La Punteta · 27 de Maig de 2016. 19:47h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

En nom de Catalunya

Una de les coses que més m’emprenya d’alguns sobiranistes es que parlin en nom de tot Catalunya. Pujol era un veritable especialista en això. Sobretot després de Banca Catalana. Amb ell la identificació del país amb el personatge va arribar a cotes màximes.

Però ara s’ha recuperat amb el procés. El candidat de CDC, Frances Homs, té molta tendència a fer-ho. No sé si per les seves magres expectatives electorals. El passat 19 de maig, per exemple, va afirmar després de la seva imputació pel Suprem que “és un atac i no és contra mi ni contra el president Mas i les conselleres Rigau i Ortega, és contra un poble”.

El cap de llista d’ERC, Gabriel Rufián, va fer el mateix dos dies després en una entrevista a La Vanguardia. El col·lega Àlex Tort li preguntava: “ERC és al Congrés per demanar el referèndum?”. I Rufián responia: “No. ERC hi és per defensar Catalunya", entre d'altres coses.

El mateix dia, al Telenotíes migdia, van recollir les crítiques d’un expres d’ETA, Fernando Lizeaga, del col·lectiu crític amb Sortu. I em va cridar l’atenció que fes servir -voluntàriament o involuntàriament- el mateix recurs expressiu.

“Que haya una ausencia total de lucha armada por parte de nuestro pueblo …”, afirmava. Com si la “lucha armada” l’haguessin practicat tot els bascos. En el benentès que no estic comparant, en cap cas, un moviment sobiranista pacífic com el català i el terrorisme d’ETA.

En canvi, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en un esmorzar-col·loqui aquest divendres a Madrid, ha qüestionat l’actitud de l’Estat espanyol perquè hi ha “dos milions de ciutadans espanyols van demanar donar-se’n de baixa” el passat 27-S. Aquest és el rovell de l'ou: a les eleccions plebiscitàries el cens electoral era de 5,5 milions de persones.

Els partidaris de la independència van assolir 1,9 milions de vots (Junts pel Sí i la CUP), els contraris 1,6 (Ciutadans, PSC i PPC) i els del mig 367.000 (Catalunya sí que es Pot) als que hauríem d'afegir els 100.000 d'Unió, que es va quedar fora.

Per això l’altre dia vaig haver d’explicar-li a un hiperventilat que Catalunya és Lluís Llach, però també Joan Manuel Serrat. No sé si ho va acabar d’entendre. A aquests els bloquejo de seguida. No em paguen per fer de psiquiatra.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#10 Josep Miquel Garriga, Vic, 30/05/2016 - 07:31

Els propers dies continuarem assistint a un enduriment de l'aparell repressiu nacionalista, el braç armat del qual són les CUP: humiliació i càstig dels castellano-parlants, desafiament al marc democràtic constitucional des del mateix parlament, aldarulls cada cop més violents al carrer, etc

#7 NO, en el meu nom, Barcelona, 28/05/2016 - 09:15

NO HI HAURA, MAXA ENRERA

Si algu es pensa que tot aquest sidrall
ens a surtirà de franc. Es que no s'entera de res

Que ningù es pensi que ERC i la CUP
es quedaran amb les man plegadas
L'eix central del proces va al 100%

Las facturas s'apropan i algú las tindrà que pagar
APREPAREM LA CARTERA

#7.1 Prusés=eufemisme constant, Barcelona, 28/05/2016 - 12:39

No quedarem de mans plegades, les factures s'apropen i algú les tindrà que pagar, no hi ha marxa enrere, eix central, carretera... yo el pacifismo no acabo de verlo en el naci.onalismo, en el "se está rifando una hostia"...

#6 LA VERITAT, Podem NO és Unionista, 28/05/2016 - 06:44

Sr. Rius, m'agrada que hagi escrit la VERITAT:

" Els partidaris de la independència van assolir 1,9 milions de vots (Junts pel Sí i la CUP), els contraris 1,6 (Ciutadans, PSC i PPC) i els del mig 367.000 (Catalunya sí que es Pot) als que hauríem d'afegir els 100.000 d'Unió, que es va quedar fora "

#6.1 La verdad no mágica del nacionalismo, Barcelona, 28/05/2016 - 12:46

Podemos es unionista, así lo manifiestan, referendum para votar no. Porqué?... para captar voto indeciso, acomplejado,... con un discurso ambiguo pensando que los enemigos de mi enemigo probablemente serán mis amigos... les acabará pasando como a los socialistas

#6.3 las cosas claritas, bcn, 28/05/2016 - 16:19

Si quieres votar Unionismo, votas Ciutadans o PP

ya el PSC es muy, muuuuy ambiguo

y sólo un imbé. pondría a Podemos (los amigos de Otegi) al lado de los Unionistas y si alguien los vota pensando que son Unionistas es muy muy muy imbé.

#6.4 Prudenci, Sabadell, 28/05/2016 - 18:39

En un plebiscit tot allò que no és Si llavors és No.
Punt !.
El que passa és que pels pessats dels separates va ser un cop duríssim el resultat del 27-S. No saben perdre.
Serrat 1 - Llac 0
Em quedo amb Serrat com d'aquí a Lima.

#5 Ves per on, Bcn, 28/05/2016 - 06:23

També hauriem de comptar els de l'estranger que no van poguer votar.

#5.1 PepetCabrejat, Bcn, 28/05/2016 - 09:46

Jo visc a l'estranger i no vaig poder votar però que no em comptin com dels seus!

#4 robert g, bcn, 28/05/2016 - 03:13

La dissolució del poble català en mil i una sensibilitats identitaries és una de les grans victòries de l' espanyolisme. Tot i això , efectivament Serrat representa la Catalunya claudicant. Però Catalunya al capdavall.

#4.1 Galderic, Barcelona, 28/05/2016 - 11:21

Serrat representa al català que vol vendre discos. Si hagués descobert als anys 60, el rap i sabés que podria vendre molts discos, faria rap.
Com Boadella, ho fa tot pel seu negoci, sap que si mai diu que està a favor de la independència , l'integrisme espanyol demanarà boicot

#4.2 Integrizados, Barcelona, 28/05/2016 - 12:30

...anda repasaros las biografías de Serrat y Boadella y a lo mejor os dáis cuenta que el "integrisme espanyol" estaba en vuestras familias durante el franquismo y ahora durante el integrisme català

#4.3 Galderic, Barcelona, 28/05/2016 - 13:57

De Boadella, només cal recordar "la espantà" que va fer de l'hospital militar enlloc de donar la cara.
En Serrat el respecto, el bufó de Doña Espe, és un simple "titiritero", que es posa al costat del so que més escalfa.
Money makes the world go around
It makes the world go 'round.

#4.4 Mesetario2, Meseta2, 28/05/2016 - 19:13

A Galderic.
Leyendo tus comentarios 4.1 y 4.3, la conclusión es cara: tú eres un INTEGRISTA CATALANISTA que desprecias a Serrat simplemente por no ser independentista catalán.
Posdata: Serrat no representó a España en Eurovision
por querer cantar en catalán; Massiel le sustituyó y ganó.