Publicitat
La Punteta · 17 d'Agost de 2010. 08:10h.

JOAN DANIEL BEZSONOFF

Joan Daniel Bezsonoff

Em va fer pena el gol de Puyol amb Espanya

'Invictus', la pel·lícula recent de Clint Eastwood, ha palesat la importància de l'esport en la vida política d'una nació. Nelson Mandela va entendre que pels afrikaners (la majoria de la comunitat blanca) la selecció de rugby —die Springbokke— era un símbol nacional, 'més que un club' i que no calia suprimir-la sinó suportar-la per tal de forjar una nació sud-africana multiracial.

Un estat amb una tradició democràtica tan llarga com el Regne Unit reconeix la pluralitat nacional. Durant les competicions internacionals, juguen seleccions d'Escòcia, País de Gal·les, Anglaterra i els irlandesos del Nord formen part de l'èquip de la república d'Irlanda. Tothom sap que Escòcia, Gal·les, Anglaterra i l'Ulster constitueixen el Regne Unit i no passa res...

A Espanya, on la tradició democràtica és el que és, Catalunya no té dret a una selecció nacional. Per tant, els esportistes catalans d'alt nivell s'han d'allistar a la selecció espanyola. Enguany, els futbolistes catalans han estat molt presents i determinants a l'hora de la victòria. M'hauria agradat que fossin més autodeterminants...

Em va fer pena que el gran Puyol marqués un gol tan important per a Espanya, el país que no vol que el seu tingui un estatut votat democràticament... No podem culpar els nostres futbolistes de totes les mancances de la societat catalana però, com deia el meu avi, 'entre poc i massa, la mida passa'. Vaig trobar grotesca la passejada de la senyera a l'estadi. Els jugadors catalans haurien pogut alçar tots el puny en signe de protesta com els atletes negres als Jocs Olímpics de Mèxic el 1968.

Durant la guerra d'independència algeriana, els jugadors algerians van crear una selecció de l'FLN i ja no van jugar a la selecció francesa que, sense ells, va arribar a semifinals el 1958. Si s'haguessin quedat a França, haurien pogut accedir a la final i qui sap...Era un altre temps...

Publicitat
Publicitat

67 Comentaris

Publicitat
#67 Campions del món, Nordest, 22/08/2010 - 00:36

Doncs ningú s'imagina l'alegria que em va produir el gol de Puyol, per no parlar del d'Iniesta, a passada de Cesc, jajajaja. Si és que la unió fa la força i tots plegats fixeu-vos el que som capaços de fer. Visca Espanya! Felicitats a tots, campions!

#66 Francesc, Barcelona, 21/08/2010 - 21:31

JOan, si et sembla pots exposar alguna d'aquestes mentides a què fas referència i passem a comentar-la

#65 JOan, Bcn, 21/08/2010 - 09:32

Francesc, Lo de la historia lo decia opr que muchas fuentes se contradicen. Un divertimento: prueba a poner en google -mentides historia de catalunya - veras cuantas cosas, de un lado y otro. O en la Wiki pon Bandera de Aragon.

#64 jajajaja, barcelona, 21/08/2010 - 07:12

Doncs mira ho sento pero a mi em va agradar, el Regen Unit ha suspes qutre vegades l´autonomia de Irlanda del Nord.....imagina si algu ho fa a aqui...en fi.....és molt fàcil si tants catalans son que no hi vagin a la selecció no ?

#63 Francesc, Barcelona, 20/08/2010 - 23:16

I a aprtir d'aquí esdevingué símbol territorial de tota la corona catalanoaragonesa. L'Armand de Fluvià i en Caius Parellada ho expliquen molt bé: l'emblema es passava de pares a fills barons. Per tant, per via masculina.