La Punteta · 29 de Gener de 2012. 18:35h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Encara es manifesten?

Diguem-ho clarament: cap govern fa retallades per iniciativa pròpia amb el desgast que suposen. Si el Govern de CiU les ha hagut de fer és perquè es va trobar amb un veritable esvoranc a les finances de la Generalitat. Sí, ja ho sé: segons l'esquerra va ser la crisi, però també van estirar més el braç que la màniga.

La vicepresidenta Ortega ho tornava a recordar en la seva compareixença al Parlament de dijous passat: un dèficit de 8.300 milions -que han hagut de de deixar en 2.700 milions a base precisament de retallades-. La consellera encara va donar unes altres dades més esfereïdores: entre el 2004 i el 2008 es va passar de 133.000 funcionaris a 200.000. Només amb el segon tripartit van entrar a la Generalitat 22.000 persones.

Sí, també sé que la majoria són mossos, mestres i metges, però també que el Govern va haver de fer mans i mànigues per pagar les nòmines del desembre i probablement són ara els mateixos que es manifesten contra les retallades. En resum, els mateixos partits que van donar suport dissabte a la manifestació van deixar un forat a la caixa de més de 5.000 milions i quasi 70.000 funcionaris més en set anys.

Potser per això la presència del PSC -més enllà de Jordi Hereu i Carles Martí- es va limitar a mitja hora de Pere Navarro -de 17h. a 17.30h- amb l'excusa que tenia Rubalcaba a la mateixa hora a Nicaragua i a les set a Carme Chacón. I Esquerra s'hi va sumar amb un lema més genèric -"ni espoli fiscal ni espoli social"- que tant serviria per la manifestació de dissabte com per a la Diada. Fins i tot Iniciativa es va manifestar "contra la dictadura dels mercats”, però per això potser haver-se manifestat a Brussel·les o a Berlín.
 
Això vol dir que CiU ho està fent bé? No, per descomptat. Catalunya tanca l’any 2011 amb 775.000 aturats -el 20,50%-, segons les darreres dades de l’EPA. Mas hagués hagut de sortir quinze dies després de la seva pressa de possessió del nou Govern amb un decàleg de mesures contra l'atur, però el conseller Mena no el va presentar a la premsa -adreçat sobretot a les persones en atur sense cobertura econòmica- fins el passat 10 d'octubre.

És més fàcil fer oposició que governar, però en la lluita contra la crisi ha empès més el PSC -amb la cimera contra la crisi encara que tot plegat va ser una foto- o el PPC -amb les mesures de reactivació econòmica del passat mes de juliol- que el Govern de CiU. Encara recordo que el portaveu del PPC, Enric Millo, va començar la seva roda de premsa del passat 4 d'octubre amb aquestes paraules: “avui s’ha celebrat la reunió del Govern número 38 sense cap mesura per lluitar contra l’atur”. I llavors estàvem en 600.000 aturats.

Però malgrat tot l'esquerra encara es pensa que, amb les retallades, erosionaran el Govern de CiU i l'únic que aconseguiran a aquest pas és que tregui majoria absoluta a les properes eleccions al Parlament.  Al capdavall, a les darreres eleccions municipals van assolir l'alcaldia de Barcelona, cinc alcaldies de més de 50.000 habitants (Mataró, Reus, Girona, Manresa i Vilanova), 31 de les 41 capitals comarcals, quatre diputatcions i de 35 a 41 consells comarcals. Pel que fa a les generals només cal recordar que va quedar, contra tot pronòstic, com a primera força política.

També podem entrar en el debat de si, al final, tanta austeritat serà contraproduent per a la recuperació. La mateixa UGT culpava de l'increment de l'atur "la frenada en sec de la despesa pública" i el propi Joan Herrera afirmava disabte que “comences a retallar i acabes generant atur com ningú.

Però si has deixat la caixa buida d'on els treus? els fabriques? els fotocopies?. Dimarts passat, en roda de premsa, li vaig preguntar precisament a la portaveu d'ICV, Dolors Camats, si la imatge d'ICV-EUiA com a partit de govern havia quedat tocada i em va contestar amb un rotund "en absolut".

Camats, que ho fa molt bé com a portaveu d'Inicitiva, va esmentar entre d'altres fites "el desplegament territorial dels Mossos, la llei de dret d'accés a l'habitatge o la nova cultura de l'aigua". Però en canvi a mi em van venir al cap les irregularitats del Memorial Democràtic, els més de 3.200 pisos buits que van deixar en stock -fins i tot van fer habitatge protegit a la Vall Fosca!- o els més de 1.300 de forat a l'ACA, entre d'altres. Jo sóc Francesc Baltasar i no m'atreviria a sortir de casa.

Per això em pregunto: encara es manifesten?

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#9 Gerard, BCN, 30/01/2012 - 14:57

RIUS, mira el MARCA digital d'avui, la notícia sobre Ricky Rubio. A la pagina oficial del seu club, els Timberwolves, en Ricky està representat per la senyera. Estaria bé q en fessiu ressò, no? Merci.

#9.1 Pere, CATALONIA IS DIFERENT, 30/01/2012 - 18:05

Si Gerard, gràcies, amb la senyera salvarem a les families amb discapacitats, als aturats, tornarem a tenir metges, mestres, atenció a la tercera edat, ningú malgestionarà el diner públic, com a Spanair, tv3, Palau de la Música...Tot això ens porta la senyera, a un partit de bàsquet nord americà.

#9.2 Gerard, BCN, 30/01/2012 - 19:35

Què, Pere, demagògia de la barata? Només he comentat una anècdota que no deixa de ser curiosa i he pensat que e-notícies li podria donar ressò. I per cert, n'hi ha donat. Qui ha barrejat els temes ets tu, curt. Merci, Rius. I Pere, busca't novia tiu que ho necessites.

#7 Bernd, barcelona, 30/01/2012 - 13:38

Ja tenim els triparteros defensant l'indefensable. Mentre baixaven els ingressos (ja des del 2008) el tripas seguia augmentant les despeses. Tenir dèficit els governs sempre en tenen. Però amb una crisi econòmica a sobre com questa el que no pots fer és crear-ne més. Això és suïcida. I així estem

#6 jordi BCN, barcelona, 30/01/2012 - 08:50

La dada de 133.000 el 2004 és incompleta: no inclou ni empreses públiques, ni fundacions ni consorcis; la del 2008, sí. A més, s'ha de tenir en compte que durant aquests anys es fa el desplegament dels mossos (creixement de més del 40%). Rius, no us deixeu enredar tan fàcilment.

#5 Santi Demajo, Barcelona, 30/01/2012 - 01:14

(3) CiU no veu perillar la majoria perquè el PSC no actua d'oposició d'esquerres ni representa una alternativa de govern creïble. ICV, que sí és oposició nítida d'esquerres, va passar d'1 a 3 a les Generals i puja a les enquestes tant a Catalunya com a Barcelona. ERC també puja com oposició indepe.

#4 Santi Demajo, Barcelona, 30/01/2012 - 01:10

(2) ICV es va manifestar amb el lema "Contra les retallades. Hi ha alternativa" Pots consultar-les a http://www.iniciativa.cat/icv/documents/3666