La Punteta · 4 de Juny de 2014. 13:08h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Em vénen ganes de cremar un contenidor

Xavier Trias podia fer dues coses amb Can Vies: o no fer res o tirar endavant fins al final. Però el que ha fet, quedar-se a mitges, és el pitjor que pot fer l'alcalde. Al capdavall ni Pasqual Maragall ni Joan Clos ni Jordi Hereu van moure un dit per arreglar el problema. I la casa estava okupada des del 1997.

Però si després de 38.000 euros en contenidors cremats, més 200.000 en desperfectes dissabte passat -dos vehicles calcinats, una moto, una estació de bicing- i 24 seus de CDC atacades l'Ajuntament es tira enrere què deuen pensar ara els veïns de Sants?.

Els veïns normals i corrents, els que paguen impostos, els que no cremen contenidors, els que aixequen la persiana de la botiga cada matí. Perquè potser recordar que, a Can Vies, hi va una zona verda. No uns grans magatzems ni un puticlub ni un bloc de pisos.

Que està ocupada des de fa disset anys sense que cap dels alcaldes que hi ha hagut fins ara -inclòs l'actual, per cert- no hagi mogut un dit. I que els okupes tenen aigua i llum de franc des d'aleshores. Cal recordar també que hi ha una sentència judicial en ferm. El cas, en efecte, ha arribat fins al Suprem. Què deu pensar el jutge en qüestió si se'l rifen d'aquesta manera? Encara els fotrà tots a la presó per desacatament.

La roda de premsa de Joaquim Forn, Antoni Vives i Jordi Martí passarà, doncs, a la història com una baixada de pantalons en el sentit més clàssic del terme. La seva trajectòria municipal en el futur -i la seva carrera política- quedarà marcada per sempre més per la imatge que han donat avui. És una llàstima.

Perquè l’Ajuntament de Barcelona ha ofert al col·lectiu de Can Vies la “cessió provisional” del centre. La situació és, doncs, kafkiana: TMB traurà les runes de la part enderrocada després d'haver-ne ordenat el desallotjament. Com diria Josep Pla: i això qui ho paga?.

A Xavier Trias se li pot disculpar la seva presència avui a la compareixença davant els mitjans per la pèrdua d'un familiar molt proper -des d'aquí el meu condol, alcalde-, però el pitjor de tot és la sensació de desgovern que ha donat l'Ajuntament durant els darrers dies.

Sense full de ruta, sense una línia clara, a cops de cec. El pitjor de tot és que l'Ajuntament ha decidit fer passes endavant -com retirar la famosa excavadora- sense que els de Can Vies hagin ni tan sols acceptat el diàleg. D'això se'n diu anar amb un lliri a la mà.

Val a dir que, en tot aquest afer, la premsa també s'ho hauria de fer mirar. Des d'El País a l'Ara, inclòs TV3, o fins i tot La Vanguardia. Aquest dimecres Mònica Terribas encara entrevistava a Catalunya Ràdio l'advocat de dos dels detinguts pels aldarulls. Collonut, però per què no entrevisten també els veïns putejats de Sants?. Saben que -llevat d'algun valent que dóna la cara- hi ha por a parlar?

Sembla, en efecte, que alguns mitjans estiguin més a favor dels okupes que dels veïns normals i corrents. Només recordar que, el darrer punt del manifest: "les opinions reflectides als mitjans de comunicació les darreres setmanes no han representat de forma prou plural l'opinió dels veïns i veïnes de Sants, sobretot la nostra".

Però l'ajuntament, des d'un punt de vista de l'opinió pública, també ho ha fet fatal. El regidor de Sants, Jordi Martí, va sortir divendres passat per la tele i va dir que tenia "milers d'instàncies" de veïns de Sants amb queixes per soroll, brutícies o botellón per Can Vies. Vaig demanar a l'Ajuntament si ens en podien passar alguna. Fins i tot vaig enviar-li un sms a ell. Encara estic esperant resposta.

Només un apunt final, els de CiU s'han passat anys amb la cantarella que la culpa de tot el tema okupa a Barcelona és de quan l'Imma Mayol es va declarar antisistema. Des d'avui, mai més no podran culpar Iniciativa. Amb la roda de premsa d'aquest matí han quedat retratats. Fins i tot jo, que estic a favor de l'ordre, em vénen ganes de cremar un contenidor.

Però val a dir també que -amb excepció d'Alberto Fernández i avui Assumpta Escarp- la resta de grups municipals també ha amagat el cap sota l'ala. Jordi Portabella demana negociar amb els okupes malgrat la violència perquè així marca paquet davant Calàbria. Jaume Collboni hi passa de puntetes a veure si Trias es crema. Ricard Gomà, en la seva línia. I si jo fos Alfred Bosch, que vol ser alcalde de Barcelona, hagués sortit ja fa temps per dir la meva. Tots plegats una colla de porucs.

 


Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#14 JosepPagèsCARDEDEU, VALLES ORIENTAL, 06/06/2014 - 10:47

A CARDEDEU Tambe cremen molts Contenidors de basura al cap del any deu ser la protesta que mes crida la atencio . Tampoc es dolent cremar contenidors nomes cal cremar los viejos per que en posin de nous A Cardedeu tenin contenidors rotos por debajo perden liquidos fam pudor al foc amb els he

#13 Josep Pagès CARDEDEU, VALLES ORIENTAL, 06/06/2014 - 10:39

TRIAS el Alcalda de Barcelona invita a Cremar contenidors Si no volgues hu fesin ja una solucio SOTERRAR ELS CONTENIDORS de aquesta manera no se en podria cremar cap he SOLUCIO per no cremar contenidor SOTERRAR Contenidors es tan facil com aixo , cal feru nomes SR TRIAS

#12 litus, bcn, 06/06/2014 - 10:21

Si tant et preocupa el que pensa la gent de Sants pregunta qui vol al barri que li pintin de verd el calaix quan el que voliem era el soterrament de les vies i que això tinguin la barra de dir-li zona verda, llavors entendràs el suport a can vies, a l'abs, a la burxa i a les festes alternatives

#11 pep, manresa, 05/06/2014 - 18:42

Molt bona aquesta argumentaCiÚ, a un li poden venir ganes de cremar un contenidor per una cosa, i als altres no els poden venir ganes de cremar un contenidor per la raó contrària...

#10 victorianacclivis, crevillent, 05/06/2014 - 16:09

Pots fer ho cuant vulguis Xavier.Pero tant tu com yo si fora el cas pagariem el contenedor.No penses que tel anaven a perdonar el panfilos del Trias.