La Punteta · 27 d'Octubre de 2010. 21:16h.

JOAN DANIEL BEZSONOFF

Joan Daniel Bezsonoff

En la mort de Joan Solà

Despús d'ahir, llegia el darrer article del professor Joan Solà a l'excel·lent revista virtual Infomigjorn. No podia imaginar que es moriria l'endemà. Vaig conèixer, personalment, en Joan Solà fa sis mesos durant una conferència que va pronunciar a Perpinyà, convidat per la Société Agricole et Littéraire des Pyrénées Orientales. Recordo que  em van interessar molt les seves reflexions sobre el català modern...Fou una conferència rica, alliçonadora. Vaig admirar la seua diplomàcia durant el torn de preguntes. Una dama d'Elna, patriota famosa a Catalunya Nord, li va dir ' senyor professor ara que la independència de Catalunya és imminent, penseu que... etc'

Per a evitar de prendre partit sobre un tema tan insegur, en Solà va contestar 'Vós parleu un català molt pur. D'on sou? 'Després de la conferència, vaig sopar amb el professor, la seva dona i l'historiador Robert Vinas. Durant el sopar, vaig poder gaudir de l'erudició humana del gran lingüista. L'estudi de la llengua catalana era la seva passió. En Solà ho analitzava tot. Una publicitat sentida a la ràdio mentre es rentava les dents, un rètol vora la carretera, una conversa amb un paleta. Tot l'inspirava. Confesso que el trobava un xic massa indulgent amb el català light i els castellanismes que pul·lulen en el català central, però no podia estar-me d'admirar la seva categoria intel·lectual, la seva finor. Com el mestre Fabra, mossèn Alcover, Joan Coromines, en Solà va estudiar els arcans de la nostra llengua per entendre'n millor la sintaxi, els mecanismes secrets, copsar-ne l'ànima. Joan Solà, et desitjo la pau eterna a la dreta de Nostre Senyor que entén totes les nostres pobres llengües humanes.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Catalunya, Colonitzada, 29/10/2010 - 12:01

500 normatives,disposicions i reglaments que obliguen o estableixen de manera impositiva el Castellà
http://www.plataforma-llengua.cat/media/assets/1583/500_lleis_que_imposen_el_castell__des_2009_DEF.pdf

#3 Marcel, Gavà, 29/10/2010 - 04:27

Amb la mort d'en Joan Solà sento com si es morís una part important de la nostra llengua i també sento impotència al contemplar els constants atacs espanyols contra la Llengua de Catalunya, ens la estan matant.

#2 Cletus, Barna, 28/10/2010 - 09:42

Un home que sempre es va indignar amb la mentida, amb la manipulació perversa dels qui utilitzen la llengua per enfrontar persones i esgarrapar vots. Un dels drames de la transició és no haver pogut excloure la llengua del debat polític.

#1 Florenci, Sitges, 28/10/2010 - 08:13

Un homenatge bellíssim, el millor que he llegit. Ara estic veient a la tv que parlen d'ell. La sensació de desemparament en un moment tan dur com aquest, d'ofensiva i mentides, és enorme. Costa molt retenir les llàgrimes. Una abraçada JD