La Punteta · 7 de Febrer de 2016. 10:28h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El Terminator de CDC

L’home que ha de refundar Convergència té 60 anys -els va fer el passat 31 de gener-. Això no vol dir res perquè a Churcill el van fer primer ministre d’un país en guerra als 65. Però Mas porta quasi tenta anys en política. Ja ho va dir Inés Arrimadas en el primer debat d’investidura el passat 10 de novembre: “Con 34 años tengo más experiencia en la empresa privada que usted”. Com se sap la vida al sector privat de Mas s’ha limitat a l’empresa d’ascensors del seu pare i a Tipel. El nom de les quals no sortia mai al seu currículum oficial.

Ambdues, ves per on, van acabar en fallida. Un dia em van dir que havia estat vinculat també a Cárnicas González, una cadena de carnisseries famosa a la meva joventut per la publicitat que feien a ComRàdio, entre d'altres. Però no em consta. Espero que no perquè també va acabar malament després d’obrir un establiment de luxe a Passeig de Gràcia a bombo i plateret.

L’home que ha de refundar Convergència ha tingut ara una idea brillant: ressuscitar la casa gran del catalanisme, una plataforma d'independents per eixamplar l'espai polític de la formació. Quan es parla d'independents en aquest país jo sempre penso en Oriol Junqueras que, en un any i mig, va passar d'eurodiputat independent d'ERC a Brussel·les a president del partit.

El nou projecte seria una mena de Casa Gran del Catalanisme-II. Com si de Lo que el viento se llevó haguessin fet també una segona versió. Val a dir que la iniciativa només va servir per dues coses: una és perquè Agustí Colomines estigués sis anys (2007-2013) de director de la Catdem. Tan perllongada responsabilitat directiva no li va servir per assabentar-se del que passava sobre el presumpte finançament irregular de Convergència.

Perquè la fundació en qüestió va signar un acord per fer concerts de música clàssica amb Fèlix Millet sense que mai s’interprés una peça de Vivaldi, Mozart o Beethoven. Amb tan impecable currículum ha estat nomenat ara director de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. Salvant totes les distàncies, per descomptat, ho trobo tan encertat com quan Stalin va nomenar Beria al capdavant del KGB, llavors NKVD. Esperem que el proper judici pel cas Palau, que s’acosta, no aporti noves dades.

L’altra és el fitxatge de Ferran Mascarell. Jo ja vaig intuir que Mascarell es deixava estimar per Convergència el dia que me’l vaig trobar a un acte de la Catdem el 29 d'octubre del 2008. Però també hi he vist Enric Juliana i no s’ha fet convergent o almenys convergent del tot.

A més, Mascarell ha fet una aportació fonamental a la política catalana: ha ajudat a difuminar la frontera entre dreta i esquerra. L’home que havia estat el cervell cultural del PSC durant les majories absolutes de Pujol va dirigir després la política cultural de CDC. En el primer cas com a regidor a l’Ajuntament de Barcelona i, en el segon, com a titular del departament. Encara té més mèrit: va aconseguir ser conseller amb Maragall i amb Mas.

Sospito que el sobiranisme de Mascarell es va començar a desvetllar el dia que, després d’haver estat conseller amb Pasqual Maragall durant uns mesos, Esquerra va designar Joan Manuel Tresserras per barrar-li el pas. Més tard aspirava -crec que com ara- a acabar d'alcalde de Barcelona. Però Montilla li va dir que havia de passar per primàries. I entre unes primàries incertes en mans de l’aparell del PSC i conseller de cultura amb CDC no hi ha color.

També és veritat que va assumir la conselleria quan se li havia acabat el contracte amb RBA -no he aconseguit mai esbrinar què hi feia exactament- i Mònica Terribas va preferir rebutjar la cartera perquè, per fer mítings, millor El matí de Catalunya Ràdio que el Departament de Cultura.

Ara Mascarell, ha decidit prolongar la seva vida laboral amb l’ambaixada a Madrid en un cas només superat pel de Rafael Ribó al capdavant del Síndic de Greuges. Ribó va ampliar el seu mandat nou anys gràcies a un diputat del PP, Francesc Vendrell, al que va acabar fitxant unes setmanes després com a director de consum. Després va pel món donant lliçons d’ètica.

Almenys Mas s’ha mostrat sincer en dues coses: primer que cal “impulsar un moviment per superar el 50% a favor de la sobirania” perquè amb el 48% actual no n’hi ha prou cosa que, d’altra banda, ja sabíem. Per això no calia convocar les segones eleccions anticipades en tres anys, un rècord en el que anem empatats amb Grècia. I això que havíem de ser Dinamarca o Àustria.

En segon lloc, preparar la supervivència de Convergència perquè “es tracta de que quan tinguem la Catalunya definitivament sobirana, quan tinguem l’Estat o quan es redacti la Constitució -ningú sap amb certesa què passarà després dels 18 mesos-, la nostra visió hi sigui incorporada o pugui ser majoritària”. És a dir: poder continuar remenant les cireres.

El que obvia Mas és que la transformació del mapa polític suposa també sovint la desaparició de les forces polítiques existents. I, en aquest sentit, ha estat un veritable Terminator: tot sol ha aconseguit carregar-se el PSC, CiU, Unió, Iniciativa i fins i tot la CUP. En la llista potser caldria incloure també la resurecció d'ERC després del seu pas pel tripartit. Ara ja només queda Convergència. Veient els antecedents no m’estranyaria que ho aconseguís. Si mai Colau arriba a presidenta de la Generalitat també serà mèrit seu.


 

Qui sóc?

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#10 pepe., andorra, 10/02/2016 - 20:27

con la de cosas importantes q hay, a estas alturas lo q les pase a estos de CDC, me importa un huevo. Saludos a pepetroll y el equipo habitual para el q trabaja. Q suerte tienen q por fin tienen curro. Eso si, ni en salamanca ni en berlin.

#10.2 Kropòtkin, Vic, 11/02/2016 - 21:10

Que gracia que te saludes a ti mismo, pepe. Jua, jua, jua,...

#9 guillemg, bcn, 09/02/2016 - 11:35

Malament. Jo pensava que Mas apostaria per definir l'espai de dreta catalana, aquest espai que ha quedat orfe en la competició amb ERC i la CUP i la defunció d'Unió. Però no, sostenella y no enmendalla.

#8 Pablo, Madrid, 08/02/2016 - 01:32

Rius, al menos el Terminator Mas ha tenido una cosa buena: el auge de un partido como Ciudadanos dispuesto a cambiar Cataluña y llevarla al Siglo XXI

#7 unborreguuu, de poble, 07/02/2016 - 15:50

el curriculum de Mas és el que és ...tots sabem PER QUI va ser escollit i PERQUE ...el més trist de tot plegat es que encara hi ha gent suposadament INSTRUIDA que creu que aquest bon home és un GRAN ESTADISTA...això demostra el nivell intelectual i critic que pateix aquest pais ...

#7.1 El Nano de Sants, N. Esquerra de l' Eixample, 08/02/2016 - 07:59

Jo en canviaria el ALIES doncs ho ets...

#6 Coventrytzant el país, Bcn, 07/02/2016 - 14:07

El símil més ajustat que hom podría fer entre la tasca de Mas i els resultats ha estat l'aniquinació de Coventry pels bombardejos alemanys a la II guerra mundial. Ho ha destrossat absolutament tot, inclöent-hi el país.