La Punteta · 25 d'Abril de 2016. 17:33h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El silenci de Miquel Roca (i d'altres)

L’altre dia Miquel Roca, en un acte a Foment, va dir que a Catalunya es podia sentir el silenci. Pero si és crític amb la situació actual, que ho deu ser, per què no diu alguna cosa? Al capdavall té una tribuna immillorable amb la seva columna diària a La Vanguardia. I ell hi té la mà trencada en això de fer articles des de l'època llunyana de Destino.

A més encara recordo l’informe anual de la Societat Econòmica d’Amics del País -que ell presideix- del 2014 on, tímidament, es deixaven anar algunes crítiques. L’informe en qüestió recordava coses tan òbvies, però tan necessàries de recordar actualment com que “Catalunya és un país plural”  i que “una idealització platònica de la força de voluntat podria portar a conclusions equivocades i, potser, a escenaris d’ingovernabilitat”. Tot arribarà.

Val a dir que Catalunya ha entrat ja en un punt en el que l'opinió pròpia, l’esperit crític o simplement l’autocrítica està mal vista. Al capdavall, al propi Miquel Roca l'acaban d'incloure en un llistat de col·laboracionistes, en format de llibre, on surt al costat d’altres traïdors il·lustres com Duran i Lleida, Vicens Vives o Josep Pla. I això que fa anys que ja no està en política.

Divendres passat vaig tenir una enganxada a twitter amb Pilar Rahola -que ja explicaré un altre dia- i el que em va doldre més va ser que una persona de la seva talla intel·lectual em tractés de sectari, d’haver desenvolupat odi, de fer el joc a l’Estat o fins i tot de bavejar amb Rivera. M’estalvio d’altres com quan va presumir d’estar en llistes negres perquè si ella està en una llista negre la resta devem estar directament a l’infern.

Si jo que he sortit amb una estelada a Intereconomía o fins i tot he defensat Mas -i Pujol!- quan ha calgut em diuen tot això, què deuen dir dels que no pensen como ells?. Què deuen dir a Xavier García-Albiol o a Inés Arrrimadas?. Jo no els votaria mai i ells ho saben, però són presidents de grup parlamentaris i mereixen un respecte. Hem arribat a un punt en el que se’ls hi diu fatxes a gent d'esquerres com Miquel Iceta o Lluís Rabell.

Tots aquests de Convergència que ara em critiquen -inclosa Pilar Rahola- no podran negar que vaig ser un crític impecable i implacable amb el tripartit. Però jo no tinc la culpa que el que havia de ser el govern dels millors -quina oportunitat perduda per fer les reformes que el país necessitava!- ho hagi fet igual o pitjor. O que el govern de Junts pel Sí continuï ara venent fum perquè ningú no s'atreveix a dir la veritat com denunciava recentment l’exdiputat d’ICV Joan Boada. Al qual, per cert, també vaig criticar quan calia. Segur que se’n recorda.

Prou. No podem callar més, aquests que diuen estimar tant el país se l’estan carregant. Tot el que han fet no ho han fet per Cataluya, sinó per simple supervivència política o perquè, en alguns casos, el sobiranisme ha esdevingut un negoci, un modus vivendi. Com deia avuit mateix un altre persona amb criteri propi, Valentí Puig, el procés deixarà l’autoestima dels catalans pel terra. Ja veuen que cito gent de tots els colors polítics perquè Catalunya és precisament plural. Però cal començar a trencar el silenci ja o el mal serà irreparable.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#16 Fomento del Trabajo, Can Duran, 27/04/2016 - 22:18

Molt bé, passi per Caixa.

#14 telamarinera, Vilanova, 27/04/2016 - 11:55

D. Miquel Roca ¡¡¡ una tristeza su actitud, a la que tiene derecho.
Pero, es la de mucha burguesía, económica o intelectual de Cat,

#13 TIC TAC TIC TAC, Barcelona, 27/04/2016 - 09:12

Com mol be dius "se l?estan carregant"

I el pitjor es que amb el mantra ESTABLERT:
LA CULPA ES DELS ALTRES

Ja hi han, esperant just aixo
que TOT EMPITJORI
per treure VOTS I PROFIT

questio de temps
aqui hi ha govern, pero NO es governa
solament PROCES 24 hores al dia

Sense VICTIMISME que son?

#12 ALEX, Terrassa, 26/04/2016 - 15:49

Cataluña está contaminada de nacionalismo.

#11 pujaelpa, Bcn, 26/04/2016 - 11:35

"s'estan carregant el pais" és quelcom que sempre repeteix, al llibre que va escriure ja ho deia (2011), quan el tema sobiranista no havia esclatat

Vosté continua amb el mateix discurs que sempre. Si fossim primera potència mundial tampoc canviaria d'opinió. Cap novetat.

salut i somriure cinic :)