La Punteta · 24 de Juny de 2012. 15:22h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

En defensa d'Alemanya

Malgrat que ja ho han fet plomes tan il·lustres -i tan diverses ideològicament-  com Francesc de Carreras, Joan B. Culla o Xavier Roig, voldria aportar el meu granet de sorra en defensa d'Alemanya. Sobretot ara que alguns quan parlen d'aquest país sembla que parlin del dimoni. Només faltava que els iaioflautes ocupessin divendres passat el consolat alemany a Barcelona. Com si Alemanya tingués la culpa de la crisi.

Si Alemanya està on està és perquè Gerhard Schröder (1944) va fer les reformes que calia -l'anomenada Agenda 2010- durant el seu segon mandat (2002-2005). Schröder potser va fer coses malament, però cal reconèixer que els tenia ben posats. Vist el resultats jo li perdono fins i tot que fitxés per Gazprom en deixar la política activa.

I això que era el líder de l'SPD, però va fer el que havia de fer i quan ho havia de fer: gairebé deu anys abans que nosaltres. Sí, els sindicats també li van muntar una vaga general -i això que era social-demòcrata!- i va tenir una escissió dins del partit, però això no el va fer afluixar perquè governar vol dir precisament prendre decisions, algunes a contracor.

Cal recordar que aquí Zapatero encara anava dient bajanades de l'estil "vamos a superar a Alemania y a Italia en renta per cápita de aquí a dos años" (15 de gener del 2007), "no hay atisbo de recesión económica: la economía española tiene muy buenos fundamentos" (16 d'octubre del 2007) o "quizás España tenga el sistema financiero más solido de la comunidad internacional" (24 de setembre el 2008). Fins i tot va guanyar les seves segones eleccions perquè va tornar 400 euros de l'IRPF. Com els trobem a faltar ara.

En canvi, el canceller alemany va fer la reforma del mercat laboral molt abans que nosaltres o va incloure el copagament a la sanitat -10 euros per trimestre- mentre aquí encara fem escarafalls amb l'euro per recepta. O CiU s'entesta a donar sanitat gratuïta a tothom -també a immigrants sense papers- com si fóssim la mare Teresa de Calcuta. Cosa, per cert, que no fan ni Alemanya ni a Suècia i això que són més progres que nosaltres. I, per descomptat, tampoc no comparem el nostre PIB amb el d'Alemanya. La casa és gran i no repara en despeses.

Per això, jo sempre que puc recomano als nostres polítics que, com a mínim, llegeixin les memòries d'aquest home d'estat: "Decisiones. Mi vida en la política" (Foca, Madrid 2007). I si en volen aprendre també tenen les de l'exprimer ministre belga Wilfried Martens -aquest de l'altra banda: demòcrata-cristià-, que acaba de publicar ara en català Inheca, l'institut vinculat a Unió Democràtica: "Europa, lluitar i vèncer". Bèlgica estava, al començament dels 80, pitjor que nosaltres, però també van agafar el bou per les banyes. És clar que llavors es podia devaluar i ara no.

Ho vaig dir l'altre dia en un debat a Barcelona TV al qual van cometre l'error de convidar-me: "sort que Alemanya va perdre la guerra". Ben mirat ens haguéssim pogut estalviar la carnisseria de la I i la II Guerra Mundial perquè han esdevingut també la potència continental, però gràcies a les atrocitats que van cometre els nazis Alemanya ho ha finançat gairebé tot.

Un dia vaig estar al nou hospital Universitari Sant Joan de Reus i vaig quedar acollonit. Toquem ferro que un dia no vingui la cancellera Merkel en viatge oficial i l'hagin d'ingressar d'urgències perquè si passa tancarà definitivament l'aixeta no només a nosaltres sinó a tots els pigs: Espanya, Itàlia, Grècia i Portugal. Allò no semblava un hospital, semblava una sucursal de la Nasa a Europa.

M'estalvio de comentar també altres infraestructures -la majoria inútils- que els nostres polítics han construït a tort i a dret pensant no en el territori sinó en els vots. Em refereixo a l'aeroport de Castelló -ja saben: el del abuelo- o el de Castella-La Manxa, però també tots els Aves que van buits. Com pot ser Espanya sigui el segon país en vies fèrries d'alta velocitat? Sense oblidar l'Aeroport d'Alguaire, malgrat l'escassa tendència dels catalans a fer autocrítica. Tenim un aeroport a Lleida, però el Quart Cinturó acaba en un descampat.

En l'època de la globalització, la força d'un estat ja no és mesura sortosament en el poder del seu exèrcit sinó en el nombre de multinacionals i Alemanya en té un munt. Només en el sector de l'automòbil -que és sempre un dels més importants-: Volkswagen, BMW Audi, Mercedes i m'estalvio les filials com Skoda. En d'altres: Allianz (assegurances), Basf (químic), Hugo Boss (moda), Siemens (electrònica) i Merck o Sanofi-Aventis (farmacèutic) per esmentar-ne només algunes.

En canvi, nosaltres què tenim? Que què tenim parafrasejant l'anunci d'Estrella Damm de l'any passat? La Seat. No serveix perquè és alemanya. Durant una època jo presumia de Ficosa malgrat que no hi entenc un borrall de complements de l'automòbil. Fins i tot li vaig dir a en Josep Maria Pujol un dia que me'l vaig trobar als passadissos del Parlament. Però ara també va malament i amb crèdits de l'ICF.

Fins i tot Estrella és d'un paio que viu a Madrid, Demetrio Carceller, malgrat que per l'Onze de Setembre posi anuncis amb la senyera al diari El Punt-Avui. I encara sort que la Caixa, tan criticada, no és Bankia. Potser és un pèl exagerat, però només ens queda la Caixa, Mango i una mica de biocat. La resta és totxo i turisme. La prova és la fal·lera amb què alguns -amb el Govern al capdavant- esperen l'Eurovegas. Ni tan sols ens podem permetre el luxe de rebutjar un projecte d'hotels, joc i putes. Això sí, després les multem al carrer.

De debò: i encara critiquem Alemanya? Fins que no ens tornem una mica germànics -amb la mentalitat, amb els horaris, amb la productivitat- no sortirem de la crisi. I, en plena crisi, es pot perdre tot menys el temps. Prou de fer el paperina. Val més que espavilem.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 sotar79, Gotha (Deutschland), 26/06/2012 - 23:55

Jo porto uns mesos vivint i treballant a Alemania, podria dir que tenen defectes i virtuts com tothom, una de les coses que mes admiro seria potser la mentalitat del treball en cadena.

Cosa que es manifesta en els resultats, tots van a una i fan moure la maquinaria, amb els resultats clars

#6 María Jesús, Barcelona, 26/06/2012 - 10:59

Y si está interesado en descubrir la Alemania del nazismo lea a Sebastian Haffner, que era un periodista comprometido con la libertad. Descubrirá muchos paralelismos entre esa sociedad fanática y la actual de païssos no tan llunyans. Dudo que acabe el libro sin que le dé un revoltijo el estómago,

#5 Marc, Reus, 25/06/2012 - 23:50

Apreciat Xavier,

Fes un cop d'ull a això

http://bit.ly/MlYwZI

#4 María Jesús, Barcelona, 25/06/2012 - 19:52

Señor Rius, si le gustó el hospi de Reus le gustará aún más saber que a los clientes de "por lo privado" de ese hospital -y otros- también se lo cobran "por lo público".

Pregunte, pregunte y verá.

#3 Realista, Bcn, 25/06/2012 - 11:37

Totalment d'acord. Alemanya és un altre galàxia. Tot i q aquí podem estar tranquils. La nostre classe política, abnegats lluitadors per els nostres drets, pròcers de la pàtria, embolicant-se amb la senyera i dient q MadriT ens roba ja ho arreglen tot.