Publicitat
La Punteta · 16 de Juny de 2017. 07:24h.

JORDI LATORRE

Alcalde de Torrefarrera i Vicepresident 4rt de la Diputació de Lleida

El referèndum que ens uneix

Diuen que en les societats avançades, els conflictes s’han de resoldre democràticament. A totes, menys a Espanya. A Espanya ens hem de sotmetre a la Constitució. Una constitució aprovada just després de la mort de Franco, i amb la tutela de l’exèrcit. Una Constitució que havia de permetre el desenvolupament de les nacions que hi havia a l’Estat, però que s’ha convertit en la seua gàbia. Una Constitució tutelada per un Tribunal Constitucional absolutament mediatitzat pels partits del règim, que enlloc d’arbitrar ha acabat sent una institució més del statu quo. A aquesta Constitució ens hem de resignar.

I davant del conflicte obert a Catalunya, iniciat l’any 2006 amb el “cepillado” a l’Estatut, i que s’ha anat agreujant durant més d’una dècada, l’Estat espanyol no ha aportat cap proposta de solució. Al contrari, la seva hostilitat vers les institucions catalanes i els polítics sobiranistes ha anat augmentant. I tot això ha portat a la convicció a una bona part de la societat que no hi havia altra alternativa que la independència. A la independència per la via democràtica, votant Sí o votant No.

Però si el suport a la independència ronda la meitat de la societat, podem dir que hi ha un gran consens en què aquesta situació s’ha de resoldre votant. Entorn al 80% de la població. O, el que és millor, més de la meitat de la població que no desitja la independència vol que es voti en un referèndum. Per tant, el referèndum ens uneix als catalans. En canvi, segons el govern espanyol, el PP, el PSOE, Ciudadanos, etc., el referèndum divideix. Un 80% de catalans estem units entorn a la idea de resoldre aquest conflicte democràticament votant, però se’ns vol imposar la claudicació.

Es combat el referèndum amb arguments com que el referèndum és il·legal. El dret d’autodeterminació ha sigut reconegut pel dret internacional en la Carta de les Nacions Unides i en el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics. També s’han incorporat a la Constitució espanyola, i estan per sobre d’aquesta norma. Diuen que els funcionaris que recolzin el referèndum cometran delicte de sedició, quan se sap que sempre actuaran d’acord amb la legalitat vigent, o amenaçant que Catalunya sortirà de l’euro.

Però no sembla que tots els arguments de la por, ni la persecució legal dels polítics catalans per causes ideològiques, hagin fet canviar d’opinió a la gent. Al contrari, el consens entorn al referèndum creix set anys després de la primera manifestació multitudinària.

Per tant, la solució més democràtica, la més pacífica, la més valorada internacionalment, i la més desitjada pels catalans, s’ha de poder fer. Perquè és la millor, perquè l’Estat espanyol no ha ofert ni una alternativa, i perquè ja no deixarem que decideixin per nosaltres i contra nosaltres mai més. L’1 d’octubre, milions de catalans estem cridats a decidir el nostre futur, i nosaltres, i només nosaltres, decidirem com ens volem governar.

Jordi Latorre, alcalde de Torrefarrera, Vicepresident 4rt de la Diputació de Lleida i membre de l’executiva del PDeCAT a la vegueria de Lleida.

14 Comentaris

Publicitat
#6 PQG, Península Ibérica, 23/06/2017 - 11:49

Puede que una a un 36,36% de catalanes, y eso si consideramos que todos los indepes están a favor de una chapuza unilateral, a los soberanistas no indepes desde luego no les convence. Pero el pueblo de cataluña no está unido está dividido, sobre todo por la obsesión independentista de dividir entre buenos y malos catalanes

#5 Grauero, Gurugú, 16/06/2017 - 18:07

"Una constitució aprovada just després de la mort de Franco, i amb la tutela de l’exèrcit"
Efectivamente 3 años después, yo la vote pero a mi nadie me puso un fusil ni en el pecho ni en la espalda para votarla y creo yo que fue con todos igual. Pudo haber sido otro texto, pero fue el que salio, a partir de ahi las mayorias son las que trabajan.

#4 Grauero, Gurugú, 16/06/2017 - 18:00

"Diuen que en les societats avançades, els conflictes s’han de resoldre democràticament. A totes, menys a Espanya. A Espanya ens hem de sotmetre a la Constitució"
Y asi es, democraticamente dentro del marco constitucional, o es que acaso las constituciones de otros países, son solo de florero?. Para que quieren una constitución catalana?, para f

#3 Fart, Bcn, 16/06/2017 - 11:18

El referéndum que uneix als xuclamamelles nacionalistes, a la resta ens la porta fluixa.

#2 Marta, Girona, 16/06/2017 - 10:45

Aquest suposat "conflicte" de què parles, us l´heu creat vosaltres. L´aberracio és tan gran que no heu tingut cap tipus de problema en manipular i deformar la història, el dret, la realitat, els conceptes més elementals de la política... Sou literalment ronya en estat pur, vosaltres i el vostre projecte etnicista. Deixeu-nos en pau d´una vegada.

#2.1 Ganxet, Reus, 19/06/2017 - 12:55

Projecte "etnicista"? Està clar que no saps ni on vius.

#2.2 Protágoras, bcn.España, 19/06/2017 - 13:52

RAE Etnia "Comunidad humana definida por afinidades raciales, lingüísticas, culturales"
Ganxet, ¿No es a esto lo que vosotros llamáis "nación".

Una nación para cada pueblo es lo mismo que una nación para cada etnia. Un proyecto etnicista puro y duro.

#2.3 Ganxet, Reus, 20/06/2017 - 08:40

Protágoras??? Té conya el pseudònim per algú que no sap interpretar el que llegeix i ni tan sols el que transcriu.

#2.4 pepe.----, andorra, 22/06/2017 - 12:14

eres tu ganxet el q no sabe interpretar ni leer lo q transcribe Protagoras, q no es mas q la definicion segun el diccionario de la RAE. Afirmo q eres tu el q no sabe donde vive Ganxet y q no tienes ni repajolera idea de nada q no sea odiar a España, pq te crees q eso te hace mas separatista y lo q te hace es ser peor persona.

#2.5 Ganxet, Reus, 22/06/2017 - 12:56

Apa, un altre que no sap llegir! Com a mínim es conforma en ser Pepe i no se les dona de filòsof.

#2.6 pepe.----, andorra, 23/06/2017 - 13:24

El q no solo no sabe leer, sino q ademas no sabe argumentar, es el separata de Ganxet, se limita a descalificar, seguramente pq es muy joven y no tiene un solo argumento para contrarrestar los otros, el tipico adolescente separata bien curtido en las escuelas de la imposicion linguistica en algun bonito pueblo de España.

#2.7 pepe.----, andorra, 23/06/2017 - 13:26

por si no queda claro, GANXET, NO SABES LEER, y ademas, no sabes argumentar. Cosa normalisima entre la chavaleria separata, fanatizada desde las escuelas publicas q pagamos todos, y usan los separatas para su propio provecho. Y el q no sabe donde vive y no sabe leer, eres tu Ganxet, y ademas esta a la vista de cualquiera.