Publicitat
La Punteta · 28 de Maig de 2016. 17:22h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

En mans de la CUP

Mas, fent un dia un off the record al Parlament

Una de les virtuts de Mas és que no ha encertat mai en l'administració d'una cosa tan important en política com és el tempo: la presa de decisions en el moment adequat. Tampoc en l'estratègia per assolir l'objectiu i la selecció de personal que envolta el líder. Això explica, en part, el seu fiasco.

L’ara 129 president de la Generalitat -que es com signa els comunicats oficials: senyal que se li ha quedat una espina clavada- no se’n recordarà, però la darrera roda de premsa abans de la campanya de les generals de l’any 2000 li vaig fer una pregunta: “I si Aznar treu majoria absoluta?”.

Llavors era portaveu del Govern -Pujol no el va ungir fins el 2001- i després de la compareixença dels dimarts davant els mitjans es quedava parlant una estona amb els periodsites al Pati dels Tarongers. No donava mai cap exlusiva perquè semp ha anat amb peus de plom en els seus contactes amb la premsa, però servia per intercanviar opinions.

La pregunta va quedar sense resposta perquè suposo que li semblava inimaginable. Però és el que va passar: el PP va teure majoria absoluta amb més de deu milions de vots i 183 diputats. CiU, com ara, va tornar a ser prescindible malgrat que Xavier Trias va votar a favor de la investidura com a senyal de bona voluntat.

No és que jo fos endevinaire o tingués la capacitat de veure el futur -de fet no he encertat mai una travessa política o futbolística-, però és llei de vida: després d’una majoria relativa ve la majoria absoluta si el governant ho ha fet més o menys bé. I la legislatura bona d’Aznar va ser la primera. La segona, en canvi, se li va pujar al cap com l'alcohol. Acostuma a passar amb les majories absolutes.

Quinze anys després vaig plantejar una pregunta similar a Artur Mas. Era el 24 de juliol de l’any passat. El darrer ple de la legislatura. I l’encara president de la Genealitat feia un off the record als passadissos de la cambra catalana. No acostumo a quedar-m'hi des que, en plenes negociacions pel finançament de l'Estatut, Antoni Castells va estar marejant la perdiu durant mitja hora. Una trentena de periodistes parant l'orella a veure si deia la xifra màgica i res.

Instants més tard, com que Joan Saura tenia un merder amb els Mossos, la va deixar anar el propi conseller d'Interior en roda de premsa: el Govern espanyol oferia 3.500 milions més a l'any. Però la resposta ni tan sols venia a tomb de la pregunta que li havia posat el col·lega de Rac1 Marc Martínez Amat. Per això: si un polític vol dir alguna cosa que ho digui públicament: si no, que calli.

Tant se val, en aquest cas vaig fer una excepció. Vaig arribar en el moment just en el que parlaven de Duran. Tampoc explicaré el que va dir Mas en concret perquè era un off the record. Però sí que puc explicar el que vaig dir jo i, sobretot, les impressions que en vaig treure. Les vaig anotar acuradament en el meu dietari sobre el procés que amenaço un dia en publicar en format llibre si trobo editor.

Com que ja havien signat el pacte de Junts pel Sí i les eleccions eren al setembre li vaig preguntar: ”i si no arribeu a la majoria absoluta?”. Donava per fet que necessitarien els vots de la CUP i que ni amb Esquerra arribarien als famosos 68 diputats que cal per governar a Catalunya amb una certa tranquil·litat. Clar que la CUP de l’anterior legislatura era la del bon rotllo, la de l’abraçada amb David Fernández, la de només tres diputats. Ara en tenen deu.

Entre aquella i la d’ara hi ha també l’assemblea nacional que els cupaires van celebrar a Castelló el juliol de l’any passat on, sospito, el sector més esquerranós es va imposar al més sobiranista. Alfons López Tena em va dir un dia que si la direcció d'un partit vol guanyar un congrés el que ha de fer és fer-lo com més lluny de Barcelona millor. La veritat és que la resta d'assemblees de la CUP han estat en llocs més propers. La darrera a Manresa.

Per això em va sorprendre la reacció de Mas la nit electoral. Per mi que portava la frase escrita des de casa -aquella d'"Hem guanyat, hemos ganado, we have won, nous avons gagné!"- i no va voler adaptar-la a les circumstàncies. Ni assumir la realitat. Donaven per fet que la CUP continuaria fent de crossa.

En fi: el resultat s’està veient ara. Mas ha assolit esborrar del mapa polític el centre i el centre-dreta, és a dir, el seu propi partit. És la famosa teoria de l’elefant aplicada a Convergència: ha aconseguit carregar-se el frame, el marc ideològic. A Mas l'haurien de fer militant honorífic de la CUP. Entre els Pressupostos i els aldarulls de Gràcia, aquest país està pendent ara dels antisistema. Gràcies, Artur.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#14 PROU FUM... L'HORA DELS VALENTS, Barcelona, 30/05/2016 - 09:13

En mas de la CUP o en mans de ERC

CDC compte bastant POQUET
pero sembla que NO S'ASSABENTEN
la gran majoria CALLAN

I el futur de CDC i l'espai de CENTRE a Cayalunya
No es gens CLAR i ple de dubtes
no es pot estar buscan AMAGATALLS

Deixeu de vendre FLORS
i que algun VALENT comenci a vir VERITATS

#13 Oriol2, BCN, 29/05/2016 - 20:39

El Mas ha encertat mai en res, pobre home? Ho dic sense ironia: em fa llàstima. És un pobre home que probablement seria molt competent com a director d'una sucursal de LaCaixa, però que va entrar en política i s'hi ha vist totalment desbordat. Més li valdría retirar-se amb dignitat.

#11 arm, figueres, 29/05/2016 - 10:02

i l ajuntament de Bcn, si no es sigut per la mania de l independencia de Mas, mai es arrivat Colau a ser alcaldessa de Barcelona

#10 PepetCabrejat, Bcn, 29/05/2016 - 08:31

Pobre home, primer li munten el tripartit i quan per fi aconsegueix ser president no fa res i enfonsa tot el que toca, partit i pais 'in primis'. Deu estar molt amargat el 129è honorable (ni això és cert)

#9 Ves per on, Bcn, 29/05/2016 - 06:54

El que passa és que molts catalans s'han equivocat amb la CUP. Molts els veien com una garantia de full de ruta i es veu que no.
No patiu, això cambiarà a les properes eleccions.