La Punteta · 21 de Maig de 2015. 13:27h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Els viatges de Gulliver

Piulada del conseller Vila dimarts passat des de Sacramento

Tres dies després que el conseller signés un conveni a Califòrnia, Rodalies ha patit un col·lapse. A mi se m’ha ocorregut dir a twitter que, cinc anys després del traspàs, els usuaris no hem notat cap millora i no sé si la claca mediàtica de Convergència se m’ha llançat a la iugular. El Jesús Cervera, de l’ANC, m’ha engegat que sóc “la demagògia en persona”. La Maribel, que també és de les que té pressa, que “manipular no és informar” mentre que el Josep M. Casanoves m’ha demanat: “No manipulis la realitat, please”. Tots els que ens critiquen no poden passar sense l'e-notícies. És com una droga diària.

Però de debò vostès han notat alguna millora en els darrers cinc anys? Llevat de pintar allò de Rodalies de Catalunya als vagons, clar. Iniciativa que es remunta al llavors conseller Nadal. Encara pitjor: vostès han nota alguna millora entre el tripartit i el govern de CiU? Aquests no havien de ser el govern dels millors? O això va ser només un eslògan preelectoral? El conseller Vila no era també una de les esperances de la federació? Fent un símil amb aquella publicitat de Renault: un JASP (Joven Aunque Sobradamente Preparado).

Sí, ja sé que un conseller no arregla avaries informàtiques, però el servei és igual de dolent ara que abans. Jo estic fart de l'incivisme, de la barra, de la impunitat en general. Dels que es colen sense pagar, dels fumen porros entre vagó i vago, dels que posen els peus damunt el seient, dels que escolten la música a tot drap. Fins i tot dels que venen kleenex, activitat que ara s'ha posat de moda. He arribat a presenciar com unes trenta persones sortien de cop sense pagar. Aquell dia quasi em trenquen la cara cosa que, sense dubte, a algun dels meus estimats lectors li hagués agradat. I tot això no és culpa d’Espanya, és culpa nostra. En aquest matèria sí que tenim competències.

Mentrestant, la gran aportació de Santi Vila a Rodalies des que és conseller es que ha posat uns homes -amb samarreta violeta i una I d’informació gegant a l’esquena- per informar els turistes, però la resta seguim igual. El que necessita Rodalies, conseller, és una mica de mà dura: més interventors i més vigilants privats. També multes a tort i a dret per tots els que viatgin de franc. Si tots els que viatgen sense bitllet paguessin fins i tot baixaria el dèficit.  Governar és manar. Prou de campanyes de bon rotllo.

Perquè, a veure, què ha anat a fer el conseller de Territori a Califòrnia? Dilluns va signar un conveni amb l’Institut d’Estudis del Transport (ITS) de la Universitat de Berkeley -que dedueixo que tampoc és l’Estat de Califòrnia encara que ens ho venguessin així- i l’endemà un “memoràndum d’entesa” sobre canvi climàtic amb els estats de Califòrnia, Baden Württemberg, Ontario, Jalisco i Baja Califòrnia. Menys memoràndums i més pensar com protegim el Delta de l’Ebre perquè si, com sembla, puja el nivell del mar serà el primer que quedarà engolit per les aigües. Entre signatura i signatura també va tenir temps per celebrar una trobada en un restaurant amb la comunitat catalana a Silicon Valley.

Però, a veure, en l’època d’internet i les noves tecnologies, calia anar a Califòrnia per un parell de signatures? Aquestes coses no es poden enviar per mail?. Per això calia un viatge de catorze hores via París? Potser, entre les activitats oficials, hauríem d’incloure el tuit que va fer dimarts a mig matí hora local: “Avui a Sacramento un colibrí ens ha vingut a saludar”.

Llavors què ha anat a fer el conseller? Jo, que sóc un malpensat -per això em dedico al periodisme, sinó treballaria en una ONG- sospito que bàsicament va anar a marcar paquet. En política, quan tens aspiracions, has de fer tres coses: publicar un llibre, donar una conferència i fer un viatge a l’estranger per donar una imatge d’home d’estat. La conferència no ho sé perquè tampoc el segueixo tant de pro, però el llibre i el viatge ja els ha fet. Però això de marxar paquet ho hauríem de deixar per als toreros encara que, a casa nostra, estiguin prohibits.

Tampoc descarto que a les acaballes de la legislatura -si el president Mas compleix la seva paraula de convocar eleccions el 27-S- hagi aprofitat l’avinentesa per fer una escapada a càrrec de fons públics que sempre surt més econòmic que si t'ho pagués de la teva pròpia butxaca. Al capdavall, el president Mas va anar també a Nova York, però no va passar de ser rebut per la responsable de relacions institucionals del museu de l’11-S.

Després va Duran i, sense tants escarafalls, el rep el president de la Comissió Europa, el del Consell Europeu i fins i tot el president de la República italiana. Però, en fi, ja li regalo fer un viatge llampec de 48 hores a l'altra punta dels Estats Units. Jo, de jove, hi vaig anar amb motxilla. I dormint en albergs de la YMCA. Els viatges, conseller, més val fer-los en Rodalies. No sap el que s’aprèn.

 

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#13 Frcàs total, bcn, 22/05/2015 - 11:26

Molt bon article. A canvi moltes desqualificacions i poques dades contrastades. Són un fracàs total en la gestió. Que expliquin el desviament a l'L9. Al final, tant esforç per a res, ho malvendran tot

#12 xavier fabra, barcelona, 22/05/2015 - 10:25

me descubro ante rius toda la razon

#11 jordi, ,, 21/05/2015 - 18:44

Esperemos que las colibrís se las pague de su bolsillo.

#10 Joan, Mataró, 21/05/2015 - 17:47

Que sigui ambiciós no em sembla malament tampoc el veuria en mal ulls enlloc d'en Mas.

#9 albertbarna, barna, 21/05/2015 - 17:45

Sr. Rius, es voste l'excepcio que confirma la regla: dins del nacionalisme catala encara hi ha Intel:ligencia, i aixo ho diu un "unionista". Felicitats per ser un professional i demostrar que es pot tenir qualsevol ideología sent honest.i dient la veritat.