Publicitat
La Punteta · 13 d'Abril de 2015. 13:42h.

XAVIER DEULONDER

El tren de Tolosa

Per millorar els intercanvis culturals, econòmics i socials entre dues regions veïnes com ho són Catalunya i el Llenguadoc, dimecres passat a Tolosa, el conseller de territori i sostenibilitat Santi Vila va proposar bastir una xarxa ferroviària d’amplada europea que uneixi les ciutats llenguadocianes de Tolosa, Carcassona, Narbona, Besiers i Montpeller, amb les catalanes de Perpinyà, Figueres, Girona, Barcelona, Lleida i Tarragona; aquest projecte sorgeix d’haver constatat que l’AVE o el TGV més aviat dificulta les relacions regulars entre aquests dos territoris, ja que les freqüències horàries són baixes i, a més, no estan adaptades a les necessitats de la gent, com també, d’altra banda, els bitllets són cars.

S’hi pot criticar que no s’hagi pensat a incloure-hi també Tortosa, cap de pont amb el País Valencià, però la idea és bona; tanmateix, té un important punt feble: cal la implicació dels governs francès i espanyol; segurament, a París millorar les comunicacions de les seves regions meridionals amb Barcelona no els semblarà pas malament; ara bé, de Madrid, amb els seus corredors mediterranis que passen pel bell mig de la Serra de Guadarrama o amb el president de RENFE admetent que el servei ferroviari que es dóna a Catalunya és el pitjor de tot l’estat, se’n pot esperar qualsevol cosa, com ara que considerin prioritari continuar amb la construcció de l’AVE, sobre la rendibilitat del qual ja en vaig parlar la setmana passada. D’altra banda, a Espanya no semblen tenir gens de pressa per adaptar la xarxa ferroviària a l’amplada europea, i, precisament, per això, recentment el Port de Tarragona ha perdut l’opció a un molt suculent contracte; es va prometre que, el 2013, hi arribaria la via europea, però ara per ara estem com estem. Tot sembla indicar, doncs, que si volem que el tren de Tolosa es faci realitat per així poder millorar les comunicacions amb França i, de retop, amb la resta d’Europa, primer, haurem de començar per omplir d’estelades l’Avinguda Meridiana de Barcelona, i, després, segons com hagin anat les eleccions del 27-S, ja podrem parlar-ne, perquè si ens hem de refiar dels polítics espanyols, tant els de sempre com els nous, estem arreglats.

En els àmbits social i econòmic, el centralisme espanyol és molt més radical que el francès per una raó ben simple i senzilla: París és ja de per sí una gran ciutat amb capacitat econòmica; per això no cal pas que el govern francès s’obsessioni a fer-ho passar tot per París; Madrid, en canvi, no és pas res més que una creació del poder polític, un poble o vila on, el 1561, Felip II va decidir establir-hi la cort, igual com el 1682, Lluís XIV va instal·lar-se a Versalles, poble que va ser la capital de França fins que, el 1789, els revolucionaris obligaren Lluís XVI a traslladar-se a París; Madrid, doncs, és com si, des de 1682, la capital de França hagués estat sempre Versalles i tots els governs francesos —monàrquics, republicans o bonapartistes— haguessin fet mans i mànigues perquè aquesta localitat esdevingués el centre de la vida econòmica i social francesa.

Esperem, doncs, que a Santi Vila se li acabin aclarint els dubtes que té sobre la independència, i que comenci a pensar en un escenari on, com a ministre de sostenibilitat i territori de Catalunya, podria parlar d’igual a igual amb el seu homòleg francès a París o a Barcelona.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#5 El azote de los necios, Barcelona, España, 20/04/2015 - 11:27

Los nacionalistas catalanes son patéticos hasta en las formas......Tolosa desde hace muchos siglos no existe, es Toulosse , como tampoco existe Constantinopla, que es Estambul, ni existe Hispalis, que es Sevilla...........las cosas cambian y nos gusten o no, evolucionan. Inmovilismo cateto.

#4 El azote de los necios, Barcelona, España, 20/04/2015 - 11:23

Pues como España copie la centralidad de la Francia democrática, al catalán le quedan dos telediarios, porque el ministro Valls ( de origen barcelonés ) , dijo recientemente que la única lengua oficial en Francia es el francés y punto y pelota......el bizantinismo catalanista ve lo que le interesa.

#2 karkamal, La Marca Hispànica, 14/04/2015 - 02:29

Noi, ultimament t'ha donat pels trens. Potser t, ho hauries de fer mirar això. No tindràs algun trauma infantil no superat? Et fotien moltes pallisses els companys de classe de petit?

#1 Juan, Sabadell, 13/04/2015 - 15:43

Como Madrid no es "cristiano viejo" no es nadie. Donde se encuentren las ciudades "de toda la vida" que se quiten las demás.