Publicitat
La Punteta · 19 de Març de 2014. 12:46h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Elogi de Suïssa

Com que no he vist cap article a favor de Suïssa després que, el passat 9 de febrer, votessin favor de limitar el nombre d'immigrants ho faré jo. A veure si em donen la medalla gruyère al mèrit laboral o em conviden un cap de setmana a Ginebra perquè l'última vegada que vaig ser-hi, com que anava amb la dona i les criatures, se'm va escapar una llibreria de vell.

Perquè tothom critica els suïssos però no es pot negar que han fet un exercici que fins i tot aquí ens neguen: votar. Jo, en efecte, no m'atreviria criticar mai Suïssa. Entre d'altres raons perquè són una democràcia exemplar: el primer pacte federal -aleshores confederal- es remunta al 1291. 

I amb dues cambres de veritat -no com aquí que tenim la conya del Senat-, han desenvolupat la democràcia al màxim amb el dret de petició, el referèndum i la iniciativa popular que, pràcticament, la van inventar ells. A més, tenen quatre llengües oficials (alemany, francès, italià i romanx), però no hi ha cap conflicte lingüístic.

Gaziel ja va publicar el 1961 un llibre sobre Suïssa i encertadament el va titular "Seny, treball i llibertat" (Ed. Selecta). L'home, només posar els peus a l'estació de Ginebra, va quedar meravellat: "tot va com una seda, sense presses ni crits, sense confusió de cap mena (pàg. 19).

Fins i tot, això era abans que entréssim en decadència, establia comparacions: "Barcelona i tot Catalunya tenen molta cosa d'una burgesia feinera, casolana i assenyada, com les de Suïssa, Bèlgica i Holanda". Pobre Gaziel, si veiés en què s'ha convertit la burgesia catalana -només cal pensar en Fèlix Millet- li agafaria un cobriment.

Per això, de totes les interpretacions que he llegit d'ençà que decidissin, en referèndum, limitar el nombre d'estrangers la més encertada ha estat la de Miquel Roca a La Vanguardia ("Suïssa com avís") del passat 11 de febrer.

En la seva opinió, era "un toc d’atenció molt seriós". "Ara -deia- ja no es tracta de polítics d’extrema dreta, sinó d’una majoria de ciutadans suïssos que han fet una opció restrictiva impulsada –això sí– per moviments xenòfobs i ultradretans".

"Això -continuava- no assenyala res de bo de cara a les properes eleccions europees; a França, el Front Nacional dels Le Pen ha trobat en l’exemple suís un aval molt potent de la seva política antiimmigració".

A més, posava el dit a la nafra quan deia que la UE "és incapaç d’afrontar aquest problema: en parla, fa debats i reflexions; quan convé, fins i tot, pot arribar a fer recomanacions, però és incapaç de definir una política comuna per a tots els estats membres".

"Aquí tothom fa el distret; els que tenen problemes es limiten a dir que no hi poden fer res i els que no en tenen, de problemes, miren cap a una altra banda, tot esperant que la sort els allunyi del drama. És un cas de ceguesa, si no de cinisme".

Agafem, per exemple, el cas d'Iniciativa-EUiA. Aquest dimarts, a les habituals rodes de premsa de faristol, va sortir el portaveu adjunt, Joan Mena, i d'entrada va criticar "la vergonya i indignitat" de la tanca de Ceuta.

Hi estic d'acord, però quan li vaig preguntar si les 30.000 persones que estan esperant saltar segons informava El País -subratllo que era El País, no El Mundo, ni l'ABC ni La Razón- les deixem entrar "sí o no" va tirar pilotes fora. El mateix dia, per cert, que 492 passaven il·legalment la frontera a Melilla.

A més, el primer que van fer en entrar en territori espanyol va ser arribar fins al Centre d'Internament d'Estrangers amb crits de "victòria!" perquè saben que l'expulsió és pràcticament impossible. No es pot expulsar ningú que no et diu d'on ve.

Com que vaig insistir fins a set vegades i només va respondre amb vaguetats com “polítiques actives de solidaritat i cooperació", "garantir els drets humans", "impedir que les empreses espanyoles vagin a aquest continent a espoliar-los" i "reequilibrar el món" intueixo que estan a favor de deixar-los entrar.

Això sí, després s'apuntaran a manifestacions contra el racisme i la xenofòbia. Ja ho deia també Miquel Roca: "La inacció estimula la reacció. Els xenòfobs s’alimenten del silenci dels altres o dels errors de les polítiques governamentals. La millor manera d’engruixir els problemes és no afrontar-los".

Per això a Badalona -que havia estat un feu electoral del PSUC als començaments de la Transició- ara governa Albiol i Iniciativa va perdre-hi 3.500 vots a les darreres eleccions municipals. Potser que s'ho facin mirar.

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#4 el negro del colacao, somalilandia, 20/03/2014 - 00:09

Suiza no es fronteriza con el hambre.
Se puede hacer como Israel o la Alemania del este, un muro de hormigón y minas antipersonas.
O llevarlos a todos a Bruselas y meterlos en la CEE
O darles pueblos abandonados y que cultiven, críen animales y tengan médico y escuela.

#3 El azote de los necios, Barcelona, España, 19/03/2014 - 19:11

Pues en esto estoy totalmente de acuerdo con Xavier Rius..... la inmigración debe tener límites... ante todo somos europeos y debemos actuar sin poner en peligro lo que hemos construido durante más de 2000 años.... no podemos dejar que se repita que los barbaros vuelvan hacer caer a Roma.....

#2 L., Cat, 19/03/2014 - 14:24

Le Pen fa un discurs antiimigració i antiglobalització alhora. Tu només fas un discurs antiimigració a seques, típic de la gent de la dreta neoliberal com tu.

#2.1 Xavier Rius, Martorell, 19/03/2014 - 15:09

Sí, però què fem?

#2.3 FERRAN, BARCELONA, 19/03/2014 - 16:10

Què fer?; poca cosa podem fer, tret de mirar cap a una altra banda o fer bonisme. Fins que el món no canviï i es deixi de finançar als tirans africans que xuclen tots els recursos dels seus pobles. Nosaltres no podem fer res més que evitar que creuien la tanca, un cop i un altre.

#2.4 Jordi, ,, 19/03/2014 - 17:15

Què fer? Ir poniendo más semáforos.

#2.5 L., Cat, 19/03/2014 - 17:15

No es pot fer res. Cada vegada vindrà més i més gent i, per molt que construïm tanques cada vegada més altes, continuaran venint igualment. És una consequència de la merda de món que tenim avui.

#2.6 Núria, Vallès Occidental, 19/03/2014 - 18:42

Mentre internet estigui lliure de censura, s'ha d'anar fent aquest discurs, i que vagi calant. Són moltíssims anys de la dictadura de la correcció política que s'han de contrarrestar, i això només es fa amb temps i perseverança. Han de caure unes quantes vaques sagrades.