La Punteta · 8 de Febrer de 2011. 13:55h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El relleu d'Enric Marín a la CCMA

Una televisió pública que prejubila Martí Anglada i manté en el càrrec Enric Marín no pot anar bé. Personalment el president de la CCMA no m'ha fet res. Al contrari, em cau la mar de bé encara que no ho sembli.

Però el Consell de Garanties Estatutàries va tombar el seu nomenament l'abril de l'any passat. L'equivalent català al Tribunal Constitucional -no tan desprestigiat- va considerar que el decret que permetia la seva elecció era "contrari a l’article 64.1, primer incís, de l’Estatut d’Autonomia".

Com que ho vam publicar per Sant Jordi, em vaig trobar Enric Marín a l'habitual recepció al Palau Pedralbes -canapès feliçment suprimits ara per Artur Mas- i vaig ser el primer en donar-li la notícia: "Hola Enric, ja saps que el Consell de Garanties Estatutàries ha tombat el teu nomenament?". Com si sentís ploure: "estava previst", es va limitar a respondre.

Curiós que un dels nostres càrrecs institucionals més rellevants -a més d'un partit sobiranista- es quedi tan tranquil després de saber que vulnera la llei més important del seu país. Però atès que el sou de president de la CCMA frega els 128.000 euros -gairebé sou de conseller- no m'estranya.

Esquerra va forçar el nomenament d'Enric Marín perquè el seu predecessor, Albert Sáez, es va fugar a El Periódico sense avisar just uns mesos abans de les darreres eleccions al Parlament. Van quedar tan escamats amb el personatge que a la comissió de control de la CCMA ni tan sols li van agrair els serveis prestats.

Si Puigcercós va repescar Enric Marín va ser a contracor i gràcies al suport del conseller Tresserras. M'estalvio d'explicar el que pensava el president d'Esquerra sobre ell quan encara era Secretari de Comunicació del Govern perquè podria afectar a la sensibilitat dels lectors.

El pacte d'investidura entre CiU i PSC ha salvat ara, almenys de moment, Enric Marín perquè ha blindat la Corpo de qualsevol canvi. En vaig ser conscient el dia que, al debat d'investidura, el vaig veure sortint del ple, de bracet amb vicepresidenta Ortega, amb una rialla d'orella a orella.

Les reverències que ha fet després a Artur Mas en les seves arribades als estudis de TV3 o de Catalunya Ràdio per alguna entrevista són dignes a les que va fer Josep Piqué durant una visita de George Bush a Madrid quan encara era ministre d'Exteriors.

Ara Marín i Terribas es volen fer perdonar el pecat d'haver arribat a president de la CCMA i directora de Televisió de Catalunya amb el suport d'Esquerra: mai TV3 havia estat una tele tan progovernamental. No només han desfilat ja tots els consellers -per on han de desfilar és pel Parlament- i uns quants alts càrrecs -com Toni Castellà, d'Univeristats-, sinó que hi ha hagut programes dedicats a Artur Mas dignes del No-do.

Enric Marín hauria de posar doncs el seu càrrec -com a mínim- a disposició del Govern perquè va arribar-hi amb un frau de llei. Com el president del CAC, Ramon Font, del que no hi ha notícies que tampoc ho hagi fet. Quina independència professional pot tenir un president del CAC que abans ha estat Secretari de Comunicació del Govern?.

Encara guardo una carta seva, del 30 d'agost del 2006, en la que convocava la conferència dels mil dies de Pasqual Maragall. Malament rai si tot un Secretari de Comunicació del Govern s'ha de dedicar a trametre convocatòries. Em recorda aquell cap dels Mossos que convidava també a la conferència del conseller Saura.

El problema és que la Corpo està parallitzada: amb quina autoritat pot dur a terme Enric Marín l'ERO pendent si ell va arribar al seu càrrec fent trampes?. TV3 ni Catalunya Ràdio no poden, en tot cas, quedar al marge de la política d'austeritat que impulsa el nou Govern de la Generalitat. Amb una plantilla de 2.700 persones l'actual model és insostenible. A la CCMA hi ha massa caps: l'equip directiu, el consell de govern i el consell assessor.

Ja cal que posin el fil a l'agulla perquè com més temps passi pitjor. El català no pot ser una excusa perquè, en temps de crisi, la Corpo continui sent un pou sense fons ni una empresa, amb una plantilla com aquesta, on la majoria de programes -com el Banda Ampla- s'encarreguen a productores externes.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 EL ULTIMO MOHICANO, Sant Quintí de Mediona, 10/02/2011 - 20:06

Per on passen els germans Marín us ben prometo que la terra no creix mai més, o que res és igual, TOT QUEDA MALMÉS i per molts anys. No tenen cap mena d´escrúpols però això sí, sempre estan dispostos a un bon drinking i a trapitjar un company o col.laborador!!!! FORA JA!!!

#6 Lluis, Girona, 10/02/2011 - 07:45

NO ES FAN ESCOLES, NI ES SUPLEIXEN METGES, NI ES FAN HOSPITALS, ES REBAIXEN SOUS DE PENSIONISTES, DE FUNCIONARIS I AMB TV3... QUE FAN? SEGUEIXEN COBRANT LES PAGUES BOBLES, ELS SUPER-PLUSSOS, ES CONTRACTA A GENT, DESPILFARRO BRUTAL!

#5 Jaume, Barcelona, 09/02/2011 - 10:27

Demagògia crida a demagògia.

#4 Joan, Joan (Gràcia), 09/02/2011 - 07:54

Si La Corpo (TV3-Cat radio) no tingués la quantitat tan gran de diner públic que té, estaria en fallida o suspensió de pagaments. Ens costa moltíssim pel que és. Hi treballa massa gent que no fa res i cobre sous desorbitats.

#3 Marc, Barcelona, 08/02/2011 - 16:59

No sols és el cas d'en Marin. Els sous vergonyosos que cobren els actuals membres -tots- de l'entitat és un escàndol injustificable i que clama el cel. Hem de dir PROU!!!