La Punteta · 19 d'Agost de 2014. 18:05h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

ERC està preparada per governar?

Avui faré una pregunta que posaria els pèls de punta al mateix Duran: Esquerra està preparada per governar?. És veritat que, a diferència de Zapatero, Oriol Junqueras té experiència com alcalde. Fins i tot sembla que és un bon alcalde de Sant Vicenç dels Horts. Almenys ha sabut bastir un pacte amb CiU i ICV-EUiA, cosa difícil de veure en altres municipis.

Però la resta de la direcció d’ERC és una incògnita. Els que tenen experiència de govern en l’actual executiva es poden comptar amb els dits d’una mà: Anna Simó, que va ser consellera de Benestar i Família (2003-2006). Oriol Amorós, secretari per a la Immigració amb el tripartit. Lluís Salvadó, que va ser delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre. I Jordi Fàbrega, ídem a la Catalunya Central. Marta Rovira no va passar de treballar a l’Agència Catalana de Cooperació.

Tampoc és per tirar coets perquè Simó va arribar al càrrec després de només sis mesos de regidora a l'Hospitalet de l’oposició. Va caure en la primera remodelació. Amorós va ser nomenat sense experiència prèvia en en la matèria perquè era quota Portabella: abans havia estat adjunta a la presidència del Zoo de Barcelona. I Salvadó era l’encarregat d’acompanyar Carod quan el llavors vicepresident feia visites oficials pel territori: de Cambrils a Miravet.

Per això, si repassen un per un l'actual direcció no sé veure un futur conseller d’Economia, d’Interior o de Territori. I tant de bo m’equivoqui. Encara que hi hagi gent amb experiència municipal com Josep Andreu, alcalde de Montblanc. O Sergi Sabrià, que ha estat alcalde de Palafrugell (2009-2011). O Marc Sanglas, que va ser regidor de Sant Llorenç Savall -poble mundialment famós perquè hi passa la Matagalls-entre 1995 i el 2009.

Els ajuntaments són sovint una magnífica escola de govern. Però, dit amb tot el respecte, no és el mateix ser regidor de un municipi de 2.000 habitants del Vallès Occidental que, posem per cas, un de 90.000 del Baix Llobregat com és Cornellà. Tampoc és el mateix estar a l'oposició que a l'equip de govern.

A mi, el dirigent d'Esquerra que m’inspira més confiança després de Junqueras -espero no fer-li una mala passada- és el diputat al Parlament i alcalde de Moià, Dionís Guiteras. Quan va arribar a l’alcaldia es va trobar un ajuntament amb un deute del 400% després que l’anterior alclade, Josep Montràs, governés amb majoria absoluta durant 28 anys. Quan en portava 25 fins i tot li van fer un homenatge al que van assistir l'expresident Pujol i alcaldes convergents de la comarca com Jordi Moltó (Sallent) i Damià Casas (Artés). Si es descuiden

Però el problema d’Esquerra és que l’Esquerra bona era la del tripartit i ho van fer fatal. Si la generació dels Carod, Puigcercós, Ridao, Benach, Bargalló, Huguet, etc. s’havien estat preparant mitja vida per governar i ho van fer tan malament com ho poden fer els d’ara?. Carod i Ribó havien fet, com a dirigents de l’oposició, alguns dels millors discursos que jo he sentit mai a la cambra catalana. Eren els únics que podien tutejar Pujol en oratòria.

Però ja se sap que una cosa es fer discursos i l’altre l'art de governar. Carod va acabar tenint tants assesors que va haver de nomenar un coordinador d’assessors i Ribó ha acabat col·locat al Sindic fins als 74 anys a un sou de 100.000 euros anuals. Pujol ja no pot donar discursos d’ètica, però no sé si d’altres tampoc. Encara que en el cas de l'expresident hi hagi presumpte delicte.

Per això jo crec que Oriol Junqueras no vol precipitar una crisi amb Convergència: si hi ha eleccions anticipades i ERC queda per davant de CiU -cosa que auguren totes les enquestes- a Mas li passarà com a Montilla el 2010: se n’haurà d’anar a casa en el pitjor moment per a CDC perquè ara per ara no té successor i han quedat tocats pel cas Pujol.

Però si és escollit president de la Generalitat haurà de fer dues coses d’acord amb el seu electorat: una sortir al balcó de la Generalitat i proclamar la independència, cosa que tampoc serà bufar i fer ampolles. I l’altra formar Govern. És per posar-se a tremolar, però l’home amb més experiència de govern de l’actual direcció d’Esquerra és Jordi Portabella, que va ser segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona (1999-2007). A aquest pas el veig de conseller en cap.

Publicitat
Publicitat

25 Comentaris

Publicitat
#23 zenaida, vilanova i la geltru, 20/08/2014 - 17:08

Para ser un buen alcalde en sant Vicens dels Horts...no se necesita mucho...durante años han gobernado tan mal y han creado una deuda espantosa...los impuestos han sido altos...colocaron un montón de personal en el ayuntamiento...siempre gobernó la izquierda...muchos años los comunistas...por lo tan

#22 ep, atenció, ., 20/08/2014 - 17:02

A la revista del sr Rius està prohibit dir que el turisme és una activitat perjudicial per Barcelona.

#20 luca, bcn, 20/08/2014 - 14:47

en un país on les decisions s'agafan a Europa i al BCE, governar es sinonim de govern local i poca cosa mes.
I a Catalunya mira, son 3 anys de "Govern" amb una nomes una "llei" i no ha passat res.
Es a dir: la capacitat normativa es zero a nivel regional, llavor poc dany poden fer.

#19 Kropotkin, Vic, 20/08/2014 - 13:40

Para lo que estan sobradamente preparados es para duplicar la deuda catalana... Ya lo hicieron en el Tripartito y pueden garantizar una eficacia demostrada. Son una garantia para acabar de hundir esto y que pasemos de una vez a formar parte del tercer mundo. Esto promete...

#18 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 20/08/2014 - 12:57

Si governa Esquerra, Catalunya per terra. Puede pasar cualquier cosa, como en los años 30 de infausta memoria. A los que más se les erizan los pelos es a la mayoría de empresarios y políticos de CiU. Incluso a Cambó, y eso que mora en el otro barrio. La esperanza está en los CIUDADANOS sensatos.