La Punteta · 3 de Maig de 2014. 14:19h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Els bascos van a la seva

L'entrevista d'amagatotis del lehendakari Iñigo Urkullu i el president de la Generalitat, Artur Mas, confirma que no tenim ni el suport dels bascos. Ja m'ho pensava perquè els bascos sempre han anat a la seva.

Perquè, ben mirat, no han estat capaços de fer una roda de premsa plegats i l'únic que ha transcendit via comunicat és les crítiques a "l'estratègia recentralitzadora" del PP que, atès que parlem de nacionalistes bascos i catalans, és ben poca cosa.

Al cap i a la fi, la trobada va ser dijous passat i es va saber l'endemà. I encara perquè, em temo, Ajuria Enea devia filtrar la informació abans que Palau. Llavors tot devien ser presses.

A més, la penúltima vegada que Mas va anar a una reunió en cotxe oficial va ser quan va pactar amb Zapatero l'Estatut del 2005. Una de les cites fantasma que l'ha empaitat, des de llavors, tota la vida.

Pel que fa a la resta, el compromís de mantenir una relació "periòdica i fluida" o "aprofundir en els coneixements de les realitats pròpies de Catalunya i Euskadi" semblen els comunicats que feia Henry Kissinger quan viatjava a la Xina encara en plena guerra freda.

Almenys van admetre que "hi ha similituds, però també diferències" que, en llenguatge diplomàtic, és més del que ens pensem i confirma, al meu parer, allò que deia al començament: que els bascos van a la seva. Nosaltres faríem el mateix si, als primers anys de la Transició, haguéssim demanat el concert econòmic en comptes de competències plenes en presons.

Tant se val, fa tota la pinta que, el que busca Mas, és un intermediari per intentar desbloquejar la relació amb Madrid. Sí, fan sensació de fermesa: que si votarem el 9 de novembre, que si que s'han pensat, que si me'n vaig abans que arribi Rajoy. Però és de calaix: abans d'una negociació política sempre cal fer sensació de fermesa. No sé si, en els propers mesos, estem a apunt d'assistir a una baixada de pantalons històrica de CiU.

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#4 Kaltzas, vic, 04/05/2014 - 12:25

Varias cuestiones:
Catalunya pudo tener concierto económico en la transición, pero su mezquina clase política no quiso arriesgarse a la impopularidad de recaudar impuestos.
En la transición y antes, cuando Franco, no había casi nacionalistas catalanes. O no se les veía. Dónde estaba ERC?

#4.1 kaltzas, vic, 04/05/2014 - 13:05

Digo que cuando Franco sólo lucharon el PCE y ETA. Los catalanes no hicisteis NADA. Salvador Puig Antich murió sólo como un perro. En el23 F las calles de Barcelona estaban desiertas. Ahora que sabéis que España no va a tomar medidas extremas sacáis pecho. Pensad en ello y en la cobardía que es.

#4.2 Joan, Barcelona, 04/05/2014 - 14:27

kaltzas ens estas renyant per no formar una ETA catalana als anys 60-70? NO hi havia nacionalistes catalans dius? Potser serà perquè el genocida Franco en va assessinar la meitat? Fins que no s'ajusticii a tots els genocides franquistes, Espanya no serà una democràcia ni un país digne i civilitzat.

#4.3 fran, Vilassar de dalt, 04/05/2014 - 18:19

Kaltzas, si quieres demostrar tu desconocimiento de la lucha antifranquista vas por buen camino.

Los que militamos en partidos de izquierda en Catalunya recordamos el mucho trabajo que se hizo para conseguir que hasta ignorantes de la historia como tu pudiesen expresarse con libertad.

#4.4 Kaltzas, Vic, 04/05/2014 - 18:35

Lo siento. franco murió en la cama, y la transición la hizo Suárez, no hicisteis un Carajo. Entiendo que os joda pero sí sé de historia. Y vosotros no aparecéis en ella.

#4.6 Jordi de Sants, Bcn, 05/05/2014 - 00:36

Tranquil Kalzas, apareixerem a la història ja ho veuràs. Es veu que tu només valores la força de les armes, i això és el que us farà perdre. La lluita pacífica guanyarà i la gent com tu es quedarà amb un pam de nas. Tal cual.

#3 Quo vadis?b, Bcn, 04/05/2014 - 11:46

El PNV és molt llest. Dóna suport a la consulta catalana i sembla que està d'acord amb el procés perque saben que això no serà possible. En canvi si Catalunya demanés un concert com el seu, veuríeu com ens donen l'esquena, ja que això significaria recalcular el seu "cupo" i sortiríen perdent.

#2 robertg, bcn, 03/05/2014 - 20:13

Els bascos sempre han anat a la seva i a favor dels seus interessos.
A tots aquells embadalits per la causa basca els hi recomano donar una ullada al blog següent:

http://gothalaunia.blogspot.com

#2.1 xoni Fernandes, Castefa, 03/05/2014 - 23:06

Ese blog es de otro iluminado seudo historiador que lee entre líneas insinuando la autoría catalana del Quijote y de Colón ... Otro que quiere redibujar la historia para hacersela a medida a su ideología romántica y trasnochada

#2.2 amadeus, Barcelona, 04/05/2014 - 20:46

Molt ben dit Robertg, no com els ncaionalistes catalans que sempre han sacrificat els seus interessos a canvi del ben comú. Un exemple d'altruïsme.

#2.3 martina, bcn, 05/05/2014 - 04:02

el blog es muy interesante

#1 Trinxaire, Vic, 03/05/2014 - 15:28

No tinc prou dits a les mans per comptar els cops que Rius ha escrit que Mas i el procés feien marxe enrere. Això no diu gaire en favor d'en Rius. Es digne d'estudi que un periodista que vol ser "incòmode ?"no tingui en compte que potser la reunió "amagada" tenia més a veure amb KutxaBank i La Caix

#1.1 angelito, barcelona, 03/05/2014 - 17:12

Mas no tiene ya nada que discutir sobre La Caixa, cuyos dirigentes la han nacionalizado española oficialmente en los estatutos. Fin de la cita.