La Punteta · 23 de Setembre de 2010. 10:55h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Els publirreportatges d''El Periódico'

Una de les fal·làcies del tripartit ha estat que s'acabarien els ajuts ad hoc als mitjans. Josep Bargalló, aquell conseller primer que ha passat a la història per no dur corbata, fins i tot ho va escriure: "l'enorme volum de recursos públics destinats a subvencionar els mitjans de comunicació s'està reduint progressivament perquè s'apliquen nous criteris, a través d'un procés de transparència i a través d'un concurs públic" (1).

Però llavors per què l'Ajuntament de Barcelona destina tants recursos públics a El Periódico?. No és també una administració? no està governat també -com la Generalitat- pel PSC?.

Aquest dimecres intentava llegir el diari dirigit per Enric Hernàndez i no parava d'ensopegar amb publirreportatges de l'Ajuntament: un suplement de vuit pàgines sobre la Festa de la Mercè i vuit pàgines especials més sobre Mobilitat sostenible. Parlar de Mobilitat sostenible a Barcelona és com parlar d'aigua a l'espai.

També sospito que la sèrie sobre els districtes de Barcelona -vuit planes més- està finançada d'una manera o altra per l'Ajuntament perquè dóna una imatge idíl·lica de la ciutat. Tant de bo m'equivoqui perquè, en aquest cas, no alerten als seus lectors que és publicitat encoberta. Però si volen retratar com estan els districtes de Barcelona que posin fotos de les putes del Raval en portada com va fer El País.

El Periódico
tenia, doncs, aquest dimecres 24 de les seves 88 planes a publicitat encoberta o descoberta de l'Ajuntament de Barcelona a pocs mesos de les eleccions i amb el seu alcalde, Jordi Hereu, en caiguda lliure. A mi em sembla molt bé que un personatge com Albert Sáez -que ha passat successivament de l'òrbita de CiU a la d'Esquerra i de la d'Esquerra a la d'El Periódico- s'hagi de guanyar la vida. Però no que entre tots li paguem el sou.

La Vanguardia sempre ha rebut més de l'altra banda de la plaça Sant Jaume -especialment de Presidència, a canvi que Montilla rebi menys que Saura-, però aquest dijous publica també varis regals de l'Ajuntament de Barcelona: un anunci de la Mercè, dues planes del 010 sobre el mateix tema i un monogràfic especial de vuit planes. Com es nota que Hereu està en campanya encara que no surti ni als vídeos del PSC.

Ja sabem que el model de negoci dels diaris de paper s'està acabant -a La Vanguardia només els hi queda les esqueles i les senyoretes-, però no se se regalant dvds -el de diumenge passat ni tan sols tenia versió original en anglès-, samarretes o paelles se'n sortiran. Tampoc, per descomptat, practicant aquesta mena de periodisme.

 

 (1) Josep Bargalló - "Una pàtria sòlida en el temps", La Magrana, Barcelona 2006, pàg. 142

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 Coco, castefa, 28/09/2010 - 12:25

Felicitats per dir la veritat

#5 Mariana, Barcelona, 26/09/2010 - 06:56

Y añadiría que quién critica al PSC. en el apartado de opiniones de El periodíco de Catalunya (Aún estando registrada dando (apellidos dirección ect.) Ahora, me vetan.
¿No está prohibida la censura?.
Menos mal que nos queda E.Noticias y alguno más

#4 Anna de Vic, Vic, 24/09/2010 - 17:15

I jo que pensaba que l'editorial conjun de tots els diaris catalans era un acte de catalanisme i patriotisme.
Mirreu que potser Intereconomia tingui rao cuan diu que la prensa de casa nostra no es lliure.
De fet, a ERC cuan volem saber que pasa de veritat a CAT escoltem la COPE i fullegem El Mundo.

#3 Ferran, Bna, 24/09/2010 - 00:24

És tan evident, com desolador comprobar any rere any, la facilitat amb que els politicastres que ens mal governen,malgasten i malversen uns diners, que son nostres i que ens recauden tan grollerament. Ningu posarà remei a aquest fets delictius?. Un poblre amb tantes necessitats, en quines mans esta

#2 emilio, a@a.com, 23/09/2010 - 23:11

ni siquiera dicen que es publicidad del ayuntamiento, lo esconden, ponen "paginas especiales". Es una verguenza, son millones de euros tirados a la basura para mantener un medio de propaganda y desinformacion. Estamos indefensos los ciudadanos. Y asi cada semana, nunca faltan las "paginas especial