La Punteta · 3 de Novembre de 2013. 11:56h.

XAVIER RIUS

Punt de mira

Els disbarats de Joan Tardà

Un dia, abans d'un acte a Òmnium, em vaig trobar Joan Tardà i vam fer un tallat en un cafè proper. No sé com la conversa va derivar cap a la immigració i els dos vam estar d'acord: els antics votants del PC francès del llavors totpoderós George Marchais s'han passat, en massa, al Front National de Marine Le Pen.

Una possibilitat és que s'hagin tornat racistes de cop -com a Vic, on Anglada té cinc regidors-, però costa de creure. L'altra és que les classes populars s'hagin sentit abandonades pels partits tradicionals davant el fenomen de la immigració. Però llavors per què Esquerra -i l'esquerra en general- continua mirant cap a una altra banda en aquest tema? Per què fa la sensació que només defensa els immigrants i no els d'aquí?

Joan Tardà, per exemple, ha llançat una "ofensiva" al Congrés amb 150 preguntes que vist l'enunciat no són sobre la immigració, sinó a favor dels immigrants: racisme, xenofòbia i delictes d’odi; pobresa i exclusió social; residència i treball; sanitat; nacionalitat; asil i refugi; convalidació i homologació de títols; emigració; CIE i fronteres exteriors; etc. Fins i tot dret a vot i mitjans de comunicació!. El dia que parlem del bonisme als mitjans a més d'un periodista se'ns caurà la cara de vergonya.

Potser Tardà va per lliure perquè l'arribada d'Oriol Junqueras a la direcció no ha esvaït del tot aquella sensació que ERC és un partit assambleari. El segon d'Esquerra a Madrid ha de comptar, en tot cas, amb el vistiplau del seu cap de files, Alfred Bosch, i per tant -de retruc- de la direcció del partit.

Joan Tardà ha aprofitat també l'avinentesa per fer "una crida als nous catalans arribats d’arreu del món en els darrers anys a convertir-se en pares i mares fundacionals de la república”. "Perquè si hi ha quelcom que iguala els catalans acabats d’arribar amb els que en són de fa decennis i als que han nascut a Catalunya és que cap de nosaltres tenim reconeguda la nacionalitat. Tots ens la guanyarem, alhora i junts, amb la proclamació de la república”, ha afegit.

És veritat que el diputat d'ERC -des del famós "Mori el Borbó- no s'ha caracteritzat mai per la contenció verbal, però realment s'adona del que acaba de dir? Perquè, de cop i volta, ha suprimit no només tota referència a drets i deures -que hauria de ser el pilar bàsic de tota política d'immigració, tant de dretes com d'esquerres- sinó que als nouvinguts ni tan sols se'ls ha de demanar uns mínims coneixements de català o de castellà. Només pel fet de venir, encara que sigui sense papers, ja són catalans? 

Tardà -segurament hi ha contribuït el Polònia- transmet una imatge de bon jan: és d'aquells diputats que cau bé a tothom, fins i tot als seus rivals. Fa cara, per entendre'ns, de buscador de bolets després de trobar dos quilos de rovellons. Amb els seus cabells arrissats i la seva panxa contenta, segurament és una persona a la qual tots li compraríem un cotxe de segona mà. Però no podríem, almenys en política, deixar de dir disbarats?

Ja sé que Joan Tardà no és de Pedralbes, sinó de Cornellà. Una ciutat que, segons dades de l'Idescat, té un 17% d'immigració. Tot i que sempre en són més perquè els sense papers mai no surten a les estadístiques oficials. Però si el diputat d'ERC vol saber realment què en pensen els catalans de la immigració que vagi a Ca n'Anglada, a Salt o a Rocafonda. Jo ho he fet.

Té sort perquè la famosa transició nacional ho tapa tot, però un dia el tema de la immigració ens esclatarà a les mans. No sé si perquè la fragmentació del mapa polític facilitarà que Josep Anglada entri al Parlament o simplement perquè tindrem un conflicte social -segons les cròniques de Fede Cedo a La Vanguardia Rocafonda aquest estiu ja ha estat un polvorí-.

Jo fa anys que predico en el desert, però quan passi la responsabilitat serà també del diputat d'ERC i d'aquells -des del tripartit al govern de CiU- que durant tots aquests anys han practicat la correcció política, el bonisme, el mirar cap a una altra banda, l'amagar el cap sota l'ala en un tema tan important com la immigració.

 

 

També a:

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#8 I alguns ens diuen racistes....., BCN, 06/11/2013 - 15:29

Les declaracions del senyor Tardà, almenys, serveixen per tapar la boca als nacionalistes castellanistes que acusen als catalans (així, en general) de racistes i supremacistes (això últim va per el del complexe de superioritat , que fa comentaris des de Lleida).

#7 Populismo, barato, 04/11/2013 - 22:29

Con las "preguntas" en el Congreso, Tardà quiere dar a entender que los españoles son muy malos y racistas con la inmigración, y que en cambio los independentistas catalanes son muy pero que muy buenos, por lo que en un hipotético referendum por la indepe todo inmigrante debe votar a favor

#6 Aleix, Bcn, 04/11/2013 - 17:43

Els esforços del senyor Rius per ficar-nos a l'Anglada a totes les sopes ja comença a cansar. Té cinc regidors a Vic i 0 a Guissona on hi ha molta més immigració que a Vic. Si entra al parlament, felicitats però de moment, en 3 ocasions no ho ha aconseguit tot i la propaganda gratis que li fan.

#5 josep, Igualada, 04/11/2013 - 09:49

Ja hi torna en Rius, tot s´hi val per no fer costat a la causa Independentista.

#5.1 Núria, Vallès Occidental, 04/11/2013 - 15:13

Quan entendreu alguns que no es pot ser independent a qualsevol preu?

#5.2 tres, Reus, 04/11/2013 - 16:19

La llibertat no té preu, no és difícil entendre-ho.

#5.3 Jordi, ,, 04/11/2013 - 23:41

Sí que lo tiene, y esta vegada es muy alto.
Habrá que esperar otra gran recesión.

#5.4 tres, Reus, 05/11/2013 - 10:21

Ni lo sueñes, Jordi. ALIA JACTA EST.

#4 Joni, Tarragona, 04/11/2013 - 08:50

El Rius i les seves obssessions... Això sí mai cap article perquè s'integrin els immigrants espanyols, i els alemanys i anglesos que vénen a passar la seva jubilació a Catalunya. És el que té fer classes entre diferents tipus d'immigració.

#4.1 Xavier Rius, Dublin, 04/11/2013 - 10:32

Doncs no són l'únic. Mira la plana 3 de La Vanguardia d'avui.

#4.2 Joni, Tarragona, 04/11/2013 - 13:35

Els qui, per raons sentimentals, estem en contacte amb immigrants, ens dol, pels qui fan l'esforç d'integrar-se, la canya que els fots i, en canvi, gastes autèntica indulgència amb autèntics "colons" com el Jordi Cañas. És un tema de coherència. Si s'està contra la immigració, s'està contra tota.

#4.3 Antonio, Tarragona, 04/11/2013 - 22:33

#4.2

Joni connombre de choni, te recuerdo que Jordi Cañas es catalán. Me parece bastante asquerosito que los indepes queráis convertir en extranjeros a los catalanes que no piensan como vosotros, aunque agradezco que mostreis públicamente lo que sois realmente.

#4.4 pau, Reus, 05/11/2013 - 00:43

Home Antonio dir que en cañas és català és un insult a la intel·ligència. En cañas és un colon espanyol que treballa pels interessos d'espanya a Catalunya, en cap cas un català que defensa la seva espanyolitat.

Per cert rius bon article, cal començar a parlar de la immigració seriosament.