La Punteta · 13 de Març de 2014. 20:53h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El sobiranisme antipàtic

El sobiranisme és especialista a tirar-se pedres al seu terrat. El passat 11-M, per commemorar la tragèdia d'Atocha, Toni Albà va fer un tuit en què deia: "que res no ens encegui: l'Estado Español ha causat més morts al llarg de la història que tots els grups terroristes junts".

Després, per intentar arreglar-ho, va penjar un article al seu bloc en què intentava justificar l'afirmació, però no sé si és pitjor el remei que la malaltia perquè culpava Espanya de tots els mals. "A ningú no se li escapa -assegurava sobre les víctimes- que aquesta utilització política ha estat tan embrutadora com feridora, tan maldestra com insultant, tan irrespectuosa com poc exemplar en un estat, l'Estado Español, que es diu democràtic".

A mi em sembla molt bèstia culpar de la gestió de la crisi que va fer el Govern del PP de l'11-M -quan ens volien enredar amb ETA- a l'"Estat espanyol". Un dia en vaig responsabilitzar Aznar i Acebes en una tertúlia pública de la Cope, amb més de 500 persones, i gairebé vaig haver de sortir cames ajudeu-me. Una senyora fins i tot sembla que em volia pegar amb la bossa de mà.

Tan fora de lloc, posem per cas, com culpar Espanya de l'afusellament del president Companys. A Companys el va executar el bàndol franquista, però jo no en faria responsable els republicans de Badajoz o a Màlaga, per exemple, que també van patir la repressió franquista a sang i fetge.

A més, és veritat que Espanya va ser un imperi i els imperis es forgen a base de batalles. Però posats a comptar morts, la Gran Bretanya i França -que també van ser imperis- en deuen tenir més. I ni un ni l'altre han demanat perdó per les matances i tortures a Kènia o a Algèria, posem per cas.

Tampoc no oblidem, d'altra banda, els morts provocats pels propis catalans encara que a l'hora de crear un estat la història ens hagi estat desfavorable. Almenys fins ara. O Toni Albà es pensa que Roger de Llúria era la mare Teresa de Calcuta? I els almogàvers unes germanetes de la caritat?. Entre altres innovacions vam ser dels primers a practicar la neteja ètnica com és el cas de l'Alguer, que va ser repoblada després amb catalans. Per això encara dura la llengua. I a Itàlia encara se'n recorden de les vespres sicilianes. No va quedar cap francès.

El problema és que, a Toni Albà, li han donat peixet. No sabré mai si per mèrits artístics o ideològics. Una cosa és participar com actor en un programa com Polònia -que al cap i a la fi és una producció externa- i l'altra fitxar-lo de tertulià a Els matins encara que sigui de tertulià de la premsa del cor o participar a El gran dictat. Això ja és responsabilitat de Lídia Heredia i Helena García Melero o d'Òscar Dalmau, respectivament. Però sobretot del director de TV3, Eugeni Sallent, i sobretot del president de la Corpo, Brauli Duart. El president sempre n'és l'últim responsable.

Al capdavall, ni tan sols té el detall de posar al seu perfil de twitter que les opinions són a títol personal com fan altres professionals de la casa. Encara que, a hores d'ara, tampoc no sé si això arreglaria res. Una personalitat de TV3 ho és 24 hores al dia. El que diu, es vulgui o no, afecta tota la imatge de la cadena.

I al festival de tirar pedres contra el nostre terrat s'hi va afegir també diumenge la historiadora Anna Tarrés, que va tractar de "colons" els castellanoparlants. “No volen la independència aquells qui parlen castellà a Catalunya, aquests són colons, no són catalans per molt que altres colons hagin fet llibres dient ‘els altres catalans’” va manifestar en una al·lusió al pobre Francesc Candel. En presència, per cert, del director del Centre Cultural el Born, Quim Torra, que també va participar en l'acte i que hauria de vetllar per les companyies que freqüenta ara que és una personalitat pública.

La historiadora, que havia anat de quarta de Solidaritat per Girona -no he sentit Alfons López Tena ni Uriel Bertran desautoritzar-la-, es va carregar en un tres i no res la bona feina de Súmate. Llàstima que Súmate no va voler replicar-la perquè em penso que és la societat civil d'ERC i no vol problemes.

Però vostès creuen que així es pot guanyar la consulta?. Tres milions de catalans tenen el castellà com a llengua materna i aquesta senyora els acaba d'excloure gairebé automàticament del cens electoral. Si perdem la consulta no serà culpa d'Espanya, serà de tots aquests esverats que aconseguiran al final que el sobiranisme es vegi com una cosa antipàtica. Tinc seriosos dubtes: no sé si un país en què Toni Albà s'ha convertit en la icona de l'independentisme assolirà mai la independència.

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

42 Comentaris

Publicitat
#30 Vikander , Cornellá , 16/08/2018 - 22:59

Respuesta a la última pregunta : No.

#29 Tetecohete, Barcelona, 16/08/2018 - 10:05

Companys fue fusilado justamente era un genocida que ejecuto a muchos curas y universitarios a ver si aprendemos un poco de historia

#28 joan fuster, barcelona, 24/08/2014 - 22:37

jo del quetiinc seriosos dubtes: si un país en què Toni Albà s'ha convertit en la icona de l'independentisme val la pena lluitar per ell.

#27 Manel, Palau de Plegamans, 02/04/2014 - 22:46

No serà pas per independentistes "antipàtics" com aquests, sinó per molts catalans, independentistes o no, que són uns ambigus i covards. Tots els independentistes immigrants o fills o néts d'immigrants, parlin castellà o català, tenen els pebrots molt més ben posats.

#26 Ivan, la de ostias que se avecina vecina , 15/03/2014 - 23:32

Que no Rius, que no es antipatic!!! Vitali. Chuckin, el ministro de exteriores de Putin, justifica ante la ONU( consejo de seguridad) que si Cataluña quiere la independencia ¿ por que no puede Crimea?
Os apoya Putin y la Liga norte. Exitazo del presidente de laANC, Mas, es un crack..catacrac