La Punteta · 7 de Maig de 2012. 16:46h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Endollat a TV3

Xavier Bosch

Em temo que Alicia Sánchez-Camacho ha aconseguit blindar Xavier Bosch al capdavant de l'Àgora durant molts anys. Amb l'ajuda de Jordi Basté, Pilar Rahola i la resta de tertulians de Rac1 -de Màrius Carol a Toni Bolaño- que lògicament han sortit en la seva defensa.

A més, en aquest país n'hi ha prou perquè el PP català demani una cosa -assenyada o no- perquè tota la resta demani la contrària. La veritat és que comparar-lo amb Curri Valenzuela, com ha fet la presidenta del PP català, em sembla una bestiesa.

Però una de les primeres coses que hauria de fer el nou director de TV3, Eugeni Sallent, és canviar el programa de TV3 de dalt a baix. Encara recordo el dia que -abans d'una comissió de control de la CCMA- li vaig preguntar ingènuament a Mònica Terribas com és que l'havia fitxat per a dirigir l'Àgora.

La seva resposta em va deixar de pedra: "A TV3 busquem el talent". "Collons, i amb una plantilla de 2.300 persones no has trobat ningú?", vaig contraatacar. És la primera vegada que vaig veure Mònica Terribas, després de sis anys entrenant-se a La nit al dia, lenta de reflexos. No em va respondre.

Amb el temps em vaig assabentar que la seva amistat amb Xavier Bosch venia dels temps llunyans de la facultat. Però ens hauríem de plantejar si una directora de TV3 pot prendre decisions professionals en base a criteris personals. I, per descomptat, em va doldre molt que m'enredés.

Perquè costa de creure que amb 2.133 treballadors segons els propers pressupostos de la Generalitat -quan el va contractar devien ser més- hagués de fer un fitxatge extern. Sense oblidar els 427 de Catalunya Ràdio ara que parlen tant de "sinergies" entre les mitjans de la Corpo. A les emissores de la Generalitat també hi ha excel·lents entrevistadors.

El fitxatge de Xavier Bosch era fins i tot un greuge comparatiu amb altres presentadors de la casa que deuen fer passadissos, estan relegats al 3/24 o a programes culturals. En plena fal·lera per les quotes femenines no sé per què Terribas no va pensar en Bàrbara Arqué, Montserrat Jené, Núria Bacardit, Fina Brunet o Mònica Huguet per esmentar alguns noms. Mentre que Montserrat Besses ha hagut d'esperar a les presidencials franceses per tornar a sortir en antena.

Tampoc no sé si és el perfil -més que el perfil televisiu de Xavier Bosch segur- però Mari Pau Huguet se'n deu haver penedit tota la vida de no haver acceptar en el seu dia l'oferta milionària de Telecinco. I si no esmento Ariadna Oltra, Helena García-Melero, Lídia Heredia o Raquel Sans és perquè actualment estan als Matins o al TN.

O per què no hi posava Martí Anglada? Perquè segurament no era de la seva corda. Jordi Basté ha demostrat, d'altra banda, que el periodisme esportiu és una excel·lent escola per dedicar-se després a la informació general i TV3 té un munt de cares conegudes provinents d'aquesta àrea com Eduard Boet o Xavier Bonastre. A Ramon Besa, en efecte, el veig capaç d'escriure de tot. Fins i tot de la guerra d'Afganistan. Com si fos el Robert Fisk.

També ho farien bé d'altres més joves com Martí Gironell o Jordi Eroles. O històrics com Jordi Llompart, Enric Calpena, Salvador Alsius. Volen més noms? Espartac Peran, Toni Puntí, Carles Bosch. Excloc Joan Carles Peris perquè presenta el TN cap de setmana i Jaume Barberà el Singulars. En fi, ja em perdonaran que no en doni més noms -o que me'n deixi algun- perquè jo no sóc el cap de personal de TV3.

Llavors: per què Xavier Bosch? Un dia, fent passadissos al Parlament, un dirigent d'Esquerra -no era Carmel Mòdol, estava per sobre- em va confessar que "ara fa la Mònica l'Àgora que nosaltres volem". Llavors ho vaig entendre tot: Terribas havia fitxat un amic de la facultat a canvi de la petició d'ERC de desactivar l'Àgora.

Perquè, fins aleshores, havia estat un programa de debat, no un No-do en color. A Esquerra, sempre tan capficats amb això de l'espai comunicacional català, s'empipaven sempre que Ramon Rovira o Xavier Coral, que també van presentar l'espai, convidaven algú de l'anomenada Brunete mediàtica com Nacho Villa, Carlos Dávila, Arcadi Espada, Juan Carlos Girauta o fins i tot Francesc de Carreras, i això que és catedràtic de l'Autònoma. Sí, ja sé que a Telemadrid tampoc no hi conviden els nostres, però jo vull que TV3 s'assembli a la BBC, no a Telemadrid.

Aleshores també vaig començar a entendre per què Xavier Bosch s'havia acostat a Esquerra després de la seva sortida del diari Avui. A mi ja em va sorprendre veure'l en una conferència de Joan Puigcercós a l'Auditori de l'Once, a Barcelona, l'any 2008, imatge que il·lustra aquest article. Jo també hi era, esclar; però com a periodista, no com a VIP convidat pel partit.

La veritat és que Xavier Bosch va complir l'encàrrec al peu de la lletra: es van acabar els debats i va convertir l'Àgora en un programa d'entrevistes, algunes amb propietats somníferes. Bosch només s'ha atrevit a recuperar els debats amb temes políticament correctes com el d'aquest dilluns sobre les eleccions franceses. En això ens donen lliçons fins i tot els de TVE que almenys mantenen el 59 segons, un programa de debat, encara que sigui amb un altre nom.

O ha tractat temes tan políticament correctes com "Cal incentivar la venda de cotxes?" (26 de març del 2010) o "Ciudad Juárez, l'infern del narcotràfic" (14 de maig del 2010) per posar només dos exemples. Sens dubte interessants, però que no posen en perill la visió idíl·lica que alguns encara tenen de l'oasi català.

El resultat, pel que fa a l'audiència, és prou conegut: un 4% de share cosa que qüestiona fins i tot la continuïtat del programa o, com a mínim, la del presentador. L'espai és tan poc atractiu que han anant endarrerint la seva hora d'emissió i ara frega la mitjanit. I això que l'emeten per TV3, abans era al 33.

Em sap greu perquè crec que sincerament que Xavier Bosch no tenia necessitat d'apropar-se a un partit polític per continuar la seva carrera professional. Entre d'altres raons perquè quan perden els teus t'arrisques també a perdre el teu lloc de treball. No va ser l'únic favor de Terribas a Esquerra perquè la graella de TV3, sobretot a les acaballes del seu mandat, s'assembla sovint a la contraportada del diari Ara. A veure si deu ser veritat allò de les productores.

A més a Xavier Bosch se li ha vist sovint el llautó. Només treu la mala llet imprescindible en tot entrevistador si té Sandro Rosell al davant o Josep Antoni Duran i Lleida. L'entrevista que li va fer al líder d'Unió no és que sigui de jutjat de guàrdia, sinó que és de primer curs de carrera perquè, en periodisme, no pots fer mai acusacions sense proves. Si no les tens, calles. I encara menys des d'una televisió pública. Amb Oriol Junqueras hagués actuat igual?

Fins i tot tinc els meus dubtes que Xavier Bosch sigui un periodista de televisió. Jo no hi entenc, però em consta que aquests dubtes els tenen també altres periodistes de la casa. La prova és que, a Polònia, el van clissar de seguida. La caricatura va arribar a tenir tan d'èxit que misteriosament ha deixat de sortir en antena. Bosch és un gran periodista de ràdio, escriu com els àngels, fins i tot té obra literària -jo el vaig descobrir amb Jo, el simolses (La Magrana, 1992) molt abans que guanyés el Sant Jordi-, però no és Walter Cronkite.

Què passarà, doncs, amb el programa Àgora? Res, a CiU ja li interessa un No-do en comptes d'un veritable programa de debat a TV3. I Alícia Sánchez-Camacho mana -almenys a TV3- menys del que es pensa, encara que nominalment el PP català ostenti la vicepresidència de la CCMA. Xavier Bosch pot estar tranquil; però en periodisme -com en literatura- també se sabrà tot.

 

PD / Apa, després diran que no estic a favor de TV3

 

 

El llibre que no sortirà mai per TV3:

Contra la Barcelona progre

Crítiques i ressenyes:

http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

També em pots seguir al Twitter:

@xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

22 Comentaris

Publicitat
#16 Pere, Catalonia is diferent, 10/05/2012 - 11:04

Barra lliure als endollats!!
Paguen tots!!

#15 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 09/05/2012 - 18:05

Has posat alguns exemples de persones que opines en que la Terribas havia d'haver pensat, amb els que has pixat fora de test, tractant-se d'un programa com aquest.
A mi m'assembla molt més bèstia la substitució dee l'Antoni Basses a Catalunya Ràdio primer per una plasta i després per un ximple.

#14 Aleix, Bcn, 09/05/2012 - 16:02

Amb Oriol Junqueras no hagués actuat igual perquè sobre l'Oriol no hi ha cap acusació de cap tipus com sí que hi és a CyU.

#13 Joan, Bcn (Gràcia), 08/05/2012 - 20:22

PROU DESPILFARRO A TV3!
PROU PAGAR A ENDOLLATS A TV3!
PRIORITATS A LES RETALLADES, COM TV3!
MILLOR A LA TELE QUE A SANITAT O A ESCOLES!

#12 Miquel, Badalona, 08/05/2012 - 14:35

Doncs no vulguis saber el que cobra, que es veu que es d'escandol