La Punteta · 20 de Desembre de 2015. 09:35h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Els país de les comissions

Llevat el doctor Lluís Esteve, que és el meu metge de capçalera al CAP; i el doctor Pere Planas, que em va curar l’asma de petit, no me’n refio dels metges. La meva desconfiança va començar quan, amb catorze anys o quinze anys, em van dir per primer cop que havai de dur ulleres. En acabar la visita l’oculista li va dir a ma mare: “vagi aquí que li faran bé” mentre li lliurava una targeta d’una òptica a Rambla Catalunya crec que ara tancada. Amb els anys vaig entendre que el metge en qüestió rebia una contraprestació en metàl·lic o en espècies. És a dir, una comissió.

Anys després, en una altra revisió ocular, aquesta en una mútua, la metgessa corresponent em va suggerir operar-me de la vista per reduir dioptries, una intervenció que es començava a popularitzar. “Ah, però això ho fan aquí?”, li vaig preguntar ingènuament. “No, en un altre lloc”, em va respondre.

Crec que, en aquest cas, traïa fins i tot la confiança professional que l’empresa havia dipositat en ella. Quan vaig demanar per curiositat l’import del cost de la intervenció -del qual ella se’n devia endur un pessic- vaig deixar-ho córrer. La miopia, com la calvície, s’ha de dur amb dignitat.

Òbviament no es pot generalitzar, però sospito que els metges reben tota mena de regals. I que els congressos mèdics han esdevingut sovint viatges de plaer, fins i tot sexuals. “Se han encontrado documentos justificativos de pagos de varios viajes con ocasión de sendos congresos de Traiber. En el 2007 a Cabo Verde, en el 2008 a Egipto, en el 2009 fue a República Dominicana” explica el jutge Diego Álvarez de Juan, que instrueix aquest cas, en la seva resolució del passat dia 15. No es pensaran que anaven a veure només les piràmides, oi?.

Perquè de tots els casos de corrupció que tenim a casa nostra el cas de les pròtesis caducades -podria ser el títol d'una novel·la de Ruiz Zafón- em sembla el més esgarrifós. I això que en tenim un munt. Una cosa és ficar la mà a la caixa, que ja és prou greu, però l’altra és col·locar una protesi defectuosa de maluc o de genoll en un pacient a canvi d’una comissió.

Com diu el jutge: “Aquí está en juego un bien esencial de la sociedad: la salud. Ya no sólo es un problema de presunta corrupción, sino que es un problema de que, como consecuencia de la presunta corrupción (política y de particulares), se pone en grave riesgo la salud de los ciudadanos. Y es que aquí no se presionó o no se pagó, precisamente, para poner las mejores prótesis del mercado, ni si quiera las menos malas, se presionó y se pagó por colocar prótesis caducadas o en mal estado”.

Per això dijous sentia el degà del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, al Telenotícies vespre defensant la integritat dels metges i lamentant “la indefensió que se n’assabentin a tavés dels mitjans de comunicació”. Però, almenys al tall que van posar a TV3, de les presumptes comissions no en deia res.

El Col·legi de Metges és un cas curiós de la nostra societat civil perquè, quan governava el tripartit, tenien un president proper al PSC -el doctor Vilardell és autor del famós informe Vilardell sobre la sanitat pública encarregat per la llavors consellera Geli- i quan governa Convergència en tenen un proper a CDC. Això, sens dubte, deu facilitar la relació amb el departament.

Però la pregunta és: els metges cobraven comissions?. Al capdavdall, el jutge esmenta que un dels presumptes delictes de Traiber era el “soborno a médicos en formas de presuntos pagos en metálico para colocar sus protésis”. La llista dels professionals que presumptament haurien cobrat de l’empresa -alguns apareixen amb notes com “oferta de supercolaboración”- són:

Jordi Casas Sabater (Clínica del Pilar)
Salvador Fernández García (Parc Taulí Sabadell)
Juan L. Maestro de León (Clínica Dexeus)
Osvaldo Gómez Sosa (Teknon)
Ferran Nadal García (Teknon)
Lluís Madera Cat (Clínica Bofill Girona)
Alejandro Poal-Manresa (Broggi, Hospital Sant Joan Despí)
Xavier Martín Oliva (Clínica del Remei)
Jesus Lafuente Baraza (Hospital del Mar)
Xavier Clos Busquets (Hospital de Vic)
Carlos Justibró Berlanga (Clínica del Remei)
Joan Lluís Tomás Vidal (Clínica Corachan)
José A. Mellado Navas (Hospital de Vic)
Secundino Martín Ferrer (Hospital Trueta de Girona)
Manuel Riera Manresa (CIMA)
Andreu Comballa Aleu (Hospital Clínic)
Jordi Rimbau Muñoz (Hospital Trueta de Girona)
Carles Dolz Jordi (Hospital de Viladecans)
Alex Msuet (Hospital Quirón)
Juan Luís Maestro de León (Clínica Dexeus)
Joaquim Rodríguez Miralles (Hospital de Vic)
Ramón Clos Molina (Hospital de Vic)
Josep Roca Silva (Hospital Platón)
Jordi Español (Hospital de Terrassa)
Rodrigo Rodríguez Rodríguez (Hospital Sant Pau)
Manel Ribas Fernández (Clínica Dexeus)
Joan Leal Blanquet (Tres Torres)
Xavier Riera Albó (Tres Torres)
Luís Aguilar i Fernández (Teknon)
Joan C. Monllau García (Hospital Sant Pau)
Miguel A. Froufe Siota (Hospital Trueta de Girona)
Enrique Henere Rivera (CIMA)
Antonio Fraguas Castany (Teknon)
Jaume Suñol Sala (Clínica del Pilar)
Fernando Marqués López (Clínica del Pilar)
Enrique Rodríguez Boronat (Esperit Sant Santa Coloma)
Antonio Ruiz Guillen (Sant Joan de Reus)
Eva Planes Vall (Sant Joan de Reus)
Tomás Simorte Moreno (Sant Joan de Reus)
Alejandro Fernández Domingo (Sant Joan de Reus)
Rodrigo Miralles (Sant Joan de Reus)
Xavier Llaurado Barenys (Sant Joan de Reus)
Miquel Vilardell (ex degà del Col·legi de Metges)
Josep Giné Goma (Hospital Joan XXIII)

M’agradaria pensar que no. Però llevat l'expresident, que també va sortir al TN, cap altra ha donat la cara en persona, ha negat els fets amb rotunditat i ha anunciat una querella per prevaricació contra el jutge, que és el que se sol fer en aquests casos. Com a molt un comunciat de desmentiment del propi hospital.

Em ve al cap , salvant totes les distàncies, l’exconseller delegat de l’empresa Teyco, Jordi Sumarroca; que va sortir en llibertat el passat mes d'agost després de pagar una fiança de 600.000 euros i haver estat tres setmanes en presó preventiva. L’home tampoc no va dir ni mu i setmanes més tard el jutge -en aquest cas del Vendrell- va començar a tirar del fil amb l’anomenada Operació Petrum de presumpte pagament de comissions. De moment, portem dos registres a la seu de Convergència.

Som un país al que li agrada els eufemismes -ja s’ha vist amb el procés-, però aquí de les comissions se’n diuen “royalties". “Hay indicios para pensar que lo que Traiber entiende por royalties, en realidad son, presuntamente, negocios jurídicos simulados que se utilizan para encubrir el pago de comisiones irregulares”, afegeix el jutge. Les comissions podien arribar al 25%: del  22% en el cas de facturar entre 4.000 i 4.999 euros, un 24% entre 5.000 i 5.599 euros i per un import superior als 5.600 euros fins a l’esmentat 25%.

Perquè ens queixem molt de la corrupció política, però en el fons està estesa per totes les capes de la societat: del futbol a l’òpera. Potser recordar que tenim tres estrelles del Barça -Messi, Mascherano i Adriano- que han tingut recentment problemes amb Hisenda. I una diva com Montserrat Caballé que acaba de ser condemnada a sis mesos de presó i a pagar-ne 250.000 pel mateix motiu.

Jo tenia un oncle que va morir fa un any i mig que tenia un petit negoci. Recordo que en una de les últimes converses que vaig tenir amb ell -en ple cas Bárcenas- estava esparverat perquè “fins i tot el més tonto vol cobrar comissions”. El pagament de comissions, en efecte, és l’esport nacional. Encara que no és necessàriament il·legal. Quan encara érem una potència del sector tèxtil els famosos representants de gèneres de punt obrien mercat per les ignotes terres d’Espanya a cop de comissió. Aquests sí que eren uns herois.

Però, el que em pregunto, és si per combatre la corrupció hem d'esperar a tenir un país nou o ens hi podem posar ara mateix.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#9 Pepet, Sabadell, 21/12/2015 - 13:45

Les comissions són quelcom tan extens i habitual a la nostra societat, que se'n podria escriure un llibre de 1000 pàgines; això ho escriu qui ha viscut el tema molt a prop.

#8 zenaida, Barcelona, 21/12/2015 - 13:14

Una vez más tiene toda la razón... lo del oculista me paso también a mi...
Debe ser por eso que los visitadores médicos, un primo mio ya mayor, lo fue...llamaban a los médicos comisionistas " tarugos"...
Una verguenza más!

#7 luca, bcn, 21/12/2015 - 09:48

Va a ser muy complicado demonstrar que pagar un viaje a un medico para que vaya a un congreso de medicos sea un soborno.

#6 Papitu , Andorra, 20/12/2015 - 18:53

Si abortar a un ser indefenso es un derecho

Y la pildora del dia despues es un medicamento y esto es aceptado por casi toda la clase medica

Entonces esta noticia es como caerse del guindo

Nos vemos en el facebook Rius.....

Como tu y yo comentamos nadie quiere saber la verdad y asi nos va

#5 Lobisome, BCN, 20/12/2015 - 17:59

Quizás sería interesante buscar si existe alguna, digamos, "pauta de selección", entre quienes RECIBIERON las prótesis caducadas Creo que sería, como mínimo, digno de una pequeña investigación. Si éste fuera el caso, el asunto se tornaría aún más siniestro. Ya dirán algo.