La Punteta · 29 de Juny de 2014. 21:03h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

El Zapatero del PP

Saben per què Mariano Rajoy ha abaixat impostos? No és pel bé comú, ni tan sols per reactivar l'economia com ens volen vendre, sinó perquè vol guanyar les properes eleccions generals. Políticament parlant estan a tocar: el novembre del 2015.

Rajoy no ha fet ni el que li ha demanat Brussel·les: reduir les cotitzacions socials i incrementar l'IVA per compensar-ho tot i que, en aquest cas, si es vol activar el consum potser més val no marejar gaire l'IVA.

La veritat és que, a la vista de com està el PSOE, segurament tampoc no calia. Però, tal com està tot plegat, no se sap mai. I Rajoy no és ni l'alegria de la huerta ni Winston Churchill. Deu tenir gravat a la retina que el 2004, en 48 hores, va perdre les eleccions.

Però el líder del PP s'ha posat així a l'alçada de Zapatero. La reforma fiscal em recorda, en efecte, allò dels 400 euros. O altres mesures similars com el xec bebè o el famós Plan E, que havia d'acabar amb la crisi econòmica. Els que tenien l'esperança que Mariano Rajoy fos com Angela Merkel però sense pits s'ha esvaït del tot. La dreta espanyola encara és a anys llum de l'europea.

La prova definitiva que és una maniobra electoral és que la reforma dissenyada pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, beneficia el 72% dels contribuents. La majoria classes mitjanes o baixes, les quals gaudiran d'una una rebaixa a l'IRPF del 23,5%.
 Realment se'ls ha vist el llautó. El que no destaquen, en canvi, els comunicats oficials és que els aturats hauran de tributar per la indemnització de l'acomiadament.

Per això la presidenta del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, s'ha afanyat a vendre el missatge electoral i aquest dissabte ja se n'ha anat a la Mina -un indret impensable per al PP anys enrere- per fer campanya amb el lema "Cumplimos: Bajamos los impuestos”.

I dimecres passat, a la sessió de control, ja va obrir foc en demanar a Mas que baixés el tram autonòmic de l’IRPF. “El Govern d’Espanya ja ha començat a abaixar els impostos i ara toca que també ho faci el Govern de Catalunya”, li va etzibar.

Però Camacho sap que amb l'estat actual de les finances de la Generalitat -al qual ha contribuït també el PP- això és impossible. No es pot d'una banda escanyar el Govern català i, de l'altra, demanar-li que abaixi els impostos.

Fins i tot ho deia el conseller Mas-Colell -a qui he criticat de vegades des d'aquest mateix espai- divendres passat a TV3: "al Govern català li agradaria tenir tipus més baixos, però no farem el que no podem fer".

Les darreres eleccions generals van ser el 20 de novembre del 2011. Ha començat la campanya electoral per a les del 2015. Llàstima, un país no pot funcionar si està en permanent campanya electoral. 

_______________________________________________________________

 

¿Saben por qué Mariano Rajoy ha bajado impuestos? No es por el bien común, ni siquiera para reactivar la economía como nos quieren vender, sino porque quiere ganar las próximas elecciones generales. Políticamente hablando están a la vuelta de la esquina: son noviembre de 2015.

Rajoy ni siquiera ha hecho lo que le ha pedido Bruselas: reducir las cotizaciones sociales e incrementar el IVA en compensación aunque, en este caso, si se quiere activar el consumo mejor no marear mucho el IVA.

La verdad es que, a la vista de cómo está el PSOE, seguramente tampoco era necesario. Pero, tal y como está el patio, nunca se sabe. Y Rajoy no es ni la alegría de la huerta ni Winston Churchill. Debe tener grabado en la retina que en el 2004, en 48 horas, perdió las elecciones.

Pero el líder del PP se ha puesto así a la altura de Zapatero. La reforma fiscal me recuerda, en efecto, aquello de los 400 euros. U otras medidas similares como el cheque bebé o el famoso Plan E, que debía acabar con la crisis económica. Los que tenían la esperanza de que Mariano Rajoy fuése como Angela Merkel pero sin pechos habrán visto como se ha desvanecido del todo. La derecha española todavía está a años luz de la europea.

La prueba definitiva de que es una maniobra electoral es que la reforma diseñada por el ministro de Hacienda, Cristobal Montoro, beneficia al 72% de los contribuyentes. La mayoría clases medias o bajas, las cuales disfrutarán de una una rebaja en el IRPF del 23,5%.

Realmente se les ha visto el plumero. Lo que no destacan, en cambio, los comunicados oficiales es que los parados deberán tributar por la indemnización del despido.

Por eso la presidenta del PPC, Alicia Sánchez Camacho, se ha apresurado a vender el mensaje electoral y este sábado ya se ha ido a la Mina -un lugar impensable para el PP años atrás- para hacer campaña con el lema "Cumplimos: Bajamos los impuestos".

Y el pasado miércoles, en la sesión de control, ya abrió fuego al pedir a Mas que bajara el tramo autonómico del IRPF. "El Gobierno de España ya ha empezado a bajar los impuestos y ahora toca que también lo haga el Gobierno de Cataluña", le espetó durante el pleno.

Pero Camacho sabe que con el estado actual de las finanzas de la Generalitat -al que ha contribuido también el PP-ésto es imposible. No se puede por un lado ahogar el Gobierno catalán y, por otra, pedirle que baje los impuestos.

Incluso lo decía el consejero Mas-Colell -al que he criticado a veces desde este mismo espacio- el pasado viernes en TV3: "al Gobierno catalán le gustaría tener tipos más bajos, pero no haremos lo que no podemos hacer".

Las últimas elecciones generales fueron el 20 de noviembre de 2011. Ha comenzado la campaña electoral para las del 2015. Lástima, un país no puede funcionar si está en permanente campaña electoral.

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

 

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 luca, bcn, 30/06/2014 - 14:14

Rius, hay decenas de acciones que se pueden emprender para bajar gastos: para empezar, disminuir el numero de escuelas por habitantes. No tiene sentido que haya 1 escuela cada 2000hab en Catalunya, cuando otros paises tienen una cada 6-8mil.
Lo que pasa es que no se quiere.

#1 Crític, B., 30/06/2014 - 01:09

Allà PP-PSOE en plan campanya electoral, aquí portem una colla d'anys amb la consulta (i el que falta). Europa comença al nord dels Pirineus.