La Punteta · 13 de Març de 2013. 21:05h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El suïcidi de CiU

Junqueras i Mas

Tant de bo m'equivoqui, però CiU s'està suïcidant de mica en mica perquè governar fins el 2014 serà un calvari. L'any vinent eleccions: si hi ha consulta perquè ERC considerarà que ja s'ha assolit l'objectiu de legislatura i, si no n'hi ha, perquè els republicans no votaran els segons pressupostos de Mas ni bojos.

Sí ja sé que Espanya ens roba, però l'agenda sobiranista no pot servir per tapar que, a Catalunya, hi ha 665.176 aturats, segons les darreres dades del mes de febrer. Tampoc no podem supeditar-ho tot a la consulta, perquè no serà un camí de roses. El més difícil de la independència començarà just l'endemà de guanyar el referèndum. Si es guanya.

El problema és que Mas, quan tenia 62 escons, no va prendre les decisions que havia de prendre. Les reformes s'han de fer a fons i en quinze dies. Roosevelt va posar en marxa el New Deal, en plena crisi del 29, en tres mesos.

I el canceller alemany Gerhard Schröder, per posar un exemple més proper, va fer les reformes estructurals que necessitava el seu país -amb la famosa Agenda 2010- quan aquí teníem un president del Govern espanyol que es vantava que atraparíem França i Alemanya!

Si Alemanya està on està ara és perquè van fer els deures abans que nosaltres i això que Schröder era de l'SPD. A més, ves per on, governava amb els Verds de Joshcka Fischer. És clar que els Verds alemanys tenen un sentit de la responsabilitat que ja m'agradaria trobar de vegades en l'esquerra catalana.

Ara Mas ja no ho pot fer: està lligat de peus i mans per Esquerra, no té ni un euro a la caixa i ha perdut fins i tot la iniciativa política. Vostès em poden dir una mesura de govern rellevant des la constitució del nou Govern? Si el CEO fes una enquesta sortiria el nom de Método 3 i això no és una acció de govern, sinó un cas de presumpte espionatge.

Però la pregunta és terrorífica: si CiU ha caigut de 62 escons a 50 amb el vent a favor i el Passeig de Gràcia ple de gom a gom, a quant baixarà havent de fer més retallades? De moment, només s'han atrevit a suprimir una paga extra als funcionaris i tancar tres delegacions -nou persones en total- a TV3.

Mentre que ERC ha reaccionat amb decisions de cara a la galeria: els seus diputats han anunciat que renunciaran a la paga extra per compensar les retallades dels funcionaris i Junqueras es va afanyar a escriure un article al seu bloc sobre la importància de la televisió pública.

Però si no hi ha Pressupostos és perquè Esquerra no vol i ja estem al mes de març: ningú no sap res de la llei més important de cada període de sessions. Jo, com a simple ciutadà -ni tan sols com a periodista-, tinc dret a saber quina és la política econòmica del Govern del meu país en un moment tan delicat com aquest.

Però si CiU cau a 40 o 42 escons ens unes eleccions anticipades i ERC puja a 25, per exemple, però entre ambdues forces polítiques no sumen els 68 necessaris qui governarà aquest país? Malauradament comencem a no tenir Govern i tampoc no tenim una alternativa de clara, perquè el PSC està també com està. Un futur Beppe Grillo? Anem cap a un Parlament ingovernable. Això serà com Itàlia.

 

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesObres completes: http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#16 elpobleprendralainiciativa, barcelona, 17/03/2013 - 22:16

Els politics no ho faran!!!! ho haurà de fer la societat civil catalana i la ciutadania......el pas definitiu será LA DESOBEDIÈNCIA FISCAL i lliurar els impostos directament a la Generalitat. Madrid es nega a reconèixer cap capacitat recaptà´`oria a la Generalitat....lavors els diners no els accept

#15 Pavlov, Moscou, 17/03/2013 - 19:15

Hi ha una manera molt senzilla de sol.lucionar el problema: establint un impost de patrimoni sobre les grans fortunes catalanes, amagades i (presumptament) defraudadores: Puig, Lara, Rubiralta, Clos, Roca, Oliu, Daurella, etc. etc.

Aixi no caldria retallar res. Per que no ho proposa TV3?

#14 Pierenc, piera, 17/03/2013 - 15:22

Rius, em desconcertes, fa messos vas portar una estelada a intereconomia amb dos pebrots, però els teus articles cada cop semblen més antiindependentistes, serà cert aixó que els catalans no sabem bé el que volem i no parem de contradir-nos, i lo teu amb tv3 ja ratlla l'obsessió.

#13 narcisa, ja ho diu la mateixa paraula, CiUcidi, 16/03/2013 - 21:11

això és que aquest noi, ara que ja l'havien ben subvenCiUnat els d'aquí, vol que també ho facin els d'allà.

#12 Overseas, London, 14/03/2013 - 22:24

Rius, no tot han de ser males notícies home, lo bó del cas és que amb la situació de Catalunya, Espanya i Europa això no ho arregla ni CiU ni ningú, amb o sense presupost. Com continuem amb aquest autonomisme sense sortida tot se n'anirà en orris, amb independència potser hi ha sortida, potser.