La Punteta · 30 de Novembre de 2014. 11:50h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Els ploramiques

A mi també em va semblar que el discurs de Mariano Rajoy era más de lo mismo. En realitat va ser un discurs que, llevat de l’al·lusió final a Catalunya, hagués pogut fer a Valladolid o a Sevilla. Portàvem mitja hora d’intervenció i encara no havia fet cap referència al procés sobiranista. Com si sentís ploure. Mai més ben dit en dies de llevantada.

A més, quan va encetar el tema de la corrupció va dir en “en este país”, no al PP, que és una manera de diluir la responsabilitat del seu propi partit. També es mala sort, però Rajoy va presentar el seu pla de lluita contra la corrupció l’endemà de la dimissió d’Ana Mato. De vegades és tan gallec que els temes li acaben explotant a les mans.

Tampoc no va dir res de l’altre món: va ser un míting preelectoral -la precampanya va començar dimarts amb la conferència d’Artur Mas- excepte quan va comptar els cops que ha vingut a Catalunya: 117 en total. De fet se sabia també els de la ministra de Foment, Ana Pastor (36); el d’Indústria, José Manuel Soria (25); i el d’Economia, Luis de Guindos (23).

Però va encertar quan va dir que “el problema de Catalunya es que lleva déficit de Gobierno” perquè, de moment, portem la Llei de BCN World -projecte que penja d’un fil-, la de fusió dels col·legis d’economistes de Catalunya, i la de gais i lesbianes. També alguna per apujar impostos, però aquesta per acontentar ERC.

A mi se’m van posar els pèls de punta -cosa francament difícil-, quan el punyeteru va dir que, amb el full de ruta del president Mas, haurem tingut set eleccions: les del Parlament del 2010, 2012 i 2015. Les municipals del 2011 i 2015. I les generals del 2011 i el 2015. I no compto el procés participatiu ni, previsiblement, les constituents després dels 18 mesos si el full de ruta del president surt bé.

Perquè, si fa no fa, això ja ho deia Duran en la seva carta de divendres: “en set anys -del 2010 al 2017- cinc convocatòries electorals i un referèndum”. “No encaixa massa amb la necessitat d'estabilitat i de governabilitat que Catalunya requereix”, va afegir el líder d’Unió.

Tanmateix, el que m’ha fet més gràcia han estat les reaccions. El portaveu del Govern, Francesc Homs, es va afanyar ahir a lamentar “profundament” que “no hagi fet cap mena de proposta” i només s'hagi dedicat, en opinió del conseller, a fer “desqualificacions i mostrar menyspreu".

O la d’Alfred Bosch, segons la qual ha vingut “amb amenaces, amb mà dura dient que no hi haurà diàleg amb ningú”. L'alcaldable d’ERC per Barcelona també ha manifestat que el “Parlament de Catalunya és molt més plural que el Congrés dels Diputats amb majoria absoluta del PP”. Bosch, com Herrera, va donant lliçons de democràcia, però ens agradi o no el PP té 186 diputats a Madrid i ERC només tres.

Mentre que per a Ramon Espadaler, d’Unió, ha estat “profundament decebedor” perquè “nosaltres esperàvem que vingués amb algun tipus de proposta sota el braç”. Els d’Unió sempre esperen que Rajoy els tregui les castanyes del foc. I m’estalvio les portades d’aquest diumenge perquè alguns diaris semblen el DOGC.

A veure si ho entenc: el president Mas presenta dimarts passat un pla per ser independents en 18 mesos i encara esperem que Rajoy vingui amb flors i violes?. No serà per negociar la independència. Cap president de la Unió Europea ho faria. Ni Cameron. El primer ministre britànic va pactar un referèndum, però no la independència. I la de Txèquia i Eslovàquia va ser de mutu acord.

Encara sort que no tancaran el Fons de Liquiditat Autonòmica durant aquest any i mig perquè, en aquest cas, no sé pas com pagarem les farmàcies. El pla del president Mas té truc perquè si després de dos anys d’estira-i-arronsa no hem pogut fer ni la consulta no pretendrà que en divuit mesos ens deixin fer la “consulta definitiva”?. En el fons, el pla és una operació per continuar fent bullir l’olla.

Rajoy s’equivoca amb l’estratègia. Si presentés una oferta amb cara i ulls, el front sobiranista s’esquerdaria. Alguns s’hi agafarien com un ferro roent. Des de Juli Cèsar, Divide et Impera. Els romans van tenir un imperi que va durar 400 anys perquè tenien la millor màquina militar, però també una política exterior que enfrontava uns enemics amb els altres. La història sempre es repeteix.

 

Xavier Rius és director del digital català e-notícies

 

Segueix-me a twitter

Qui sóc

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#15 Don Ernesto, Zgz, 02/12/2014 - 13:01

Yo veo el siguiente fin del juego: Rajoy forzado a negociar por Europa y EEUU, y concesiones importantes. Derrota del PP en las elecciones y vuelta de CiU al redil.

#14 Neferu, Barcelona, 02/12/2014 - 11:20

Estoy segura de que si Mas después del 9N hubiese paralizado todo y se hubiese dispuesto a dialogar,Rajoy habría venido con propuestas; pero Mas después de la consulta siguió organizando la independencia por su cuenta y retando al Estado. Esperaban a cambio reverencias los padres de la patria?

#13 LA INDEPENDENCIA ES INEVITABLE, GIBRALTAR, 02/12/2014 - 04:36

EXACTAMENT SR. RIUS.
pER AIXÒ ENS VA TAN BÉ ALGU TAN JUSTET COM RAJOY DONCS LA INDEPENDENCIA NO L'HEM ACONSEGUIT NOSALTRES SINO EL PP AMB LA SEVA INUTILITAT POLITICA.

#11 Pablo, Madrid, 01/12/2014 - 16:10

A decir verdad, lo único que en dos años y medio de cruzada separatista,han conseguido estos, es perder tiempo, dinero y esfuerzo. Realmente, pese a las proclamas rimbombantes y las masivas movilizaciones, siguen como hace dos años y medio.

Rajoy no lo ha hecho bien peor tampoco lo ha hecho mal.

#10 Ivan el terrible, Sant Cugat del Vallés, 01/12/2014 - 11:15

Senyor Rius: Vostè que creu en el pluralisme, en la democràcia i en la justícia i llibertat, perquè no s'ha publicat en el diari que vostè dirigeix la noticia de la vergonyosa actuació del ministre Fernández Díaz, creant una policia política al servei del Partit Popular?.

#10.1 Pablo, Madrid, 01/12/2014 - 16:11

¡qué policía política hay?

#10.2 Ivan el terrible, Sant Cugat del Vallés, 01/12/2014 - 17:46

Pablo: Esta pregunta te la contestará gustosamente Jorge Fernández Díaz, el nefasto. Y si mucho me apuras, pregúntale qué cuerpo policial detuvo al pequeño Nicolás, el pícaro.... Casualmente el mismo cuerpo creado para investigar a los políticos, empresarios y gente normal, independentistas.