La Punteta · 23 de Febrer de 2014. 22:11h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Els catalans anem enrere com els crancs

A Catalunya, de vegades, anem enrere com els crancs. Més de 78.000 visitants al Mobile Wold Congress i les botigues tancades en diumenge. A Irlanda estarien obertes i això que és el país més catòlic d'Europa Occidental. Al Phoenix Park encara hi ha la creu gegant que van aixecar per a la missa que va oficiar el Papa Joan Pau II el 1979. Impressiona.

Per això, no m'estranya que l'alcaldable del PP, Alberto Fernández, hagi aprofitat l'avinentesa per ficar el dit a l'ull. "Els complexos de l'alcalde Trias, que mai no decideix res, han perjudicat Barcelona i li han fet perdre una oportunitat única de negoci ja que tant avui com diumenge els milers de congressistes que visiten la ciutat no podran comprar", ha afirmat. La llei estatal, en efecte, permet obrir els locals de 300m2 mentre que la llei catalana només els de 150.

Em fa gràcia també perquè, el passat dia 12, el ple del Parlament va aprovar la nova Llei d’Horaris Comercials amb els vots de CiU i ERC, PSC, ICV-EUiA mentre que el PPC i la CUP hi van votar en contra i Ciutadans es va abstenir. En teoria per  “preservar el model comercial català”.

Però saben quants centres comercials s'han inaugurat a Catalunya des que tenim la Generalitat? Més de seixanta. Amb governs de CiU o del tripartit. Hi ha més d'un milió de metres quadrats de grans superfícies. Ara, això sí, després tanca el colmado Quílez i tothom corre. I ho han fet governs de dretes i d'esquerres. La Generalitat i l'Ajuntament. Encara recordo ERC defensant el model català de comerç i Jordi Portabella votant a favor d'El Corte Inglés de la Meridiana.

A les memòries de Quim Nadal, al qual estic empaitant per fer-li una entrevista, hi ha un conversa de mitjan 90 en què Miquel Roca explica com manava Jordi Pujol: "Aquest hipermercat ha de ser per a Pryca". I Nadal li pregunta: "Sant Cugat?". "Sí. Contra l'opinió de tothom. I o li fas cas, o pots caure en desgràcia", replica el llavors número dos de Convergència (1).

Curiosament el TSJC va apreciar poc després "actuacions arbitràries", "defectes de forma" i "maneres improcedents" en la decisió de la Generalitat d'aprovar aquest Pryca a Sant Cugat -ara és un Eroski- i, en canvi, vetar un Continente a Terrassa (2). A veure si, en matèria de grans superfícies, també hi havia un 3%.

 


(1) "Testimoni de càrrec", Proa, Barcelona, 2014, pàg. 140.

(2) La Vanguardia (Domingo Marchena i Ana Macpherson): "El TSJC anula y califica de arbitrario el veto de Comerç a un centro de Continente", 25 de novembre del 1995

 

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Facebook

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#10 Josep-Maria, Barcelona, 25/02/2014 - 13:13

Ai, aquest Alberto: ¿i l'assistència dels treballadors a la missa dominical?, ¿i la santificació del dia del Senyor? El seu germà condecora marededéus, i ell...

#9 compte amb els desitjos, ., 25/02/2014 - 09:45

Imagino que viatges alguna vegada a Madrid, i imagino que deus haver vist com aquella ciutat, amb l'excepció de les cadenes multinacionals de torn, s'està convertint en un desert pel que fa a tendes i botigues.

Potser aquí no ho fem gaire bé, però les restriccions fan aguantar el sector. Pensa-hi.

#9.1 Pablo, Madrid, 25/02/2014 - 12:26

Tienes razón. Cada vez hay más tiendas de cadenas importantes y menos comercio menor ya que le es difícil competir en precios y horario. Por otro lado, lo que se dice del "modelo catalá" es una absoluta tontería, pues en todos lados existe un pequeño comercio, tanto en España como en el mundo.

#9.2 potser, ., 25/02/2014 - 12:51

9.1# Pablo, d'aquí a uns anys, quan la liberalització total hagi fet de Madrid una ciutat exactament igual a qualsevol altra del món pel que fa a botigues, un paisatge clònic, vens i ho tornes a explicar.

#8 fart , BCN, 24/02/2014 - 19:23

Rius, la liberalització d'horaris i la teva globalització te la fiques per on et càpiga.

#7 Josep, Palma, 24/02/2014 - 18:19

El odio y la aversión del nacionalismo se transformará en amor

#6 Albert, Lleida, 24/02/2014 - 14:19

Això del "model comercial català" sempre m'ha semblat una fantasmada. He visitat moltes ciutats semblants a la meva de fora de Catalunya i he vist que tenen, si fa o no fa, el mateix petit comerç que aquí però amb més grans superfícies comercials. És a dir, gaudeixen d'una millor oferta comercial.

#6.1 A.R., BCN, 25/02/2014 - 13:05

Tu el que ets és un ignorant i res més.