La Punteta · 5 d'Octubre de 2016. 13:41h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Els catalans no tenim remei

Mas, el 2013 amb els membres de la comissió per a la reforma de l'Administració

Què diria Max Weber dels catalans? Ja saben que el sociòleg alemany (1864-1920) va arribar a la conclusió que les minories nacionals sense Estat dedicaven tota la seva energia a l’activitat econòmica (1). I posava com a exemple els polonesos -llavors dividits entre Prússia i Rússia-; els hugonots francesos o fins i tot els jueus. Encara que en aquest darrer cas es va equivocar perquè amb Estat propi, els jueus han esdevingut una potència econòmica, tecnològica i científica.

Però com pot ser que el president de la Generalitat anunciï ara la creació de 7.000 noves places de funcionaris? Al debat de política general ha estat un dels pocs anuncis concrets per no dir l'únic: 2.500 metges, 2.000 mestres; 500 mossos, 150 bombers i fins i tot 300 per a la nova Agència Tributària!.

Dimarts passat, a la roda de premsa posterior al Consell Executiu, li vaig preguntar a la consellera Munté que si ara fan un referèndum potser que s’esperin a crear les estructures d’estat a guanyar-lo. Perquè si el perdem què fem? Ens les mengem amb patates?. Saben que va contestar? Bé, de fet no va contestar: que cal eixamplar “la base social” -encara?- i que “són necessàries”. Estem construint la casa pel terrat.

Ja no recordem les crítiques de CiU -Miquel Iceta sí que les recorda- a les places de funcionaris que va crear el tripartit?. Encara pitjor perquè el govern catalanista i d’esquerres va crear més de 50.000 places en set anys, però Puigdemont ara en proposa 7.000 en vuit mesos. Al capdavall la legislatura s'acaba el juliol vinent. Això és de rècord. I amb un deute que fregarà els 70.000 milions.

Tampoc recorda el president Puigdemont que l’aprimament de l’Administració era un dels objectius electorals del seu partit?. Mas va arribar a crear una comissió d'experts quinze anys després que Pujol hagués creat una comissió assesora. Però quan compareixia per fer balanç mai donava números absoluts, només percentatges. I dels assessors, no del personal. En el fons la reforma de l'Administració -com la de TV3, per cert- continua pendent.

Ara un govern que no pot pagar les farmàcies, que ha de recórrer al FLA perquè els mercats exteriors no se’n refien i que es planteja crear un nou impost per evitar la fallida de TV3 vol crear 7.000 places noves de funcionaris? Per eixamplar la base social? Per ampliar el vot electoral? Què diria Weber de nosaltres?. Que ens hem tornat bojos?. Què se n'ha fet de l'esperit emprenedor dels catalans?.

Els economistes nord-americans James A. Robinson i Daron Acemoğlu van publicar el 2012 un llibre que va sacsejar consciències: Why nations fail? Perquè les nacions fallen?. Els autors de l’obra destacaven la importància de les classes dirigents perquè un país vagi endavant. No endebades Argentina era el quart país en PIB al segle XIX i Valònia era llavors una potència industrial per davant de Flandes.

Dintre d’uns anys, quan algú estudiï el cas català, arribarà a la conclusió que la nostra classe dirigent tampoc ha estat a l’alçada. El que passa es que ho pagaran els nostres fills i els nostres néts: les generacions futures. Aquest país porta des de l'última legislatura de Pujol mirant-se el melic i llepant-se les ferides. No podem supeditar-ho tot a la independència perquè la resta de països, en plena revolució tecnològica, no esperen.

 

(1) La cita textual és: "Les minories religioses o nacionals, enfontades com dominades al grup dominant a causa de la seva exclusió volunta`ria  o involutànica dels llocs políticament influe influente, solen llançar-se a la vida productira amb uan una intensitat profunda, de manera que els seus membes més capacitats busquen aquí la satifsacció de l'ambició, que no es pot emprar amb el servei a l'Estat".

 

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

InsultsPublicitat
Publicitat

40 Comentaris

Publicitat
#25 HI HA SORTIDA ¡¡¡¡ ALELUIAH ¡¡¡¡¡, Barcelona, 07/10/2016 - 20:43

I aquesta es la sortida triada

Embaixades
Extrustures d'estat
Nous carrecs
Renta universal garantida
....etc
Ens endeutem fins el coll

Encabat ja montarem un bon sidrall al carrer
per encolomarli el problema a Espanya
es que som MOLT ASTUTS

#24 Don Tancredo , El Carmelo , 07/10/2016 - 15:38

Fuck Cataluña!

#23 Pablo, Madrid, 07/10/2016 - 13:20

"Cataluña es negada para la política". Josep Pla.


Yo matizaría, y diría que lo que es negado y mediocre hasta el extremo es la elite política.

#22 Amadeo, Barcelona, 06/10/2016 - 22:30

El independentismo es una huida hacia delante, acabara como Banca Catalana, si nadie lo remedia.

#21 pers, tortosa, 06/10/2016 - 20:14

Cataluña no tiene solucion porque la voluntad de los catalanes pasa por unos partidos políticos que no se han regenerado,modelo copiado del regimen español.Con una Ley Electoral realmente demócrata la situacion sería muy diferente y sin tantas zarandajas

#21.1 Copiado? jejeje Cataluña es España..., Y partidos personas igual, 07/10/2016 - 09:37

No empecemos con el " cuento" d q somos muy guay pq somos catalanes! Jajaja.
Nos gustaria, eso Si. Pero somos hijos del mismo ADN...
Esa es nuestra desgracia!!!
Q mas quisiéramos ser diferentes... Pero NO somos lo mismo o peor...