La Punteta · 28 de Setembre de 2016. 22:47h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

En desgreuge de Pere Navarro

Pere Navarro, amb Mas, durant una visita a Palau

Aquest dimeces veia els diputats de Junts pel Sí aplaudir Carles Puigdemont com si fos un concert de Bruce Springsteen -entre crits d'independència- i se’m va aparèixer l’esperit de Pere Navarro. Sí, el criticat, qüestionat i fins i tot agredit Pere Navarro. Algú li hauria de fer -a ell i a Maurici Lucena- un acte de desgreuge.

Perquè quina diferència hi ha entre el “referèndum acordat amb l’Estat” que ha proposat el president de la Generalitat durant la qüestió de confiança i la consulta “legal i acordada” que va proposar el llavors primer secretari del PSC el 2012. Cap ni una. Hem tornat a la casella de sortida. Hem retrocedit quatre anys.

De fet, el president està disposat a negociar-ho tot: “com formulem la pregunta”, “quina és la data més adequada per fer-ho”, “quins serien els quòrums que acceptaríem per considerar vàlids els resultats”. A veure si cola.

Tampoc està gaire convençut del resultat perquè ha parlat també de "quina moratòria establiríem per tornar a demanar el referèndum en cas que el perdéssim”. Com els quebequesos, que en porten dos (1980 i 1995). Els referèndums només s’han de plantejar si tens opcions de guanyar-los de carrer.

A veure si ho entenc: que no havíem passat pantalla? que no marxàvem? que no hem de ser independents l'estiu vinent?. Què dirà ara el conseller Romeva?. Però si en el debat de la declaració independentista del passat 9 de novembre va rebutjar la consulta. “La proposta de demanar novament un referèndum ja ha quedat superada pels fets”, va dir llavors. D'això fa menys d'un any.

Ara el president li ha encarregat la tasca “d’organitzar” el referèndum perquè la seva conselleria té competències en participació -ja tremolo- mentre que el vicepresident Junqueras, en tant que president de la Comissió Interdepartamental d’Impuls de l’Autogovern, es farà càrrec de “l’arquitectura” de la consulta.

Sí, és veritat que el president ha dit que faria un referèndum acordat amb l’Estat o no, però ni un ni l’altre sortien tampoc al full de ruta de Junts pel Sí. Els passos eren un govern de concentració, preparació de les estructures d’estat i el Parlament declava la independència.

Després venien eleccions constituents, la Constitució i finalment un referèndum per aprovar la nova carta magna, però no un referèndum d’autodeterminació. Si ara incompleixen el més important del programa qui no diu també que incompliran els terminis?. Els 18 mesos encara són vigents?.

Ben mirat, l’únic coherent en tot l’afer és el diputat Germà Bel que -en una entrevista el passat mes de juliol- advertia que el referèndum era “un 9-N, però patètic” i que “seria com “trencar el contracte amb els electors”. Quanta raó tenia aleshores. Què farà ara? Dimitir?.

El problema és el de sempre: dos milions de persones a favor de la independència són moltes persones, però en un cens de 5,5 milions no en són prou. No es pot declarar la independència amb només la meitat del país.

I ho sabien des d’un bon començament: ho han estirat al màxim perquè del que es tracta és de seguir al Govern. La proposta del referèndum pretén ara intentar eixamplar la famosa base social amb els votants de Catalunya sí que es Pot, però també buscar una sortida al mateix atzucac en el que ens han ficat. Ja ho va dir el propi president: "l'embolic que perjudica tothom".

 

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#12 Mefisto, BARCELONA, 30/09/2016 - 01:28

Trobo admirable que en Rius es prengui aquesta colla de ximples seriosament. El tarannà dels nostres referendistes és el mateix dels imbècils que, fent broma, han tret Anglaterra d'Europa: (i ara tothom plora): genteta camperola i provinciana que pateix un complex d'inferiroritat crònic.

#11 angelito, barcelona, 29/09/2016 - 22:51

¿Que qué dirá Romeva? Ha dicho hace poco en la CNN, y en español, que ni conflicto, ni ruptura, ni separación, ni secesión, sino normalización, nuevos marcos de acuerdo, y voluntad de entendimiento y diálogo.Y ni mencionó independencia.
Pero ni TV3 ni el Parlament se han enterado.
¡Quin personal!

#10 La diferencia es q se creen q con la extrema izda, sera mas fácil por eso son CUP, 29/09/2016 - 20:55

Y puede ser verdad...
Para su propia desgracia...pq lo olvidemos q en Cataluña quien ha mandado siempre ha sido la burguesía!
Se está " entrando" en un " camino" equivocado y quienes vamos a pagar las consecuencias somos los d " apie"
Los burgueses se irán ...
Veamos lo q ha pasado con IU y PSOE

#9 Jordi BR, L'H, 29/09/2016 - 13:25

Amb ànim constructiu Sr Rius li faré una pregunta; queda clar el què a vostè no li agrada, però si 2M sobre un cens de 5.5M no és suficient. Què ha de fer o que li ha de dir Espanya als 2M? L'Estat hauria de convencens que és millor ser espanyols, però l'unica cosa que fa és amordassar-nos. Proposi

#9.1 Xavier Rius, Martorell, 29/09/2016 - 21:08

El problema no és Espanya, el problema és que hi ha 3,5 milions de catalans -no set com deia Xavier García Albiol- que no volen la independència.

#9.2 Jordi BR, L'H, 30/09/2016 - 15:15

Senyor Rius, no enganyi la gent, a fia d'avui n'hi ha 1.5M que ha dit que no la vol; els altres està per saber. PP PSOE C's.
Voste inclou els votants d'Unio de Podem i els Animalistes, els nuls, els blancs i les abstencions.. Només que que 150.000 d'aquests 2M que están per veure (7.5%) votessin SI

#8 Jordi BR, L'H, 29/09/2016 - 13:22

La frase o referendum o referéndum dista molt de la consulta pactada per Pere Navarro. Aquests 4 anys han constatat que des de Catalunya s'ha intentat mil i un cops parlar amb l'Estat, però aquests només han respòs a trompades de Constitució i l'han trencat igual que TC. Més que mail INDEPENDENCIA

#8.1 PepetCabrejat, Bcn, 29/09/2016 - 15:07

Si per a la reforma de l'estatut calen dos terços no sé perqué 2 milions, que ni tant sols són majoria, han de ser suficients per a proclamar la independència.
M'ho pot explicar Sr.Jordi?

#8.2 Jordi BR, L'H, 29/09/2016 - 18:17

Pepet aleshores a tu et sembla suficient que si només un 40% dels catalans volen seguir sent espanyols, hem de seguir com estem. En un cas hipotètic ehhh

#8.3 comentador, DisneyCat, 29/09/2016 - 21:53

Aquest eslògan de que heu intentat parlar "mil cops" amb l'Estat és només això: un eslògan. El nacionalisme no ha estat mai lleial al conjunt d'Espanya, i molt menys en els últims anys. Només heu pretès imposar i amenaçar (amb coses que no podeu fer, però això és problema vostre).