La Punteta · 9 de Setembre de 2017. 09:58h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Els demòcrates som nosaltres


Els col·legues d’Òmnium del meu poble -Martorell: a 30 quilòmetres de Barcelona- van empastifar l'altre dia places i carrers amb cartells de "Democràcia!". Han fet una bona feina. En vaig veure a tot arreu: a la carretera, al pont, al riu. Cap problema. Estan en el seu dret sempre que respectin les ordenances municipals.

Però començo a estar una mica fart que els processistes -el terme crec que el va inventar López Tena: cal fer-li justícia- vagin dient que això va de democràcia. No va de democràcia. Va d’independència. El que passa és que no hi ha manera d’eixamplar la famosa base social. No m’estranya d’altra banda vist l'espectacle del darrer ple del Parlament. Però insisteixen que va de democràcia. Com si visquéssim en plena dictadura. Què s'han pensat?

Aquests volen donar lliçons de democràcia? Aquests que aproven la Llei de Referèndum i la Llei de Transitorietat de matinada? Sense cap debat previ en comissió. Amb dues hores per a esmenes. Ignorant els informes dels serveis jurídics de la cambra. Silenciant el lletrat major del Parlament. Menystenint -pitjor: ridiculitzant- l'opinió unànime del Consell de Garanties Estatutàries. Però si també hi ha sobiranistes en aquest òrgan! A Àlex Bas el va posar Mas.

Aquests van donant lliçons de democràcia? Aquests que han estat incapaços de fer la Llei Electoral en 37 anys -està pendent des del 1980!- i ara han escollit els cinc membres de la junta electoral del referèndum a corre-cuita? Tots de la mateixa corda, per descomptat. Vostès saben que segons l’article 176 del reglament -el socialista Ferran Pedret ho va explicar bé-  els càrrecs públics escollits pel Parlament han de ser proposats amb quinze dies d'antelació perquè almenys pugin explicar el seus mèrits, el seu currículum, els seus títols acadèmics?

Aquests donen lliçons de democràcia? Aquests que van dir que farien eleccions als 18 mesos? Ho portaven fins i tot escrit al programa electoral. El termini acabava el passat mes de març. Ningú n’ha tornat a parlar, clar. El dia que n’hi hagi hi haurà un daltabaix. De fet, el propi Puigdemont ja ha dit que només les convocarà si el no guanya al referèndum. És una manera com qualsevol altra d’intentar incentivar la participació.

foto-10.jpg

 

Aquests donen lliçons de democràcia? Aquests que aproven la independència exprés -i en diferit- amb 72 vots quan amb l’Estatut van ser 90?. Però si per a escollir Síndic de Greuges -el penques del Rafael Ribó ja em perdonaran- calen tres cinquenes parts. Com a mínim 82 diputats. Dimecres a la nit, als passadissos del Parlament, no hi havia èpica. Com aquell 30 de setembre del 2005. Amb l'abraçada entre Mas i Maragall. Hi havia més aviat acolloniment. Incertesa. Por al futur. 

Aquests donen lliçons de democràcia? Aquests que, segons la Llei de Transitorietat, el propi Govern nomena el president del Tribunal Suprem de la futura República Catalana?. Què se n’ha fet de la tradicional separació de poders? A qui posaran? Al jutge Santiago Vidal? Montesquieu s'esgarrifaria.

Aquests donen lliçons de democràcia? Aquests que tenen un munt d’òrgans el mandat del qual està caducat des de fa mesos -com el consell de govern de la Corpo o el CAC. però que no ho fan perquè tenen por de perdre’n el control. No del referèndum, sinó abans de les properes eleccions.

Aquests donen lliçons de democràcia? Aquests amb els quals els mitjans de comunicació públics com TV3 o Catalunya Ràdio s'han agenollat com mai? Estan convertint el periodisme en un acte sexual explícit el nom del qual no em facin dir escriure aquí per respecte. A la Llei de Referèndum encara tenien la barra dir que “han de garantir els principis de pluralisme polític i social i la neutralitat informativa” (article 12).

Aquests donen lliçons de democràcia? Aquests que permeten que la periodista estrella de Catalunya Ràdio digui en directe que el president d’un grup parlamentari ha fet una “intervenció impròpia”? I no pari de fer comentaris en antena o connexions amb Madrid per evitar que la audiència el pugui sentir? A Joan Coscubiela, el cap de llista d’una coalició que va treure 366.000 vots i onze diputats a  les eleccions. Com si hagués estat un diputat del grup Mixt. Qui es pensa que és Mònica Terribas? La musa del procés?

Senyal que, en efecte, els hi va fer molt de mal. Ho va resumir perfectament quan va dir allò de “no s’adonen de la gravetat? no s’adonen de la gravetat del que estan vostès fent aquí?”. Amb l’agreujant que a ell ni li poden dir fatxa ni franquista. És que ni unionista. Però si és d’esquerres! Va estar tretze anys de secretari general de Comissions. Els de Catalunya sí que es Pot van ser els primers en demanar un referèndum. Llavors els van deixar verds. El seu excompany Raül Romeva els va deixar verds. Va dir que havien passat pantalla. Encara me'n recordo. Continua aferrat al seu escó.

foto-20.jpg

 

Durant aquests dos dies als demòcrates ens va representar Joan Coscubiela. A mi fins i tot em van venir ganes de votar-lo. El meu homenatge particular també a la resta de portaveus de l’oposició: Eva Granados, Ferran Pedret, Carlos Carrizosa, José María Espejo-Saavaedra, Alejandro Fernández, Santiago Rodríguez. Avui no faré distincions de partit. Van posar de manifest com se saltaven totes les normes. I espero no haver-me’n deixat cap. En un moment o altre del debat tots ells també em van representar.

El problema és el que va dir Antonio Baños la nit electoral del 27-S: “el plebiscit no s’ha guanyat”. Baños, que anava de número u, va durar menys que una llaminadura a la porta d’un col·legi. Però si fins i tot ho va admetre Artur Mas,el passat mes de novembre en un dinar a la Cambra de Barcelona. Llavors també va reconèxier que no havien guanyat. Ya te vale, Artur. Embolica que fa fort.

És el rovell de l’ou: la meitat del país no pot declarar la independència. Què fem amb la resta? No és culpa de Madrid ni del PP ni del TC. És senzillament que la meitat dels catalans no n'està convençuda o no la vol. Ras i curt. Tenen majoria parlamentària, però no tenen majoria social.

L'excusa del referèndum és així ens comptarem. De debò han muntat tota aquest sidral per comptar-nos?. Però si no guanya ni a les enquestes del CEO. No ha arribat mai ni a la meitat. I a la darrera crec que havia caigut al 36%, No, insisteixen amb el referèndum perquè és una manera de tirar pel dret. De guanyar. Ja ho han dit. I perquè aquest Govern, llevat de tancar la Model i encara, no ha fet res més. Amb quina cara es volen presentar a les properes eleccions?

Però si el 27-S, Junts pel Sí i la CUP no van arribar ni al 50% dels vots. En conjunt hi havia més vots en contra que a favor. Per això, quan volen fer una independència exprés grinyolen totes les costures democràtiques. Es com et poses un vestit que et va petit i t’engavanya tota l'estona. Al final s’acabarà descosint d’una banda o altra.

Tant se val, estan jugant amb foc. Em sembla que el Coscu també ho va dir en una de les seves intervencions -que no he estat capaç trobar a l'hora d'escriure aquest article-: després d’un govern en  ve un altre. I a Catalunya ja pot passar de tot. El proper Govern -si és unionista, de la Colau, rosa o violeta-, podrà fer una llei electoral segons la qual una persona un vot. Al capdavall és la base de la democràcia. Llavors s’haurà acabat de cop la sobrerrepresentació del processisme.

Sona molt bèstia però si han plantejat la independència amb 72 diputats de 135 els propers podran fer el que vulguin: privatitzar TV3, carregar-se la immersió, declarar el Cant de la Senyera himne nacional de Catalunya -els Segadors el va acceptar fins i tot Vidal-Quadras!- o canviar la Diada per Sant Jordi. Pensin que, al País Basc, fins i tot el PNB va perdre el poder.

Els demòcrates som nosaltres, indepes o no, que només podem dir: així, no. El sobiranisme ha perdut una ocasió històrica, el país recularà dues o tres generacions, quedarà esgotat i desfet. Descosit. I anem amb compte que els catalans no acabem a hòsties. Qualsevol guspira ho pot encendre tot. Com un incendi a l'estiu.

Però sobretot cal reconèixer que el mèrit de Junts pel Sí i la CUP és innegable. Han fet el mateix que va fer Franco: liquidar l'Estatut. I sense xarxa. Bravo, campions!

 

Publicitat
Publicitat

127 Comentaris

Publicitat
#51 Joel, Bcn, 15/09/2017 - 18:44

L'article es parla de cada persona un vot com la forma més perfecte de democracia.. Ok. Tots els que siguin partidaris d'això ara tenen l'ocasió de practicar-ho amb el referéndum.

#50 botifler1914, Sinitaca, 12/09/2017 - 14:18

Impagable

#49 Pepon, Bcn, 12/09/2017 - 10:07

Es cierto pero el aparato propagandístico lo tienen ellos

#48 Marta, Castelldefels, 11/09/2017 - 23:00

1. L'Estatut actual se'l va carregar el TC després de ser refrendat pel poble. Per tant, aquest Estatut no és s legítim perquè no l'ha votat el poble de Catalunya en referéndum.
2. El 27 de setembre van guanyar les eleccions legalment i per majoria absoluta uns partits que duien la independència al seu programa electoral.

#48.1 pepe.----, andorra, 12/09/2017 - 10:41

eso de q el estuto fue refrendado es una vision muy particular ya q no llego ni a la mitad las personas q fueron a votar dicho estatuto. Y lo de q unos partidos ganen el poder hundir el sistema del cual surge su legitimadad, no deja de ser curioso, cuando dichos partidos, al igual q en Alemania, deberian estar prohibidos.

#48.2 Jordi BR, L'H, 12/09/2017 - 12:32

Muchísimos independentistas no votamos el Estatut porque no tenía nada que ver con el que salió del Parlament.
Partidos prohibidos? Olé tu democracia

#48.3 pepe.----, andorra, 13/09/2017 - 11:21

si, ahora la excusa es q no fuisteis a votar, menuda excusa de baratillo. Y q yo sepa, Alemania, Francia, Austria y muchos países mas no permiten la creación de formaciones q vayan contra la unidad nacional. Así q no es ole mi democracia, es ole la democracia alemana, francesa, austriaca, de USA....Si, partidos separatistas, prohibidos como en Alem

#48.4 pepe.----, andorra, 13/09/2017 - 14:42

es mas, te recuerdo q Abraham Lincoln fue a la guerra por no permitir q los estados pudieran tener mas poder q el estado central, lo de la esclavitud queda bien para el publico, pero no fue la verdadera ni la principal razón de la guerra civil americana. En el pasado, por mucho menos, habia guerras por estas cosas.

#48.5 Jordi br, L'h, 14/09/2017 - 01:28

Estamos hablando del Estatut y acabàs hablando de Lincoln. Te encanta prohibir, y eso objetivamente no va de la Mano de la democracia

#48.6 pepe.----, andorra, 14/09/2017 - 12:26

Si no comprendes q lincoln fue a la guerra para evitar q los estados tuvieran mas poder q el gobierno federal y su relacion con la actual situacion, es q eres mas simple de lo q parece. Y si dices eso de las prohibiciones, explicame entonces q tiene de democratico una administracion q prohibe el español, lengua oficial, en todos los ambitos posible

#48.7 Jordi br, L'h, 14/09/2017 - 14:41

Pepe, buscar paralelismos en hechos separados por dos siglos es una tonteria absurda que lo unico q demuestra es q tienes nociones de historia aunque las apliques a destiempo

#48.8 Jordi br, L'h, 14/09/2017 - 14:45

No ha tramite en Catalunya que no puedas hacer en castellano y los niños aprendrem castellano en el colegio, por lo tanto ....nueva mentirijilla del pillin de Pepe.
Tu prefieres que tu hijo sume en español aunque lo haga mal, sumar bien es secundario

#48.9 pepe.----, andorra, 15/09/2017 - 15:47

si, claro, q cachondo, cualquiera q haya hecho un cambio de nombre y haya pagado la tasa del 4%, sabe q le van a decir q no hay impresos en español si lo pide, le diran q se han terminado y si es amable el funcionario, entrara en internet y te lo dara. Yo lo q quiero es q mi hijo estudie en la lengua q sus padres deseen y no un politico.

#48.10 pepe.----, andorra, 15/09/2017 - 15:48

tu eres el mentiros, pq ademas esto q digo lo puede comprobar cualquiera, al menos en los impresos, si no hay mas problemas con los funcionarios, hay de todo, es pq la mayoría no son bordes aunque sean separatas. Y eso q dices de q aprenden español, dale la vuelta ¿si aprendian catalan pq habia q cambiar todo el sistema educativo? Mentirosillo....

#47 Montse, Barcelona, 11/09/2017 - 11:36

Como se pican algunos con este artículo de Xavier Rius, señal que no va nada desencaminado en su gran crítica. Por qué será?