La Punteta · 27 de Setembre de 2013. 17:57h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El segrest d'Unió

Si Duran pensa el que pensa, com és que no ho ha dit abans? Per què no ho ha plantejat en reunió de la direcció de CiU? En un consell nacional de la federació? O en una reunió amb Mas a Palau en comptes d'un article a La Vanguardia? Fins i tot a mi em sembla malament publicar un article en un mitjà de comunicació dos dies abans del debat de política general. I això que faig de periodista.

Però el pitjor és: si Duran pensa el que pensa què fan els consellers d'Unió al Govern? Passar l'estona? Perquè al Consell Executiu -a més d'aprovar projectes de llei- suposo que es debat el full de ruta del Govern. I els consellers d'Unió no són uns txitxarel·los: Joana Ortega té estatus de vicepresidenta encara que com Carod no exerceixi; Josep Maria Pelegrí és en teoria el número dos del partit, i Ramon Espadaler juraria que el successor in pectore. I doncs?

Perquè si el líder d'Unió vol reconduir la situació -amb l'ajut de La Vanguardia- com ha permès que s'arribi fins aquí? M'ho deia un dia un diputat socialcristià als passadissos del Parlament: "En un any hem passat de reivindicar un nou pacte fiscal a demanar la independència". En tot el procés sobiranista, Unió ha estat desapareguda del mapa.

Hi havia una època en què el nom de Duran imposava respecte al carrer de Còrsega. Duran només parlava de tu a tu amb Pujol. Ara se'l pixen -avui ha explotat a can Basté- Francesc Homs, Josep Rull, Lluís Corominas, Jordi Turull. Tota una generació de convergents vint anys més jove que ell.

Però ara esmentaré la mateix cita de Rafael Nadal que esmentava el líder d'Unió en el seu article del 23-S: "els que es manifesten partidaris del referèndum, però contraris o escèptics amb la proposta independentista, contreuen una gran responsabilitat davant dels seus partidaris i del conjunt dels ciutadans". Perquè ara la consulta només pot ser sobre si independència si o independència no.

La tercera via és un suïcidi: prou difícil serà convocar un referèndum com per oferir tres respostes a una sola pregunta. Això només farà que dividir el vot. Per ser un estat propi com Mèxic DF o Massachussets no calia tant d'enrenou. Haver-s'ho pensat abans. S'han ficat en un embolic i ara no saben com sortir-ne.

El paper de Duran em recorda, paradoxalment, el de Joan Herrera, un altre que juga a l'ambiguïtat calculada en aquesta matèria. Després diuen que el saludable exercici físic de fer la puta i la ramoneta és exclusiu de Convergència.

El líder d'ICV, en efecte, va pronunciar el 8 de setembre del 2010 una conferència ("Som una nació. Tenim dret a decidir: Federalisme") en què proposava una consulta amb tres opcions!: "el manteniment de la situació actual, esdevenir Estat en un Estat federal i la independència". Llavors, per cert, defensava l'estat federal. El dia de la consulta se li trenca ICV.

L'Estatut va passar factura, d'una manera o una altra, a tota una generació política -Maragall, Montilla, Piqué, Carod, Puigcercós, Benach, Saura-. A aquest pas, la famosa consulta passarà també factura a la generació actual. No la podem ballar com la vam ballar amb l'Estatut.

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#9 Gavarres, Girona, 29/09/2013 - 11:39

Potser caldria mes renovació a Unió? Es duran contra tots? No te cap sentit això. Si unió es com es, es gràcies a duran. Per lo be com per lo dolent. Pero el model te data de caducitat,que es en duran.despres de duran que passarà?

#8 Gavarres, Girona, 29/09/2013 - 11:36

Quan dius no la podem ballar com amb L'Estatut, de qui parles? Dels polítics? de tots els ciutadans?Recordem que els polítics nomes haurien de gestionar les voluntats dels ciutadans.

#7 Papaluna, Barcelona, 28/09/2013 - 22:04

VE DE ABANS: deia que sona a poligonero, en castellà seria 'si me buscas me encontrarás' [que hoy vas a pillar], una cosa de quinqui, de navaller, de camorrista. Entenc, estimat Xavier, que vols significar i vols dir que "si em voleu buscar em trobareu a" o "si em voleu trobar busqueu-me a". Oi?

#6 Papaluna, Barcelona, 28/09/2013 - 21:58

CENSOR/CENSORA, NO ET CARREGUIS AQUEST TEXT. Xavier, fa temps que et volia recomanar que suavitzis la frase que empres de 'si em busques em trobaràs' on compartimentes les categories de respostes dels lector i com les han de dirigir, però crec que aquest 'si em busques em trobaràs' sona a SEGUEIX:

#5 Jordi, ,, 28/09/2013 - 09:38

Catalunya necesita dosis de realidad (Duran). Somos, de largo, la comunidad más endeudada de España y, ni siquiera, la que más contribuye. Madrid nos ha tenido que rescatar varias veces y eso es muy duro para nuestro orgullo.
La indep. nos permite evadirnos. Seguir pensando que somos los mejores.