La Punteta · 18 de Febrer de 2016. 20:10h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El silenci de la premsa

El full de ruta de Junts pel Sí

El procés no hagués arribat fins a on ha arribat sense el silenci de la premsa. Ens ho hem empassat gairebé tot. Encara que uns més que altres. Els que també han callat o han preferit mirar cap a una altra banda han estat els intel·lectuals. En el cas que Catalunya -llevat comptadíssimes excepcions- encara tingui intel·lectuals. Sovint perquè depenen d’un sou públic o de les tertúlies de TV3 per arrodonir el sou.

Però ha arribat un moment en el que, tard o d’hora, algú haurà de dir la veritat: no es pot fer la independència amb només el 48% dels vots. Matemàticament sí perquè tens majoria al Parlament, però hi ha més de la meitat del país que no segueix o està decididament en contra. Amb aquestes condicions, si arribes fins al final no et reconeixerà ningú.

Com més trigui el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a reconèixer-ho, pitjor. Mas va tenir l’última oportunitat la nit del 27-S quan hagués pogut dir que s’havia intentat, però que caldria esperar. Però, en plena eufòria electoral, va preferir l'"hem guanyat, hemos ganado, we have won, nous avons gagné!". Molt més adient per intentar fer història.

De fet, Junts pel Sí -amb la complicitat Esquerra- ha començat a modular el missatge: ha passat subtilment del "Parlament declara la independència als 18 mesos” que estava escrit al programa electoral de la coalició a estar “en condicions de ser un Estat independent”, que no és exactament el mateix. Però si un és partidari del suïcidi ha de decidir-ho abans de tirar-se pel penya-segat, no quan està en caiguda lliure. Llavors no hi ha marxa enrere.

Per això, el que havien de preguntar els tertulians del Món a Rac1 que aquest dijous han tingut Carles Puigdemont a l’abast és: “president, quan dirà la veritat?, quan dirà que no es pot fer la independència amb menys del 50% dels vots?”.

Potser el que més s’hi ha acostat ha estat Jordi Basté, que abans d’acabar l’entrevista, li ha recordat que resultarà "molt difícil" fer-ho. Després Jaume Barberà -per mi que s’ha moderat amb el temps- que ha preguntat si tot plegat “només es pot solucionar trencant”. Fins i tot el mateix Vicent Sanchis ha afirmat que “arribarem al final del setze mesos i mig i estarem igual”.

Mentre que Gonzalo Bernardos, en plena polèmica pels Maristes, ha tirat pels concerts educatius i Gemma Galdón pels pesumptes compromisos incomplets. Basté criticava un dia que CDC i ERC es reparteixin els càrrecs de comunicació, però té dividida la tertúlia per quotes de partit. Encara sort que ha demanat “preguntes breus” malgrat que alguns dels tertulians o tertulianes no li han fet gaire cas.

A hores d’ara el Govern ha de posar en marxa, en teoria, tres lleis per tirar endavant la transició nacional: la de transitorietat jurídica, la de la hisenda catalana i la de la Seguretat Social. Dic en teoria perquè no se sap ben bé com es farà després que els lletrats del Parlament -que són funcionaris- hagin desaconsellat la ponència conjunta. La tasca absorbirà, en tot cas, una immensa quantitat d’energia legislativa.

El propi Basté ha fet una altra pregunta que ha quedat sense resposta: "Com s'ho farà perquè els catalans paguin a la hisenda catalana?”. Encara recordo que onze municipis van decidir el 2013 pagar els seus impostos a la hisenda catalana. El que va fer el llavors director, Lluís Franco, després de la foto corresponent dels alcaldes, va ser enviar els calés a la Delegación de Hacienda en Barcelona. Aquest és el quid de la qüestió, el rovell de l'ou: qui s'arriscarà a una multa?.

 

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

49 Comentaris

Publicitat
#21 La ben pagada., bcn, 19/02/2016 - 20:24


Gràcies Sr Rius per l'article. El suport més important d'aquest aparell vividor del proces és la propaganda. Un exèrcit de zombis mouen la tropa sense recursos, els han gastat, sense patrimoni, l'han malvenut i subsisteixen a força d'obres L9 o protesis caducades. Tot el fian a la propaganda

#21.1 Més m'haurien de pagar, Martorell, ooops!, 23/02/2016 - 12:15

MOLTES Gràcies Sr Rius per l'article. El suport més important d'aquest aparell vividor del proces és la propaganda. Un exèrcit de zombis mouen la tropa sense recursos, els han gastat, sense patrimoni, l'han malvenut i subsisteixen a força d'obres L9 o protesis caducades. Tot el fian a la propaganda

#20 Maniobras esteladas, para Egos inconmesurables, 19/02/2016 - 15:50

Y mientras en tierra de no periodistas la gran mayoría (excepto cuatro discrepantes) se queda en silencio ante la próxima maniobra.

http://www.elconfidencialdigital.com/politica/Artur-encabezara-DiL-adelantan-generales_0_2658934085.html

#18 prou demagogs, Bcn, 19/02/2016 - 14:11

Doncs denuncia qui són els que es dediquen a finançar i armar l'ISIS i els "rebels moderats" a Síria (mercenaris yihadistes a sou d'Occident) o tanca la boca.

#18.1 pepe., andorra, 21/02/2016 - 03:40

menos los rusos, q defienden a Assad por q les deja tener una base, puedes apostar por cualquiera, iranies, yankis, israelies, saudies, turcos...Y si Rius lo supiera, seguro q tambien tendria un accidente de esos de bicleta, una pista, las armas q se ven cambian en funcion del canal q se pone.

#18.2 Kropotkin, Vic, 23/02/2016 - 12:17

¿Pero de qué qué tema hablas, pepote?. Estás como una chota rusa. Jua, jua, jua,...

#17 Pepón, Bcn (España), 19/02/2016 - 09:48

La realidad es que ni el Sr. Mas, ni el Sr. Junqueras, ni los señores de la CUP son demócratas. Intentan imponer sea como sea su alocado plan (ellos saben que no hay tú tia) a la vez que juegan con los sentimientos de la gente. Cuando la democracia degenera se convierte en demagogia.

#16 PepetCabrejat, Bcn, 19/02/2016 - 09:27

Sr. Rius, més val que la colla dels talibans de la barretina no se surti amb la seva perqué, com ho facin, el veig tancat a la garjola per col.laboracionista.
La cacera de bruixes d'en McCarthy serà un joc de nens al costat del que passarà a la Republiqueta.