La Punteta · 27 de Maig de 2014. 16:06h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El suïcidi de l'esquerra

Saben per què puja la ultradreta a Europa? Perquè la gent els vota. Semblarà una boutade, però és així. Les recents eleccions europees confirmen, en efecte, que una cosa és l'opinió pública i l'altra l'opinió publicada. Amb altres paraules: que els mitjans diuen una cosa i la gent en pensa una altra.

Personalment, vaig entendre l'ascens de l'UKIP a la Gran Bretanya a les eleccions locals de l'any passat -un de cada quatre electors va votar llavors per ells: van aconseguir 147 regidors- després de mirar l'espot electoral que havien fet i que, per llei, havien passat tant la BBC com la ITV. Els punyeteros feien servir el lema "Sentit comú en immigració."

La primera imatge era la del propietari d'un restaurant, de raça hindú i amb fort accent estranger, que explicava que "la meva família va arribar a aquest país fa més de cent anys per treballar dur i millorar". "Hi hem contribuït i n'estem orgullosos", afegia.

Després sortia una dona de pagès, baixant d'un tractor, que deia que havia llegit als diaris que "quatre milions han vingut a viure al Regne Unit en els últims deu anys" i assegurava que "és molta gent".

Tot seguit apareixia un anglès de mitjana edat, presumiblement en un barri dels suburbis- que afirmava que "estar amoïnat per la immigració no és ser racista". O una pensionista que declarava que "no entenc com hi ha gent que viu dels ajuts socials durant anys, a la meva època havies de treballar".

"Hem de debatre francament sobre aquest tema -deia una altra dona, filla també d'immigrants- perquè la immigració està incrementant la pressió en les escoles i el sistema sanitari". Fins i tot sortia el típic jubilat anglès que recordava que havia viscut a Londres "tota la vida, però ara costa de reconèixer-la" en al·lusió al famós Londonistan.

Per acabar, el Nigel Farage donava l'estocada final: "la immigració és un tema que els altres partits prefereixen amagar sota la catifa, però hem de debatre sobre això". "No estem en contra de la gent d'altres països, però el sentit comú dicta que no podem obrir la porta de bat a bat a tota l'Europa de l'Est", acabava.

En resum, no eren feixistes ni skins ni hooligans, sinó votants de classe mitjana. L'arriben a passar aquí i jo crec que fins i tot haguessin arreplegat vots a Ca n'Anglada, Llefià, Rocafonda o Sant Roc, per esmentar-ne només alguns dels barris més difícils. O a municipis com Lleida, Palafrugell, Salt, Santa Coloma o Vic on la immigració supera ja, amb escreix, el 20%. Al Regne Unit estan en un 12% i el Farage ja es veu primer ministre!

En canvi, aquí, el Pere Navarro va expressar dilluns passat després de la patacada electoral la "preocupació" per l'increment dels partits xenòfobs a tota Europa. Però el passat 21 de febrer van aprovar una declaració en què defensaven que Espanya no podia "ser una porta tancada" a la immigració. Just tres dies abans El País havia publicat, en portada, que a Ceuta i Melilla hi havia 30.000 immigrants esperant per fer el salt.

Mentre que l'ecosocialista Ernest Urtasun s'ha passat mitja campanya fent crides a favor d'un "cordó sanitari" contra l'extrema dreta. Val a dir que ha tingut un èxit espectacular: al Regne Unit l'UKIP ha quedat primera força política amb el 26,7% dels vots. I, a França, el Front National amb el 25%. Mentre que, a Holanda, el PVV de Geert Wilders ha quedat tercer amb el 13,2% dels vots, però a només dos punts del primer. Voldria fer notar que els tres països són democràcies consolidades, no una exrepública soviètica.

Jo estic una mica fart que em diguin racista -em diuen tantes coses que ja no ve d'aquí-, però si no em volen fer cas a mi facin cas almenys de Carles Costa, el corresponsal de TV3 a Londres, que al TN vespre de de dilluns ja advertia que "votants dels Laboristes s'han decantat per la UKIP". En un tuit posterior d'aquest dimarts m'ha explicat que "quan vaig fer de corresponsal a França, vaig comprovar que excomunistes i exsocialistes cremats votaven Front Nacional".

O del seu antecessor -i ara cap- Toni Cruanyes que el 2012 va publicar un llibre valent (Un antídot contra l'extrema dreta, Tres i Quatre) en el qual alertava que la immigració "porta a molts ciutadans a no considerar-se representats pels partits d'esquerres" perquè "les bases populars històriques d'aquests partits se senten decebudes per uns dirigents que han posat l'accent en el multiculturalisme" (Pàg 24).

Ja s'ho trobaran.

 


Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#14 Miquel , sabadell, 28/05/2014 - 12:46

Ja s,ho trobaran no Sr. Rius, ja ens ho trobarem i la patacada será de les que fan historia.

#13 JH, SB, 28/05/2014 - 10:34

Los comentarios en contra de la inmigración sin control son los únicos que ponen de acuerdo a soberanistas y unionistas.

#12 Esfúmate, Barcelona, 28/05/2014 - 10:14

De momento el voto protesta en España, Rius, es de centro-izquierda e izquierda. No estamos ni en Francia ni en la Gran Bretaña. Ya sabemos que tienes un cierto deje xenófobo pero es lo que hay. Agua y ajo.

#11 Albert, ., 27/05/2014 - 22:41

El FN no només parla de controlar la immigració. Està en contra de l'euro i de la globalització neoliberal, i rep vots de gent provinent de l'esquerra. En canvi tu només parles del monotema de la immigració sense denunciar l'aberració de la globalització neoliberal: típic de la gent de la dreta.

#11.1 Miquel, Sabadell, 27/05/2014 - 23:15

#11

Clar, totalment d'acord. Molts d'aquests que ataquen tant a la immigració, el que realment els hi fa mal és el multiculturalisme, però en canvi estan a favor de la globalització. Una mica contradictori.

#10 Albert, ., 27/05/2014 - 22:37

Si hi han esquerrans que voten al FN és perque l'esquerra oficial fa molt temps que ha abandonat els seus electors i ha abraçat el model neoliberal. Le Pen ha denunciat l'estafa de l'euro, la globalització i el model neoliberal i rep vots de tots cantons. Coses de les que tu mai parles, Rius.