La Punteta · 11 d'Abril de 2011. 11:23h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El suflé de les consultes

Em sap greu dir-ho però estic, en part, d'acord amb l'editorial d'El Periódico de divendres passat -però jo no he estat mai Secretari de Comunciació del Govern a proposta d'Esquerra-: això d'un referèndum d'autodeterminació és una cosa massa seriosa per deixar votar durant quatre mesos, a menors de 16 anys, fins i tot immigrants que no formen part del cens electoral, i amb urnes mòbils.

Malgrat això s'ha de reconèixer l'èxit de la consulta sobiranista a Barcelona amb un 21% de participació -18% a favor de la independència- és un èxit de l'organització. Esperonat probablement perquè s'hi devien abocar les bases CiU després dels vots, sense foto, de Mas i Pujol. A veure què fan ara al Parlament.

Però la consulta sobiranista ha estat una mica com les primàries del PSC. Al capdavall només ha votat a favor de la independència el 18% del cens la qual cosa vol dir que el 82 s'ha quedat a casa o ha anat a la platja perquè feia un dia d'estiu. A més, a veure com es tradueix ara en resultat electoral aquestes 244.000 persones que han votat sí.

Jordi Portabella, que ha camuflat la seva candidatura darrera el suport a la consulta, es deu estar fregant les mans. Hereu va ser alcalde amb un 14,8% dels vots i s'han triplicat els obtinguts per ERC, Solidaritat i Reagrupament a les darreres eleccions. Però de tot plegat n'haurem de parlar l'endemà del 22-M a veure si, en efecte, Portabella esdevé alcalde o es queda amb dos regidors -Laporta i ell-. I encara.

Només cal recordar que després de la manifestació contra Renfe de l'1 de desembre del 2007, aquella en la que en teoria hi havia un milió de catalans al carrer, el PSC -que no hi va dona suport- va treure 25 diputats al Congrés. Amb Carme Chacón de cap de llista -que no s'ha caracteritzat precisament per la seva defensa de l'Estatut- els socialistes van treure 1,6 milions de vots: un 45%. Un resultat mai vist.

El que convindria, doncs, és tocar de peus a terra. Un dels independentistes més seriosos que conec -en realitat de seriosos en conec pocs-, Xavier Rubert de Ventós, afirmava dissabte a l'Avui que “estic una mica en contra de les manifestacions que crispen innecessàriament els espanyols”. En una altra entrevista al mateix diari el 9 de setembre del 2009 ja va dir una altra veritat com una casa: "la independència no vol soroll"

I Amadeu Hurtado (1875-1950), en el seu llibre 'Abans del sis d'octubre' (Quaderns Crema), explica que després de defensar la llei de Contractes de Conreu al Tribunal de Garanties Constitucionals -l'equivalent a l'actual Constitucional- li van anunciar una arribada multitudinària a Barcelona, però quan arriba al baixador del Passeig de Gràcia "a l'andana no m'espera absolutament ningú" (pàg. 56).

Després, en aquells temps d'efervescència que ens van dur al 6 d'octubre, també convoquen una manifestació al Parc de la Ciutadella, però a l'hora de la veritat, Esquerra ha "aconseguit reunir un grup que no arriba a una dotzena de persones" (pàg. 69).

L'únic del cert després de la consulta sobiranista d'aquest diumenge és que després de les darreres eleccions al Parlament del passat 28 de novembre, els diputats independentistes al Parlament van passar de 21 a 14 i, quatre d'aquests, estan a mata-degolla amb el seu exlíder. És a dir, 21 + 3 + 1. Amb això no proclamem la independència ni bojos.

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#9 Josep, Lleida, 11/04/2011 - 21:50

La consulta no era vinculant, i tot i així ha tingut un 20% de participació..Algú dubta que a un referèndum oficial s'arribaria al 55-60% de participació? Si a Barcelona hi ha molts més independentistes dels que és pensava, a altres zones amb menys immigració espanyola el Si arrasaria.

#9.1 xavi, bcn, 12/04/2011 - 15:45

Ni vinculant, naturalment, ni seria, s'ha pogut votar molts dies diferents. Qui ha volgut ha votat dos o tres cops....
Xirigota

#8 Cletus, Barna, 11/04/2011 - 21:38

Són maneres de veure-ho i, probablement cadascú posarà l'accent sobre el que vol destacar. Jo penso que, malgrat tot, la societat civil no està morta i ha marcat un bon gol a la partitocràcia. He de reconèixer que, només per això, ja valia la pena.

#7 R, Torroella, 11/04/2011 - 20:20

Poc seriosos? I ho diu el director de l'E-notícies?

#6 Senyut, Barcelona, 11/04/2011 - 20:11

L'independentisme és majoritari a Catalunya? Ja es va veure en les darreres eleccions al Parlament! No hi ha res més perillós que viure a Matrix o dir com els esquizofrèncis que "2 2 = 4, però no puc soportar-ho!".

#5 Cat, C, 11/04/2011 - 15:40

e-noticies és espanyolista? no ho sabia.