La Punteta · 9 de Març de 2011. 20:57h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Els Godó de Sitges

Dissabte passat estava menjant un entrepà de formatge al Bar Luna i vaig descobrir que l'Eco de Sitges fa 125 anys, felicitats. Va sortir al carrer l'1 de març del 1886. Només per situar-nos: La Vanguardia va aparèixer només uns anys abans: l'1 de febrer del 1881.

Si les Creus de Sant Jordi no estiguessin tan desprestigiades -malauradament la van rebre tant Enric Marco com Fèlix Millet- m'afegiria a la petició de l'Ajuntament de Sitges de demanar-la per al setmanari. Però si algú es mereix la Creu de Sant Jordi és, sens dubte, una publicació com l'Eco de Sitges.

Que consti que no visc a Sitges, ni tan sols hi estiuejo i que la penúltima vegada que hi vaig anar va ser a fer una mitja marató fa una pila d'anys -quan encara era jove-. Tampoc conec de res la família propietària i ni tan sols sé de quin peu calça la publicació en el cas que calci d'algun peu.

Però en un país on l'avi fundava l'empresa, el fill l'engrandia i el net se la polia és una sort que l'Eco de Sitges es mantingui al peu del canó. El mèrit és de la família Soler, que s'ha mantingut al capdavant de la publicació durant cinc generacions d'ençà que la va fundar el besavi. Em trec el barret per aquest nissaga.

Els Soler -ara n'està al capdavant Josep Maria Soler i Soler- és l'equivalent a Sitges dels Sulzberger (The New York Times) o els Godó (La Vanguardia). A més l'Eco de Sitges -com l'e-notícies, per cert- no forma part de cap gran grup de comunicació, sinó que és el resultat de l'esforç diari encara que, en realitat, la publicació és setmanal perquè surt els divendres: 44 pàgines al preu de 1,70 euros.

Cada vegada que tanca un diari -com cada vegada que tanca una llibreria- sento una punxada al cor. N'he vist morir tants ja  -Tele/Exprès, Catalunya Exprès, El Noticiero Universal, El Correo Catalán, el Diari de Barcelona- que em trec el barret per l'Eco de Sitges. Felicitats, de tot cor.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 Sitges, Sitges, 12/03/2011 - 19:14

Carles, cap drama. La rivalitat Sitges-Vilanova forma part de la nostra identitat de veïns, una mica com la que comentes. Crec que, mantinguda dins un nivell civilitzat, és molt divertida. En el fons també m'estimo Vilanova... però millor no dir-ho molt fort o el meu honor se'n ressentirà! :D

#6 Carles, Sabadell, 12/03/2011 - 18:27

Jo no veig pas que a l'article es digui res de Vilanovai la Geltrú. No coneixo pas Vilanova però sembla que teniu enveja de Sitges. Aqui ha Sabadell també ens passa amb els de Terrassa.

#5 Joana, Vilanova, Capital del Garraf, del Carnaval i del Xató., 12/03/2011 - 12:02

125 anys? La propera vegada passes de llarg i baixes a Vilanova a visitar la redacció del DIARI DE VILANOVA, fundat el 1850 i degà de la premsa a l'Estat.

#4 Antoni, Vilanova i la Geltrú, 12/03/2011 - 10:46

Eduardo, des de la més sincera cordialitat, em sembla molt bé que us la feu aquesta cosa que dius vosaltres solets. Només faltaria que haguésim de venir els de Vilanova per fer-vos-la! Bromes a part, moltes felicitats veïns, des del bon rotllo i un punt de sana (ehem!) enveja :)

#3 Eduardo, Sitges, 12/03/2011 - 10:17

L'Eco és una autofel·lació setmanal per als sitgetans, però crec que tots els pobles mereixerien tenir-ne una. L'enhorabona.