La Punteta · 28 de Juny de 2014. 16:18h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El trànsfuga del PSC

El que ha de fer Joan Ignasi Elena és deixar l'escó. I que consti que, des d'un punt de vista ideològic, em puc sentir més proper a ell que a Miquel Iceta, posem per cas. Però va guanyar l'acta de diputat perquè es presentava amb les sigles del PSC, no les d'Avancem. Ni tan sols per la seva cara bonica perquè, no cal dir-ho, tampoc no és Michelle Pfeiffer.

Si no ho fa pensaré que és perquè s'aferra a l'escó. Tampoc no s'hi val amagar el cap sota l'ala amb l'excusa que Avancem li ho ha demanat. Em recorda Josep Lluís Nuñez que, després d'anunciar la seva retirada a TV3, s'ho va repensar perquè el "soci m'ho ha demanat".

Al cap i a la fi, tots sabem que, bàsicament, Avancem són ell, Fabián Mohedano i Jordi del Río com a dirigents més coneguts. Té força com a corrent crític del PSC, però fora la seva força electoral és una incògnita. De fet, A Elena no l'han seguit ni Marina Geli ni Núria Ventura malgrat ser també diputades.

Tampoc, ara per ara, Montserrat Tura. I això que l'exconsellera d'Interior té un peu més a fora que a dintre del partit. Per citar un altre xiringuito: algú em pot dir el nom d'un dirigent de Nova Esquerra Catalana llevat d'Ernest Maragall?.

El problema és que Joan Ignasi Elena fa anys que es dedica professionalment a la política. Com d'altres dirigents va començar a les JSC: el 1991 ja n'era el primer secretari i el 1992 ja era diputat al Parlament. Una carrera meteòrica.

Fixin-se en un altre primer secretari, Javi López, per exemple, que acaba d'arribar a eurodiputat amb un sou de 17.000 euros mensuals amb menys de 30 anys. Ni boig el guanyaria donant classes a la universitat on no ha passat de professor assistent. Ja va dir Anna Botella que les joventuts dels partits s'havien de tancar. La cosa més assenyada que ha dit l'alcaldessa del relaxing cup of coffee.

Elena ha estat també regidor a Vilanova des del 1999 i alcalde entre el 2005 i el 2011 quan va perdre davant CiU. Però l'any següent el van repescar de diputat a diferència d'altres damnificats, que es van haver de buscar la vida.

La veritat és que, d'ençà d'aleshores, va anar de derrota en derrota: a les municipals va perdre més de 1000 vots en caure del 34% al 28%. I, al congrés del PSC de desembre del mateix any, només va arribar a un 25% enfront el 73% del Pere Navarro. 

Per això vaig quedar de pedra quan, després d'anunciar l'esmentat Pere Navarro que plegava, Elena tampoc no es va postular com a primer secretari. Per això li van fer tant la guitza? Si estàs a l'oposició, encara que sigui del teu propi partit, és perquè aspires a manar.

Però el propi Joan Ignasi Elena, Natius per als amics, sap que en un congrés del PSC no tindria cap possibilitat. I menys després d'alguns espectacles que han protagonitzat tots plegats darrerament.

Si s'ha de dignificar la política és també, doncs, amb aquests petits gestos. El problema és que Elena va exercir d'advocat fins el 2005: han passat quasi nou anys i ha de ser molt dur a quasi 50 anys -ahir va fer-ne 46- tornar a posar-se a treballar al sector privat.

De fet, quan els capitans es van imposar al congrés de Sitges i, posteriorment, van passar factura als obiolistes a l'hora de fer les llistes electorals, més d'un es va trobar que era llicenciat en dret però no havia trepitjat mai un jutjat. I, als 40, van haver de posar-se a fer d'advocat. Fins i tot conec un cas similar a CiU que va arribar al Consell General del Poder Judicial. Aquest és el rovell de l'ou.

Si Joan Ignasi Elena s'aferra a l'escó acabarà sent un trànsfuga. Seria una llàstima que una carrera com la seva acabés d'aquesta manera. De la política, si se'n surt, se n'ha de sortir per la porta gran. Amb el cap ben alt. Com Rubalcaba. Si no pensarem que vol mantenir l'escó per repetir, com a independent, a les llistes d'ICV o fins i tot d'ERC a les properes eleccions. La cadira és la cadira.

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

 

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#6 Quo vadis?, Bcn, 29/06/2014 - 15:13

Es pot dir més alt, però no més clar, sr. Rius. La llàstima es que la societat ja fa temps que veu com a normals aquests canvis de jaquetes. Ja no és que no compleixin els programes electorals sino que votes una llista i al final el teu vot pot servir per fer crèixer una altra opció. Vergonya.

#4 pepe, andorra- canolich, 28/06/2014 - 22:11

Sr. Rius, moltes merces, y voste sap pq li dic aixo.

#2 josep, Ripollet, 28/06/2014 - 20:22

I com ho fem per mantenir la pluralitat dels qui els hem votat? Jo vaig votar PSC, ara no els votaria. Però en Elena hi ha dipositada la meva voluntat. D´altra banda, Elena defensa elprograma amb el es van presentar. Pere Navarro, Iceta i Cia, NO.

#2.1 EjlenaAdeu, Barcelona, 28/06/2014 - 22:24

Ja estic fart d'aquesta chorrada de si el programa del PSC no s'està cumplint. Tant de criticar a aquest partit pel seu programa electoral per una consulta... i el programa electoral de ERC on parlava de l'esquerra???? pactant amb CiU????
Elena si no està comode amb el PSC que s'en vagi i prou

#2.2 Pablo, Madrid, 28/06/2014 - 23:27

Se vota partido, no persona. Está muy claro lo que tiene que hacer el señor Elena...

#2.3 berta, BCN, 29/06/2014 - 01:15

Aquest es el problema. Elena compleix el programa electoral, el sector oficial defensa el programa del PSOE. Que dimiteixin ells

#2.4 Bit Saumell, Barcelona, 29/06/2014 - 12:19

Deia exactament "Ens comprometem a promoure les reformes necessàries perquè els ciutadans i ciutadanes de Catalunya puguin exercir el seu dret a decidir a través d'un referèndum acordat en el marc de la legalitat" Legalitat significa no saltar-se la Llei.

#2.5 Ericus, Bcn-Cambrils, 29/06/2014 - 13:11

Josep, dices que tú votaste PSC porque en Elena habías depositado tu voluntad? Venga ya, tú no has votado PSC en tu vida!

#1 Carlitus, barcelona, 28/06/2014 - 18:25

Quina colla d'arreplegats.