper mes de novembre, el mes de les eleccions.

L'objectiu de retallar el dèficit -una de les condicions de Madrid pel rescat- està lluny també de l'1,5% previst per al 2012. De fet, del 4,22% del PIB s'ha passat només a un 3,92%. I, d'altra banda, l'atur a Catalunya es manté per sobre del 18%: més de 600.000 persones sense feina.

Per això: sí, sí, Espanya ens roba i tota la pesca. També l'herència de 40.000 milions que va deixar el tripartit -del qual vaig ser sovint un crític implacable- però si després de tres plans de retallades només has rebaixat el dèficit menys d'un 0,5 és que alguna cosa has fet malament.

Siguem francs: el Govern de CiU també ha fet aquest gir sobiranista per amagar la crisi econòmica, la pèssima situació de les finances de la Generalitat i la seva pròpia gestió al capdavant de la institució. 

Ben mirat, al sobiranisme s'hi ha apuntat ara fins i tot l'alcalde de Barcelona. No sé si per tapar també una obra de govern més aviat discreta -discretíssima- més d'un any després d'arribar al càrrec. Ara, quan parla Xavier Trias de vegades sembla el David Madí.

Suposo que em permetrà la indiscreció, però quan l'actual Secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí -que en sap un niu de comunicació política tot i que no sé si li deixen exercir- va publicar el seu molt recomanable "Ets de dretes i no ho saps" (L'arquer, 2008) el van convidar a dinar Josep Antoni Duran i Lleida i el propi David Madí.

Els va recomanar que, si volien guanyar les eleccions, se centressin en la crisi econòmica durant la campanya. Li deurien fer cas perquè, en efecte, la federació nacionalista va centrar el seu discurs en l'economia més que en aquell invent -Josep Pla en diria tinglado- de la casa gran del catalanisme. Però això, és evident, ha quedat enrere.

I l'altre dia em deia el de cal Riera, el cansalader de Sant Feliu de Codines que em ven les llonganisses, que "a més de pregar, cal treballar". No sé si va ser ben bé aquest refrany, però ell que fa tots els mercats de Catalunya volia dir que la gent, en temps de crisi, el que vol és arribar a final de mes i poder pagar la hipoteca.

Per això crec que Mas, aquest vegada, va de debò. I que els de CiU tenen a tocar la majoria absoluta. Però en unes eleccions anticipades pot passar de tot. Només cal veure que, a tota Europa, han castigat sempre el partit al govern. I que el contrari d'una majoria absoluta és un mapa polític fragmentat. Esperem que no sigui el cas perquè seria un país ingovernable. Un país, per funcionar, necessita partits sòlids al govern i a l'oposició.

Publicitat
Publicitat

29 Comentaris

Publicitat
#14 alvaro, barcelona, 27/09/2012 - 11:31

Os quiero dar un consejo:
Si estáisjubilados,domiciliaros lo antes posible en cualquierlugar fuera de Cataluña.
Los que piensenresidir en Cataluña, cambiad inmediatamente vuestros ahorros a dólares

#14.1 Mohammed Abdullah, Ceuta (España), 27/09/2012 - 15:05

Basta con cambiar las cuentas corrientes a oficinas bancarias en Castellón, Teruel o Huesca, seguirán denominadas en Euros. Yo al contrario que usted recomendaría a los jubilados valorar la posibilidad de mudarse en un futuro a Cataluña donde es claro se va a producir un proceso deflacionario.

#13 mireia, barna, 27/09/2012 - 02:01

Potser haurien d'haver començat per retallar els sous dels diputats. Cal predicar amb l'exemple, primer. I demanant al Govern dÈspanya el rescabalament de les despeses sanitàries prodüides per l'atenció a habitants de les altres autonomies .

#12 Mohammed Abdullah, Ceuta (España), 26/09/2012 - 23:39

Lo que no ha contado Mas es que algun dia los españoles tendremos que reconocer este enorme sacrificio que hace Cataluña saliendo de la UE para que nosotros nos quedemos, el precio a pagar a Bruselas son las autonomias y con Cataluña dentro no se podia, aqui todos ganan, Bruselas, Madrid y Barcelona

#11 PeredePalau, Palau-solità i Plegamans, 26/09/2012 - 18:02

Sr. Rius, l'anàlisi el trobo més o menys correcte, tret que s'oblida vostè que a Catalunya "li falten" (de fet li prenen) 16.000 milions d'euros anuals, potser si la independència l'haguéssim obtingut fa 10 anys ara podríem estar amb Alemanya dient als altres el que han de fer, no?

#11.1 JOan, Bcn, 27/09/2012 - 10:33

Madre mia ahora ya somos la Alemania del sur!!!!
La fantasia de algunos o tiene limites...

#10 María Jesús, Barcelona, 26/09/2012 - 17:43

En 1984 Pujol I montó ese pollo para evitar ir a la cárcel por el caso Banca Catalana. Y si en la actualidad el poder político nacionalista ha montado este follón, un periodista sagaz que se precie podría preguntarse qué pretende taparse con esta cortina de humo tan grande. ¿Pero y la subvención?