La Punteta · 29 d'Abril de 2012. 22:45h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Els 'xiringuitos' de la Gene

L'Institut Català Internacional per la Pau

L'altre dia sortia de la conferència de Felip Puig a l'antic Ritz i em vaig quedar de pedra: al 658 de la Gran Via, entre Roger de Llúria i Pau Claris, vaig ensopegar amb la seu de l'Institut Català Internacional per la Pau.

Va ser com la magdalena de Proust. De seguida em va venir al cap que, en l'època gloriosa de Saura com a conseller d'Interior, va ser un dels projectes emblemàtics d'Iniciativa per treure pit. Però desconeixia no només que tingués seu pròpia sinó que després de dos anys de retallades continués en funcionament.

Perquè, a veure, Catalunya necessita de debò un Institut Català Internacional per la Pau? Per què? Per fer de mitjancers a Síria? En algun altre conflicte internacional? Potser per emular les Nacions Unides? O la famosa diplomàcia vaticana?

Al final tindrà raó el popular José Antonio Coto que, dimecres passat recordava al Parlament, que Catalunya encara és "la comunitat autònoma amb més organismes públics". La Generalitat Valenciana, per exemple, ha tirat pel dret i reduirà els seus 46 organismes públics a només sis. Aquí el Govern de la Generalitat, amb retallades i tot, encara en té 254. Sense menystenir, per descomptat, els xiringuitos -inclòs algun ministeri- més enllà de l'Ebre. Sobre els quals el diputat del PPC, per descomptat, no va dir res.

El problema ve de lluny: com que els catalans estem acomplexats per no tenir Estat hem fet tot el possible per semblar un Estat a base de crear organismes a tort i a dret. Segurament alguns són intocables -com el Síndic de Greuges, encara que sigui el Rafael Ribó-, però tenim per exemple una Autoritat Catalana de la Competència o una Autoritat Catalana de Protecció de Dades o un CAC, amb l'única intenció de marcar perfil.

Fins i tot els vuit herois que han decidit pagar els seus impostos a l'Agència Tributàra catalana en comptes de l'espanyola que sàpiguen que també ens la podem estalviar: és l'antiga direcció general de Tributs a la qual li van canviar el nom. Ara per ara, només ha servit per recol·locar un dirigent d'Unió, l'exconseller de Treballar Lluís Franco. La va crear el tripartit però, en teoria, ha de ser una agència consorciada per l'Estat i si no es va consorciar amb el PSOE difícilment s'avançarà amb un PP amb majoria absoluta.

Quan es va posar en marxa -en plena eufòria per l'Estatut- un professor d'Hisenda Pública d'Esade, Miró Ayats, va publicar un article a La Vanguardia -encertadament batejat amb el nom de "Ruido y nueces", 11 de gener del 2008- en què advertia que que "tendrá las mismas competencias que venía realizando la dirección general de Tributs de la Generalitat. ¿Qué cambia, pues? -afegia- ¿Qué poderes o recursos adicionales comportará para la Generalitat la creación de la ATC? ¿En qué medida saldrán beneficiados los ciudadanos? Nada ha cambiado, excepto el nombre".

"La creación de la ATC -afegia- es sólo un cambio de ropaje y no afecta a los poderes tributarios y los ingresos que puede obtener Catalunya. Parece que nuestros gobernantes se han inspirado en el príncipe de Salinas de Lampedusa, que todo cambie para que todo siga igual. Una nueva carcasa, un nuevo caparazón jurídico, un nuevo ente burocrático para ejercer los mismos poderes e ingresar los mismos tributos que en los últimos 25 años".

Que consti que els empleats públics de l'Institut Català Internacional per la Pau no m'han fet absolutament res. Potser fins i tot han dut a terme una feina magnífica i ara el nom de Catalunya és conegut arreu del món. Estic a la seva completa disposició si m'ho volen explicar. Però si Mas vol estalviar ha de posar ja fil a l'agulla perquè les eleccions són dintre de dos anys -o abans- i encara està fent retallades.

 

 

Un llibre sense pèls a la llengua:

Contra la Barcelona progre

Crítiques i ressenyes:

http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

També em pots seguir al Twitter:

@xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#5 Ramon Rovira, Girona, 30/04/2012 - 18:35

Ens podriem assebentar quants "xiriguitos"paguem, que fan, qui en son membres i que cobren. Seria bonissim

#5.1 guillem, bcn, 03/05/2012 - 09:28

Somia, Ramon, que de moment és gratis.

#4 Anem al rovell, el rovell de l'ou, 30/04/2012 - 13:28

Com desconec què fan aquests organismes, suposaré que sí realitzen les activitats per les quals es van crear.

El problema és... Avui en dia,retallant serveis bàsics que afecten a la salut (en tots els sentits) de la gent, no caldria al menys suspendre'ls?

Per què es van crear? Qui se'n beneficia?

#3 Francesc, Barcelona, 30/04/2012 - 11:05

Senyor Rius, no podia haver entrat a la seu d'aquest institut i preguntar que fan, quin pressupost tenen, quins objectius han complert...? Es fàcil avui en dia tractar un organisme de "xiringuito" i insinuar que s'ha d'eliminar, però abans cal informar-se. No es aquesta la feina d'un periodista?

#3.1 -emilio, a, 30/04/2012 - 13:30

pues mira si buscas Institut Català Internacional per la Pau en el Google Noticias te salen 4 resultados contados.

#3.2 Francesc, Barcelona, 30/04/2012 - 13:40

Si haguéssim de prioritzar el pressupost a base del nombre de noticies al Google aixo seria can pixa. Per cert, he teclejat "Senado" i nomes m'han sortir 3 noticies mes o menys relacionades amb el Senat espanyol...

#3.3 -emilio, a, 30/04/2012 - 14:28

ya que hablas del Senado, ayer leí en ElPais que el Montilla amenaza con crear una fundacion en pro de la economia productiva.

#3.4 josep, pamplona, 30/04/2012 - 15:25

#3.1

Home, Emilio, una cosa són quatre resultats mal comptats. A mi me'n surten 155.000, amb google, sobre el famós Institut....... I naturalment estic a favor de la transparència. Però desqualificar a base de demagògia tampoc m'agrada.

#3.5 -emilio, a, 30/04/2012 - 16:03

josep, eso es paja, la palabra -internacional- hincha las busquedas.

#2 Parsifal, Bcn, 30/04/2012 - 09:12

Cal fer neteja de tot aquest regitzell d´ organismes públics deficitaris i generosament subvencionats. Caus de vividors i poltronaires que no paren de xuclar de la mamella. I el país, arruïnat. PROU!

#1 rius222, hospitalet, 30/04/2012 - 08:24

rius, si no saps que fa o ha fet el ICIP calla. que estàs millor calladet.

#1.1 xavi, bcn, 30/04/2012 - 08:38

i que fa?

#1.2 -emilio, a, 30/04/2012 - 09:44

¿cuantas veces habeis salvado el mundo de la destruccion total?