La Punteta · 14 de Desembre de 2016. 10:38h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Els abusos en els ajuts socials

Ja vaig dir en un article anterior que cal començar a restringir els ajuts socials. O comencem a tancar l’aixeta o ens quedarem sense pensions. Sobretot la nostra generació. Però ara ho diu també la UE: “Europa no té les mans lligades per actuar davant possibles abusos als seus sistemes de protecció social”, explica la corresponsal de La Vanguardia a Brussel·les, Beatriz Navarro, aquest dimecres.

Òbviament el diari no ho enfoca així: “La UE restringirà el dret a cobrar l'atur als treballadors desplaçats. Brussel·les actuarà davant de possibles abusos per frenar l’avenç populista”. Com si fos una cosa dolenta o l’únic objectiu fos frenar “l’avenç populista”. Que malament estem. Fins i tot la premsa. Amb Trump ja s’ha demostrat que els mitjans van per una banda i els electors per una altra.

La crònica explica que “per a desesperació d'Alemanya, França o el Regne Unit, Brussel·les va minimitzar durant anys el problema que els abusos en l'accés a ajuts socials, encara que minoritaris, causaven en l'opinió pública”. Ja saben: allò de la correcció política. Un dels problemes de la classe política és que els calés que gestionen no són seus; si ho fossin sabrien el que costen de guanyar.

La iniciativa pot ajudar a "prevenir que els populistes enverinin encara més el debat públic sobre la llibertat de circulació i l'accés als ajuts socials a la UE", segons ha assegurat la comissària europea d'Ocupació, Marianne Thyssen. I ho diuen ara?. Perquè no ho feien abans i ens haguéssim estalviat l’auge de l’extrema dreta?.

Encara es queden curts perquè, per rebre la prestació, caldrà haver treballat “almenys tres mesos”. Amb només tres mesos ja donem prestació d’atur?. Això sí, la mesura pretén afrontar el suposat “turisme dels ajuts socials”. Senyal que existeix. Com el turisme sanitari del qual també en vaig parlar en un altre article.

En molts casos, els ajuts socials no afavoreixen la integració, sinó la picaresca. L’exdiputat del PSC Mohamed Chaib -nascut a Tànger el 1962- té un llibre en el que afirma textualment: “No anem bé quan una persona que fa quinze o vint anys que és a Catalunya s'aixeca al matí i pensa que els serveis socials li continuaran solucionant tots els problemes socials. Això és anar pel mal camí, perquè aquestes situaciones no suposen ni la integració, ni l'adaptació, ni res de res".

El llibre és del 2005. Som a les acaballes del 2016. Han passat onze anys. Algú ha fet alguna cosa? No. Més no ficar-se en un tema com aquest. Malgrat que han governat successivament el tripartit, CiU i Junts pel Sí. I hem tingut quatre presidents: Maragall, Montilla, Mas i Puigdemont. Més val amagar el cap sota l’ala. No sigui que prenguem mal.

De fet, tenim un Secretari de Migracions, Oriol Amorós, que està més amoïnat parlant de refugiats i assistint a actes de la CUP -només cal repassar el seu perfil de twitter- que en l’arrel del problema. Catalunya és un país tan políticament correcte que el màxim responsable d’immigració és diu precisament “Secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania”. La paraula immigració no surt enlloc. És tabú.

El periodista Ignacio Cembrero acaba de publicar de publicar també un llibre -que ha rebut elogis fins i tot de Dolors Bramón, la nostra autoritat en la matèria- en el que recull la reflexió que va fer, a finals dels 90, un conseller de Ceuta sobre El Príncipe, un dels barris amb més població magrebina de la ciutat i que ara ha popularitzat una serie de Telecicno

“Invertir en El Príncipe, ofrecer mejores servicios, es atraer aquí a más marroquíes desheredados que incrementarán los porcentjaes de población en situación de exclusion”. “Invertir en El Príncipe -va afegir- es itrar el dinero en un pozo sin fondo” (2)

La integració no depèn dels ajuts socials, sinó de la voluntat d’integració.

 

(1) Mohamed Chaib: “Ètica per una convivència”. La Esfera de los Libros, Barcelona 2005, pàg. 28

(2) Ignacio Cembrero: “La España de Alá, La Esfera de los Libros, Madrid, 2016, pàg. 260

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#10 Politica xupy-guay, Bcn, 15/12/2016 - 17:14

Tant que es parla de referendums, voleu saber quin és el referendum que mai aprovarà la classe política?. No cal que us doni la resposta, oi?. Naturalment ni el síndic de greuges ni el parlament ni els partits els importa un rave el benestar dels autòctons, pero sembla que el dels altres sí.

#9 Politica xupy-guay, Bcn, 15/12/2016 - 17:14

Tant que es parla de referendums, voleu saber quin és el referendum que mai aprovarà la classe política?. No cal que us doni la resposta, oi?. Naturalment ni el síndic de greuges ni el parlament ni els partits els importa un rave el benestar dels autòctons, pero sembla que el dels altres sí.

#7 FERRAN, BARCELONA, 14/12/2016 - 20:49

El prolema és la nostras classe política: acomodatícia, irresponsable, sense capacitat per a empatitzar amb la seva societat, allunyada dels problemes reals de la gent i, sobretot, que només pensa en mantenir la cadira al preu que sigui. O controlem la immigració ja, o el problema ens atropellarà.

#6 fernandomartinez@@, BSE (UK), 14/12/2016 - 18:13

Listado de beneficiarios de ayudas al alquiler de la Generalitat Valenciana
Se ve mejor si vais a la última página y empezais a contar páginas con NIE y páginas con NIF http://goo.gl/vEvi9t
Comunidad de Madrid http://goo.gl/AyIfHB
Castilla y Leon http://goo.gl/MDerUR
Generalitat de Cataluña

#5 el talp venjador, bcn, 14/12/2016 - 17:23

pregunteu a molts treballadors de serveis socials de l'AJuntament de Bcn i veureu com se n'aprofiten molts immigrants d'aquests ajuts, mentre gent del nostre pais quasi sempre veu denegades les seves peticions d'ajuts,perquè s'ha de ser solidari. I una m...