La Punteta · 29 de Maig de 2016. 16:30h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Els bons okupes

Quan vam comenaçar a mitificar els okupes? Potser la línia de sortida es remunta a l'any 2007 quan la llavors dirigent d’Iniciativa Imma Mayol es va declarar “una mica antisistema”. A pocs mesos, tot sigui dit, d’unes eleccions municipals.

Però curiosa definició per a una persona que -com a tercera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona- disposava de cotxe oficial, cobrava més de 100.000 euros a l’any i vivia en un assolellat àtic al barri de Gràcia. Així qualsevol.

Després va haver-hi més casos que van acabar amb polèmica o amb aldarulls: la desokupació del cinema Princesa, la del Palacio del Cinema, la de Plaça Catalunya o el setge al Parlament. A veure qui és el valent que ordena un desallotjament sense ser criticat per l’oposició o per la premsa.

Però, en les societats avançades, hi ha dos principis sagrats: l’imperi de la llei i el respecte a la propietat privada. Europa ha avançat gràcies al respecte a ambdós i la cultura de l’esforç -propiciada sovint pels climes húmids- que ara ens estem sistemàticament carregant.

Després va venir can Vies. El principi de la fi de Xavier Trias com alcalde va començar allà. Allò va ser una baixada de pantalons en tota regla. Només superada pel pagament del lloguer del Banc Expropiat.

Jo, que tant havia criticat Jordi Hereu -fins i tot vaig fer-ne un llibre-, no vaig trobar a l’hora de la veritat cap diferència entre l’alcalde socialista i el convergent. Trias es pensava que fer d’alcalde de Barcelona era com fer de conseller de Presidència: tot en pla bon rotllo. Anava pel món intentant no trepitjar ulls de poll.

Un dia me’l vaig trobar en un ascensor després d’un sopar oficial i li vaig dir que el primer que hauria d’haver fet era endurir l’ordenança cívica o, com a mínim, aplicar-la. Em va dir que dir que amb quinze regidors no es podia ficar en embolics. Ara en té deu.

Encara que el que més sorprèn dels aldarulls de Gràcia és la capacitat d'Ada Colau de sortir-ne indemne. Almenys fins ara. Divendres a El Periódico titulaven a tota portada -espero que no sigui per un augment de la subvenció municipal: “La crisi dels okupes es gira contra Trias”. I tenien raó, però i Colau?.

Perquè l'alcaldessa està a favor de les okupacions i els escarnis, ha continuat pagant el lloguer del Banc Expropiat i, quan ha esclatat el conflicte, ha anunciat que delegarà en els veïns per trobar una solució.

Sense oblidar que hi ha un tinent d’alcalde que ha defensat els antisistema del Parlament -brillantment, per cert: els van absoldre- o ha pressionat a la GUB contra els manters.

O governes o fas activisme: les dues coses alhora no pot ser. Però Ada Colau hauria de saber que les grans majories, també a les grans ciutats, s’assoleixen des del centre. Encara que sigui perdent vots per l'esquerra.

Després hi ha la premsa. Sempre més a favor dels okupes que dels mossos o dels veïns. Fins i tot mitjans públics. El passat 24 de maig feien una connexió en directe dels Matins de TV3 després d’una nit d’aldarulls a Gràcia.

El reporter en qüestió va trobar un veí que, a cara descoberta, estava penjant cartells contra els okupes i li va preguntar: "per què fora aquesta gent?". “Són 'gentussa', són gent que són delinqüents, no ens interessa aquesta gent, teníem por, ja no la tenim”, va respondre.

Jo li hagués retret emprar un terme com "gentussa", però de pas hagués aprofitat l'avinentesa per entrevistar-lo. En canvi, el periodista gairebé el va desmentir en directe: "no tothom està d'acord amb aquesta gent". Més tard, en una altra connexió, va ser testimoni d’una enganxada amb el mateix veí i un altre favorable als okupes. A què no imaginen a qui va acabar entrevistant?.

Perquè ara a TV3 es queixen d’agressions als seus equips informatius -mentre actrius que han treballat per a la cadena donen suport als okupes- però el dia abans al Més 324 una tertuliana -la presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Bel Olid- gairebé justificava la violència okupa sense que el presentador de l’espai, Xavier Graset, hi intervingués.

Graset, que ja va fer una entrevista digna del Pulitzer amb Carles Sastre, va mantenir l'equidistància. Va haver de ser un altre convidat, Manuel Cuyàs, que posés els punts sobre les is. Cuyàs va haver de recordar a l’audiència que els okupes no eren els bons i els mossos els dolents mentre el presentador mirava cap a una altra banda. “Al final -va dir- arribarem a la conclusió que el cotxe tombat és per culpa de la policia”. Felicitats, han convertit TV3 en una tele alternativa.

Però el mal ara ja està fet. I costarà molt canviar el xip.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#9 Pepón, Bcn (España), 30/05/2016 - 12:41

Trias ya tarda en dimitir e irse a su casa.
Lo de pagar el alquiler, el IBI y las basuras para que los okupas no armaran follón es incalificable; aunque se parece bastante al tributo que tenían que pagar muchos reinos antiguos a tribus de nómadas para tenerlos tranquilos y que no hicieran razzias.

#8 Carlos Gomez, Bcn, 30/05/2016 - 12:03

La astucia d´un creti, al front d´uns cretins, que negocia amb uns cretins amb un objectiu creti.
I ara alguns, bastants, aplaudidors profesionals compalaents amb la cretindat fins ara per bastards interesos comencen a veureli les orelles al llop .
Anem com un coet.

#7 Carlos Gomez, Bcn, 30/05/2016 - 09:22

"La Policía investiga la destruccion por parte de los Mossos d´Esquadra de expedientes que vinculan a cabecillas de la CUP con actos violentos en Cataluña asi como la paralización de las investigaciones en marcha que puedan afectar a sus lideres."

El Español 19-11-2015

#6 La hora de los egoistas, Bcn, 29/05/2016 - 22:51

Sr. Rius pero si cuando negociaban Jx3% y la CUP ya escribía artículos en e-noticias de como en esas conversaciones el Sr. Mas y/o los Convergentes le echaban en cara a los de la CUP que era CiU quien los habían subvencionado, ¿no se acuerda?. ¿Qué espera de una TV3% copada por los convergentes?

#5 Santiago, Madrid, 29/05/2016 - 21:22

Los "okupas" de Barcelona están envalentonados porque tienen de alcaldesa a "una de los suyos".
Ada Colau no tiene credibilidad, su pasado antisistema y "okupa" la inhabilita para ser alcaldesa de Barcelona.
Ada Colau siempre apoya a los "antisistema" y a los "okupas" y ataca a la policia.