La Punteta · 10 de Març de 2015. 17:20h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Elogi de la mà dura

El senyor Duran va dir el 17 de juny del 2011 una gran frase: "necessitem com el pa que mengem recuperar el valor de l’autoritat”. Jo, modestament, hi afegiria recuperar també el respecte a la propietat privada perquè ambdues van sovint lligades.

Divendres passat vaig anar al Mercadona del meu poble i el segurata va interceptar quatre joves que, a la secció de brioxeria, volien esmorzar de franc. No els hi va passar res, clar. Els hi va cridar l’atenció i se’n van anar sense problemes mentre reien sota el nas.

Deia el Mercadona perquè és el que més ha crescut a Catalunya en els darrers anys després del fiasco de Caprabo, que va acabar engolit per Eroski. Però dilluns vaig anar a un Bonpreu i, a cada caixa, tenen un cartell en el que adverteixen que tots els furts seran denunciats als Mossos. Deuen estar desesperats.

Aquest dimecres m’explicava la propietària d’una botiga de marroquineria de Molins de Rei (Baix Llobregat) que un dia va entrar un noi sense aixecar sospites. En un descuit va pispar quatre cinturons de pell a 26 euros la unitat.

La dona va fer el cor fort i li va preguntar què havia agafat. El noi va acabar deixant els cinturos damunt el taulell i marxant per la porta tan tranquil. Sense cap conseqüència, però també sense cap remordiment. Segurament ja ho provaria en una altre establiment

Com que la botiga fa cantonada tenien dues portes, però han hagut de tancar-ne una. Es va posar de moda el mètode pel qual algú els feia sortir del local amb qualsevol excusa, com preguntar una adreça, mentre un còmplice entrava d’amagat i ficava la mà a la caixa.

Un dia se’n van adonar i el seu marit va sortir corrent darrera el pispa. Entre uns veïns i ell van aconseguir enxampar-lo i retenir-lo fins que va arribar la policia. Era, per cert, equatorià.

Després de l’ensurt, la carrera, la denúncia, la paperasssa, van anar a judici. El van absoldre perquè -com que era un furt i no un robatori-, segons la jutgessa era la paraula del denunciant contra la del denunciat. A més, van passar dies de força por perquè, a les diligències judicials, hi havia l’adreça del lladre, però també la seva.

Aquí els dos grans partits s’han posat d’acord per reformar el Codi Penal pel tema gihadista -malgrat que tothom sap que és un tema de cara a la galeria-, però potser el que s’hauria de fer és equiparar el furt al robatori. No diuen que qui la fa la paga?.

No pot ser que el lladre surti impune si no et fum una pallissa a la víctima -com li va passar recentment al mossèn de Fogars del Montclús- o et fiquen un ganivet al coll.

És com el famós registre informàtic de faltes i delictes -que surt periòdicament a cada campanya electoral-, però que ningú ha posat fil a l’agulla. Tampoc, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández. L'esmentat registre telemàtic és gairebé tan vell com el Sincrotró o el Canal Segarra-Garrigues de l'època Pujol.

El bon rotllo, el progressisme mal entès, el happyflourisme en definitiva ha fet un mal immens a aquest país. Ja n'hi ha prou d'agents cívics i de campanyes contra el incivisme. Cal recuperar, com el pa que mengem, el respecte a la propietat privada.

 

 

Xavier Rius és director d'e-notícies

 

Segueix-me a twitter

Web personal 

Més articles

Elogis

Publicitat
Publicitat

28 Comentaris

Publicitat
#13 guillermet, l'Ampolla, 11/03/2015 - 17:04

Dissabte, davant del Mercadona de Reus hi havia un noi jove sentat a la vorera del carrer demanant caritat als transeunts. En això surt disparada una dependenta i amb mala llet li prohibeix exercir la mendicitat per estar massa prop a l'establiment. Lo noi , se'n va anar capcot i sense xistar

#12 Oriol2, BCN, 11/03/2015 - 16:26

De fet, Rius, he estat força temps a la República Popular de la Xina i t'asseguro que allà ningú no fa bromes amb la policia. Ja et veig amb la bandera de les cinc estrelles...

#11 Oriol2, BCN, 11/03/2015 - 16:23

No has d'escriure "cartell en el que", sinó "cartell en què", o "cartell en el qual" MÀ DURA AMB LES FALTES GRAMATICALS!

#10 FERRAN, BARCELONA, 11/03/2015 - 10:05

i a la gent de bé. el meu pare, de 77 anys, va patir el furt d'un rellotge d'or per part de dues gitanes romaneses (per cert) però, és clar, qualsevol enfronta cara a cara al judici a un senyor de 77 anys amb dues rateres; qui vol arriscar-se? Resultat?: com no vas al judici, elles queden lliures

#9 FERRAN, BARCELONA, 11/03/2015 - 10:03

El problema és que, en aquest país,cada cop som menys els que treballem i paguem, i cada cop més els que pispen, roben, atraquen i furten: a dalt, tenim als Pujol, Granados, Bárcenas, i la mare que els va parir i, a sota, els petits lladregots que fan la vida impossible als petits comerciants