La Punteta · 26 de Novembre de 2012. 13:31h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El suflé

El primer que ha de fer Artur Mas després de la patacada d'ahir és llegir-se -jo ja les he encarregat a la Jaimes del Passeig de Gràcia- les memòries de Jacques Chirac. Ho té fàcil perquè va anar al Liceu Francès. Però el 25-N em recorden les legislatives franceses del 1997.

El llavors president gal va avançar les eleccions pensant que les guanyaria de carrer amb tanta mala fortuna que van vèncer els socialistes i va haver de cohabitar amb Lionel Jospin de primer ministre fins el 2002. Il·lustres francòfons de casa nostra com els periodistes Rafael Nadal, José Ramón González Cabezas o Rafael Jorba segur que se'n recorden.

Mas devia pensar el mateix després de la manifestació de la Diada, però entre l'11-S i el 25-N han passat -si no em descompto com Alícia Sánchez-Camacho en el debat de 8tv- 75 dies perquè la legislació electoral impedeix escurçar els terminis. Allò que diuen en política: una eternitat.

El pitjor és que ara Mas haurà de governar i és més difícil governar amb 50 escons i la caixa buida que amb majoria absoluta i la caixa buida. Vostès ja m'entenen. El PP -ni el de Madrid ni el de Barcelona- tampoc no li ho posarà fàcil.

Com deia ahir a Twitter en una valoració d'urgència: confessem-ho: ens hem embalat tots plegats. Almenys els que creiem que el sobiranisme ara era seriós i el referèndum anava de debò. S'ha embalat CiU, TV3, La Vanguardia, el CEO, l'ANC, Ònmiun, etc.

Per això la patacada ha estat pitjor. Però una cosa són les manifestaciones, les enquestes, fins i tot els reportatges d'El Temps -allò que un dia Josep Cuní va batejar com el suflé sobiranista- i l'altra les eleccions. En una democràcia, la força es mesura en vots.

També ens ho hauríem de fer mirar tots plegats -del paperot de TV3 i de la premsa en general ja en parlarem un altre dia-: els tertulians, els opinadors, els experts, els que fan les enquestes. Sembla que una cosa són els mitjans i l'altra el que pensa el poble. Superats per les xarxes socials i les noves tecnologies la capacitat d'influència de la premsa de paper ha caigut a mínims històrics.

És veritat que, amb els números a la mà, l'opció sobiranista surt reforçada dels comicis, però Mas havia plantejat les eleccions gairebé com un plebiscit personal i havia demanat una "majoria excepcional" per tirar endavant tot el procés. Els processos polítics, en efecte, necessiten lideratges sòlids que els empenyin i ara el lideratge de Mas ha quedat qüestionat.

Tampoc no cal desanimar-se. La política és també una cursa de fons en què hi ha de tot: victòries i derrotes, ensopegades i resurreccions -només cal veure ERC-, fins i tot ganivetades per l'esquena. Mas va dir un dia en una entrevista amb Mònica Terribas a TV3, quan encara estava a l'oposició, una frase que em va quedar gravada: "el fracàs és la llavor de l'èxit". Pensi-hi, president.

 

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticies

Facebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies

Obres completes: http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

Publicitat
Publicitat

48 Comentaris

Publicitat
#18 ramon, barcelona-c, 30/11/2012 - 00:29

La comparació amb Jospin no crec sigui la mes afortunada perque les situacions no s'assemblen en resEl sr Mas ha guanyat les eleccions i mes que doblat els escons del segon,el programa del sr Mas ha guanyat de carrer,el dret a decidir,l'obstacle el finissim olfacte polític dels catalans, impresiona

#17 Alwix, Barcelona, 28/11/2012 - 13:17

Home sr Xavier, la gent hi és- jo he flipat que amb un 70% encara continuem guanyant. De soufflé res. De mires polítiques no anem massa bé, però la gent hi és, i no crec que tornin enrere.

#16 -emilio, a, 28/11/2012 - 01:51

La noche del domingo las torres de Mordor, diagonal 621-629, enviaron una consigna muy clara a la Vanguardilla y a ElPeriodiquín; "the party is over, actuar en consecuencia", y por supuesto ha sido acatada de inmediato.

#16.1 pepe, andorra, 28/11/2012 - 11:45

muy buena la analogía de la caixa con las torres de mordor. Mientras la caixa no este por la labor, cumbayas ultracatalanistas, no tenéis nada q hacer.

#16.2 -emilio, a, 28/11/2012 - 16:44

El domingo tuvieron que saltar todas las alarmas en las torres de Mordor al ver que Esquerra era la gran beneficiada del entramado mediatico del grupo Godó (rac,lv,8tv). Sospecho que esa misma noche hubo telefonazos porque el panfletillo de don javier no tardó ni 24 horas en soltar lastre.

#15 Antoni, La Pobla de Segur, 27/11/2012 - 23:13

Admirat senyor Rius. Penso que s'equivoca quan posa al final de tot del seu escrit que les forces sobiranistes han guanyat aquestes eleccions. CIU ha baixat si, però els seus escons NO han anat a les forces espanyolistes sino a ERC, o sia perfecte. Clau 87 escons pel dret a decidir i 48 no.

#14 paccius, Barcelona, 27/11/2012 - 18:08

El projecte personal de Mas ha quedat tocat. El sobiranisme no. Per fi s'ha despertat l'espanyolisme. La "majoria" silenciosa, de la que parlaven C's i PP, existeix, però ara sabem que és una minoria. Cal respectar-la i tenir-la en compte, però hauran d'acceptar un procés democràtic.