Publicitat
La Punteta · 19 de Maig de 2015. 12:33h.

JOSEP MARIA ORTA

Josep Maria Orta

El vot de la por

Si un es mira les enquestes -moltes contradictòries- Donada la poca coincidència en els resultats i sovint semblen més una travessa que un rigorós estudi demoscòpic. Després justificaran -els que no l'hagin encertat- en els nombrosos indecisos que coincideixen en dir que hi ha. Hi ha enquestes que es fan per influir en l'electorat i es fan públiques i d'altres que els dirigents dels partits les encarreguen per saber el que passa i actuar en conseqüència, per això  acostumen a ser un secret d'estat.

La meva experiència en campanyes em permet assegurar que el retrat dels resultats que ofereixen aquestes darreres són més que exactes, afinant fins i tot la loteria dels escons que es reparteixen per les restes.

Però mentre el personal s'entreté olorant el futur són molts -des dels diferents colors- que apel·len al vot de la por, una por -per uns- a què tot continuï igual  i per altres que es produeixi el canvi.

La votació és la gran festa de la democràcia i el poble té tot el dret (dins de les limitacions de les llistes tancades) a votar útil,
divertit, menfotista, de càstig i fins i tot abstenir-se.  No és presentable condicionar la lliure decisió dels ciutadans amb amenaces.

Els votants ja són prou grandets per saber el que es fan, en qui confiar, com els hi ha anat els que han governat fins ara, si
volen seguir amb els mateixos o canviar-los. Fins i tot els ciutadans tenen tot el dret a equivocar-se, aquesta és la seva responsabilitat, i del seu encert gaudiran o patiran les conseqüències.

El que no em sembla ni ètic ni estètic es reclamar el vot apel·lant a la por, que tots ja som prou   grandets i tenim memòria, fet que ens permet votar continuïtat o apostar per l'aventura del canvi o directament quedar-nos a casa.Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#1 BEJOTA, BCN, 19/05/2015 - 17:41

ELECCIONS EUROPEES. Els 1.401.421 vots que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa, això no és força suficient", apunta. "Encara han d'aparèixer un milió de vots independentistes més",

#1.1 BEJOTA, bcn, 21/05/2015 - 17:22

Joana Ortega, ofereix les dades definitives de la consulta independentista del 9Ngencat.cat

Política 01/12/2014 21:02 Hi va votar un 37%.
La Generalitat xifra la participació final en la consulta en el 37% del cens, i el suport a la independència en el 30% .

#1.2 demòcrata, L'Espluga de Francolí, 24/05/2015 - 13:14

Tranquil, company CNI.

El 27-S apareixeran els vots que calen per fer 67 més 1 diputats independentistes, que és tot el que cal per fer una DUI.

Si hagéssiu permès un referèndum hauríeu tingut una oportunitat. Per contra, ara, ¡GAME OVER!