La Punteta · 28 d'Agost de 2014. 21:19h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Els riscos de la Diada

No sé si, una vegada més, els estrategues de Palau s’han equivocat amb la Diada. A mi em sembla collonut recordar els caiguts del Fossar de les Moreres. Entre d’altres raons perquè sempre prefereixo els herois anònims que les celebritats.

Al capdavall, Rafael Casanova va resultar ferit al baluard de Sant Pere, però no va morir fins el 1743. No ho dic jo, ho explica fins i tot el web del Born Centre Cultural. Res a veure amb el general Moragues, el cap del qual va romandre engabiat durant dotze anys. Jo, dels herois que moren al llit, en desconfio una mica.

Però el Fossar, la vigília de l’Onze de Setembre, ha estat fins ara el lloc tradicional de celebració del sobiranisme extraparlamentari. Hi han anat, en efecte, no només CDC o Esquerra, sinó també Solidaritat i Reagrupament. Però sobretot organitzacions com la CUP, Arran, Maulets i el PSAN. Segur que, si poden, no s'estalviaran una xiulada al president.

A més, és una zona de superfície reduïda -com ho faran les càmeres de TV3?-, d’accés complicat. Res a veure amb els cinc carrils de la Ronda Sant Pere -on hi ha l’estàtua al conseller en cap- o del Parc de la Ciutadella -on el tripartit va traslladar l’acte institucional-. Tinc la sensació que els Mossos suaran de valent per acordonar la zona.

L’agenda de Palau tampoc no hauria de dependre de les portades de l’endemà de la premsa de Madrid, però a hores d'ara qualsevol detall surt de mare. Si es fa la tradicional Marxa de Torxes, com s’ha celebrat en anys anteriors, segur que la Brunete ho compararà amb les torxes del III Reich.

A més, malgrat l’absència del PP i Ciutadans, l’acte al Parc de la Ciutadella havia assolit un elevat grau de consens institucional. De fet, CiU -després del seu retorn a la Generalitat- no va canviar gairebé el format. I l’únic incident destacable va ser el 2009, encara amb el govern d’esquerres, quan un sector minoritari del públic va xiular la cantant israeliana Noa.

Amb Joan Saura de conseller també es va decidir blindar la zona del monument a Rafael Casanova per evitar el trist espectacle de veure el teu govern escridassat per un centenar d’energúmens. Vaig ser molt crític amb el líder d’ICV en altres coses, però és sens dubte de les mesures més encertades que va prendre com a titular d’Interior.

En fi, la Diada que ha organitzat ara Palau corre el risc que esdevingui, en una data tan assenyalada com el 300 aniversari del 1714, la Diada només de CiU i ERC. ICV-EUiA, com sempre, vol i dol amb qualsevol iniciativa que surt de Palau: l'any passat van encerclar la Caixa. I, pel que fa a la CUP només cal recordar el que deia, avui mateix, el diputat David Fernàndez en una entrevista a El Mundo: “La diferencia entre CiU y la CUP es la misma que hay entre la duquesa de Alba y un jornalero”.

Per això, l’important no és la Diada, és el que vindrà després.

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#10 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 29/08/2014 - 18:39

Hay devotos de CiU que no lo entienden, pero no habría Procés sin forcos ni catasunos. Por eso Mas va a orar al templo del nacionalismo identitario trabucaire. Es posible que se cante: Pura Espanya, Moti el Borbó, o algo así. Por fortuna, cada día aparecen en Catalunya más CIUDADANOS sensatos.

#9 Kropotkin, Vic, 29/08/2014 - 15:54

El 11-S encarna la imposición. El desfile con tanques del 12 de octubre, la libertad y la convivencia...juas, juas....os dejo, q sale el Rivera en 13TV, progresismo del fino...jua, jua...mejor hundidos

#9.1 Maria j.val, barcelona, 29/08/2014 - 20:12

Creo que estas enamorado del Rivera..que no te hace caso?

#8 David Casanovas, Barcelona, 29/08/2014 - 15:51

Fa molts anys que l'11-S només el celebren els independentistes. La festa de Catalunya, la de tots els catalans és el 23-A. Sant Jordi.

#8.1 marc, Mataro, 31/08/2014 - 18:44

no celebrem... commemorem !!
despistat ?

#6 Xipolleig, Barcelona, 29/08/2014 - 11:33

Tens raó Pablo, els radicals es troben al Fossar, els extremistes a Tarragona

#4 Pablo, Madrid, 29/08/2014 - 01:49

Yo creo que Rius se pregunta dos cosas con razón:

1) Si el Govern ha elegido bien el lugar, pues es sitio tradicional de lo radical.

2) Si la Diada es una fiesta de todos y para todos los catalanes.

Lo que pasa es que lo dice disimuladamente. Nadando y guardando la ropa...

#4.1 Xavier Rius, Martorell, 29/08/2014 - 11:10

Pillín, pillín :)