La Punteta · 17 de Novembre de 2013. 18:54h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

En defensa del PSC

Jo no sóc federalista i votaria sí a la independència, però entenc que el PSC no sigui sobiranista. Tots els que el critiquen -inclosa la claca mediàtica de Convergència, que se'ls tirarà ara a la jugular- és perquè no han estat mai a la Festa de la Rosa. Per entendre els socialistes catalans cal haver estat a la Pineda de Gavà el tercer diumenge de setembre. No és tot el PSC, però sí una gran part del PSC.

L'any passat vaig estar buscant-hi sobiranistes. Al final, després de molts esforços, en vaig trobar un parell. Però ni els militants, ni els simpatitzants ni els electors del PSC són en general independentistes. Almenys a l'àrea metropolitana. I els partits es deuen al seu electorat. Potser a Flix o a comarques encara trobaríem algun heroi. Fins i tot amb responsabilitats de govern.

També és veritat que Pere Navarro no és Kennedy, però aquest diumenge ha fet el discurs de la seva vida. Planer i entenedor. Ni èpica ni hòsties: "Convé que el partit fixi d'una manera clara i inequívoca la seva posició sobre el dret a decidir".

Acostumats a consells nacionals dels partits que són una bassa d'oli, el d'avui ha estat un exercici de democràcia. Al capdavall és el màxim òrgan del partit entre congressos el que ha decidit la posició del partit. Ni el primer secretari ni la comissió executiva. És la primera vegada que veig que un consell nacional serveix per alguna cosa més enllà de passar l'estona.

Navarro s'ha permès repartir i tot. Als crítics perquè sovint qüestionen decisions aprovades per una direcció de la qual formen part. I a Mas perquè intentar que l'Estat delegui la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació és somiar despert. A aquest pas, Mas pot acabar com Ibarretxe.

La veritat és que, a mi, el sector catalanista del PSC sempre m'ha semblat un mite. Gairebé un modus vivendi. Només cal veure Ferran Mascarell. Mai no he sabut fins on volien arribar i què estaven disposats a arriscar. Tampoc no m'imagino Joan Ignasi Elena, Àngel Ros o Marina Geli darrere d'una estelada. I la derrota ha estat aclaparadora: han passat d'un 25% a un 13% encara que un congrés no és el mateix que un consell nacional.

Dit tot això en defensa del PSC ara vénen les crítiques perquè el que no entenc és que insisteixin amb una consulta "legal i acordada". Amb un govern del PP que té majoria absoluta? Això no s'ho creuen ni ells. Amb Zapatero a la Moncloa, no cal que recordi com va anar. Amb ell no va passar ni l'Estatut. I això que ho va prometre.

Tampoc que s'aferrin al federalisme com si curés tot els mals. Ja sé que necessiten un marc ideològic, però el federalisme és la nova versió del café para todos de la Transició. El PSC ha desaprofitat, en efecte, una ocasió d'or perquè l'anomenada tercera via hauria de ser la seva: un tracte diferenciat per a Catalunya.

El PSOE s'ha fet federalista ara que està a l'oposició, però a l'hora de parlar de Catalunya no hi tantes diferències entre socialistes i populars. Només cal repassar les opinions de destacats dirigents històrics del PSOE, alguns exministres, que posen els pèls de punta. Jo no crec en els miracles, però malgrat tot és més fàcil la independència que convertir Espanya en un estat federal.

Tant se val, el dret a decidir ha perdut definitivament el PSC. Als llibres d'història el consell nacional d'avui sortirà com una data clau. En el futur, la deserció del PSC la trobarem a faltar. Però el problema no és del PSC, el problema és que el país no dóna més de si.

 

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

22 Comentaris

Publicitat
#18 Enric, bcn, 19/11/2013 - 21:47

Avui sí, Rius, bon article. i magnífica la conclusió: "el problema és que el país no dóna més de si".

#17 Xavi, BCN, 18/11/2013 - 11:13

..... Si la propera enquesta, el PSC recupera vots, CiU que està refredant les expectatives també es recupera i ERC segueix patinant amb declaracions com les de Brussel·les; el procés per la consulta estarà definitivament mort; si per el contrari, no es així, veurem com evoluciona.

#16 Xavi, BCN, 18/11/2013 - 11:10

Tots aquests moviments son conseqüència de l'última enquesta. El PSC intentant recuperar el seu vot històric, el del cinturó metropolità, CIU avaluant el poder d'Unió, ICV jugant al "potser", que fins ara els hi anat de conya i ERC amb vertigen per la proximitat al poder i relliscant....

#15 FERRAN, BARCELONA, 18/11/2013 - 10:08

el cafè per a tothom. Separar Cat. de la resta d'Espanya seria una amputació tan traumàtica que fa por només de pensar. De fet, a aquesta tercera via, amb diferents matisos s'hi han apuntat el Duran, El Navarro i, fins i tor, la Camacho (que és, sinó, la seva proposta de finançament?)

#14 FERRAN, BARCELONA, 18/11/2013 - 10:06

El problema del PSC és que no ha posat un projecte atractiu al damunt de la taula. Molts no som partidaris de la independència però, tanmateix, no veuríem malament una nova entesa Catalunya-resta d'Espanya que tregués raons als radicals d'una i altra banda. El rovell de l'ou ha de ser superar