La Punteta · 7 de Setembre de 2011. 19:00h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

En defensa de Manel Fuentes

Després de sentir atentament l'entrevista que Manel Fuentes li ha fet a Vicenç Navarro a Catalunya Ràdio aquest dimecres he arribat a la conclusió que hi entén molt més d'economia Manel Fuentes que no pas Vicenç Navarro.

Només el catedràtic de la Pompeu Fabra pot defensar l'increment de la despesa pública per sortir de la crisi. Si no hi ha calés d'on els treiem? els fabriquem? els fotocopiem?. Les receptes del professor Navarro em recorden les mateixes d'Anna Simó i Joan Boada que explicava en un article recent.

Sempre he pensat que si CiU hagués estat tan sectària com diuen hagués vetat el fitxage de Vicenç Navarro com a catedràtic de la Pompeu Fabra. Amb assessors com ell no m'estranya que el PSC hagi deixat la Generalitat amb un dèficit de més de 7.500 milions d'euros.

De fet -es va llicenciar el 1962-, mai hagués hagut de deixar la medicina. La seva carrera com a economista (sic) ha estat sens dubte una gran pèrdua per a la ciència. Això no li va impedir, tanmateix, rebre l'any passat la medalla Josep Trueta -si l'eminent doctor aixequés el cap- per la seva contribució "a la millora de la sanitat".

A Catalunya, entre d'altres aportacions, va engegar la Universitat Progressista d'Estiu (UPEC), que havia la competència de la Univerisitat Catalana d'Estiu (UCE), una mena de think tank del tripartit. Alguns que ara se'n desmarquen -com el solidari Uriel Bertran, per exemple- van arribar a fer-hi de moderadors. Sembla mentida que Esquerra s'ho empassés, però sobretot que ho subvencionés.

Potser l'única sortida de to de Manel Fuentes en tota l'entrevista ha estat quan li ha etzibat "senyor Navarro, no menteixi" -fins i tot encara que sigui veritat- atès que treballa en una ràdio pública. El propi periodista se n'ha adonat perquè tot seguit ha fet servir l'eufemisme "no diu la veritat".

Podem ser crítics o no amb el presentador dels Matins -de fet e-notícies li ha donat més d'un disgust- però l'entrevista d'aquest dimecres ha estat amb la dosi justa de mala llet. Vicenç Navarro es devia pensar que Catalunya Ràdio és com Ràdio Moscou en els temps de la URSS. Fins i tot s'ha queixat de l'absència de "pensadors d'esquerra" al programa.

Però quan Manel Fuentes va fitxar Xavier Sardà de tertulià estrella la darrera temporada -encara amb el tripartit al Govern- ningú es va queixar. Encara recordo que, al míting final del PSC al Palau Sant Jordi, va demanar el vot per Montilla amb un vídeo. Clar que després del 28-N també el vaig veure al Pati dels Tarongers durant la presa de possessió d'Artur Mas com a nou president. Els col·laboradors una ràdio pública haurien de ser neutrals.

Per això Manel Fuentes ha de demostrar ara que a Catalunya Ràdio no hi ha ni crosta nacionalista ni crosta socialista sinó simplement l'emissora nacional de Catalunya al servei del país. S'han comès massa errors a la casa -Montserrat Minobis devia estar a sou de Rac1- com per repetir-ne.

Al capdavall, és l'únic presentador -juntament amb Xavier Grasset, per cert- que manté el lideratge en la seva franja horària. El fitxatge d'una professional jove com Tatiana Sisquella pot ajudar també a redreçar les tardes digui el que digui la seva predecessora.

Potser algun malpensat creurà que, a un any d'acabar el contracte, Manel Fuentes està fent mèrits amb el nou govern de CiU -i amb el futur director- per continuar vinculat a l'emissora. Potser alguns que demanen ara la dimissió al twitter o al facebook es pensaven també que era un dels nostres.

Però posaria la mà al foc -i sospito que no em pot ni veure: a la presentació de la nova temporada es va fer l'orni quan l'empaitava- que ho fa per professionalitat i per un estricte sentit d'independència professional. Al cap i a la fi, recordo una entrevista amb Àngel Colom, aquest de CDC, que també va acabar com el rosari de l'Aurora.

Publicitat
Publicitat

30 Comentaris

Publicitat
#21 Berta, BCN, 10/09/2011 - 14:34

Fuentes fa sempre el mateix. Fa una pregunta, i quan el convidat começa a contestar, interrompi en fa una altra. I aixi dos o tres cops. I llavors quan ja ha fet 4 preguntes i el entrevistat contesta encara la primera, es posa a bramar, no m'esta responent, no mesta responent.

#20 Torredeflot, Tarragona, 08/09/2011 - 20:27

Jo també penso que la ideologia del Vicenç Navarro és demagògica i perniciosa, però no veig pas que la mala educació que mostra el Fuentes a l'entrevista ajudi en res a desemmascarar-lo.
Al contrari: ara els seus partidaris estan més forts i mobilitzats que mai!

#20.1 ai ai ai, Cat, 12/09/2011 - 16:58

Avui dia tot el que sigui anar en contra del credo neoliberal es titlla de "demagògic". No anem bé.

#19 oriol , bcn, 08/09/2011 - 15:40

Ni una paraula sobrera. Felicitats Rius.

#19.1 oriol, bcn, 08/09/2011 - 17:10

Visca la dreta i la mala educació.

#19.2 joan, bdn, 12/09/2011 - 18:14

I un magnífic tertulià com en Sardà... va home va....

#18 Luis, Barcelona, 08/09/2011 - 15:37

La primera frase d'aquest article acaba amb "aquest dimeces he arribat a la conclusió que hi entén molt més d'economia Manel Fuentes que no pas Vicenç Navarro." Crec que no val la pena llegir res mes d'algú que escriu això.

#17 fart de la dreta, Cat, 08/09/2011 - 13:52

Al sr Xavier Rius li agrada el Sala Martín perque és de dretes com ell. Ja es va retratar amb el seu pamflet en contra dels indignats i ara desacreditant al professor Navarro simplement perque no coincideix amb el seu ideari de dretes.