La Punteta · 12 de Juliol de 2015. 14:35h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

ERC s'estanca

Mas i Junqueras el dia de la conferèncai del president d'ERC

La darrera enquesta de La Vanguardia confirma que, en el fons, la llista unitària és una operació de màrqueting per intentar salvar el president de la Generalitat. Entre d’altres raons perquè la portada d’aquest diumenge sembla que l’hagi feta el conseller Homs encara que, com a portaveu del Govern, hagi estat substituït per la consellera Munté.

Al capdavall, la notícia no és que la llista en qüestió assoliria entre 68-72 escons -tampoc és per tirar coets: la reforma de l’Estatut va ser amb 90-, si no que Artur Mas només en treuria entre 32 i 34 en cas de presentar-se amb les sigles de CDC. Ara entenc la insistència de Palau per embolir la troca.

Però, amb franquesa, algú s'imagina els votants de la CUP votant Artur Mas de cap de llista?. O els de CDC de tota la vida votant una candidatura amb la CUP?. S'imaginen un míting final conjunt Artur Mas, Oriol Junqueras i David Fernández amb abraçada inclosa?.
 
L’altre dia debatia a twitter amb el diputat de Convergència Àlex Moga i repetia la versió oficial que si cal “canviar el xip” i deixar “l’eix classic per emprendre el camí de la desconnexió”. Em sembla que fins i tot apel·lava al sentit d’estat dels votants. Collonut, apel·lar al sentit d’estat en una campanya electoral em sembla un immillorable argument electoral. A aquest pas els votants de CDC fugiran en massa a Unió, a Ciutadans o fins i tot a l’Albano-Dante.

Perquè, més enllà de la benigna portada, el sondeig de La Vanguardia posa de manifest algunes dades preocupants. D’entrada, que Mas hauria perdut la meitat de diputats en cinc anys encara que guanyés: de 62 a 32-34. Tot un rècord Guiness.

Fins i tot encara que agaféssim la forquilla alta en cas d’anar separats (CDC 34, ERC 21 i la CUP 10) no sumarien ni per governar. I si la CUP són decisius què els hi donem? Economia i Finances? Interior? la vice-presidència? Acabarem enyorant Joan Saura.

Compte també perquè Ciutadans supera Esquerra en intenció de vot. A les darreres eleccions municipals, a Barcelona, van empatar en regidors (cinc) però una relativament poc coneguda Carina Mejías va guanyar per 300 vots a Alfred Bosch -que portava un any en campanya- i el fitxatge estrella de Juanjo Puigcorbé.
 
En altres enquestes, com les dues últimes d’El Periódico, Ciutadans també està desplaçatant Esquerra estimació de vot i, per tant, com a eventual segona força política. En resum: ERC sembla que ha tocat sostre. Ja no només no guanya a CDC, sinó que tendeix a l’estancament. Al final tindrà raó Duran que la resurecció d’Esquerra ha estat més mèrit d’Artur Mas que d’Oriol Junqueras.

El problema és que el president d’ERC va acomplexat per la vida pel què dira Pilar Rahola, TV3 o la claca mediàtica de Convergència. I que els històrics del partit -Puigcercós, Ridao, Huguet, etc.- tampoc s’atreveixen a dir-li per respecte institucional.

Vostès van veure les declaracions de dissabte al 324?. Per mi que estava encara sota els efectes del jetlag. En comptes de dir que no volen anar amb una llista encapçalada per Mas perquè té quinze seus embargades, per exemple, va deixar anar la parrafada següent com si fos una classe de la UAB: “la posició d'ERC, que és ben coneguda, és que nosaltres no posarem cap trava a la proposta que han fet les entitats".

"Per part meva -va afegir- cap inconvenient en apartar-nos per posar davant la llista civil. Si qualsevol acord alternatiu a aquest és un acord que expulsa a la gent de l'acord, ens assembla que és una mala decisió.” O blanc o negre. O carn o peix. Els d'Unió s'han tret un pes de sobre i ara van sense complexos. I això que, fins fa quatre dies, eren CiU. Fins i tot van convocar ells la consulta.

Per això li estan pispant la cartera. A les europees de l’any passat, Esquerra va guanyar per primera cop a Convergència. I va haver-hi enquestes en què superaven també a CDC. Però des de llavors han perdut pistonada. Ara no és que es disputin el primer lloc, sinó que amenacen de ser desplaçats del segon per Ciutadans o per Podem.

Finalment, una pregunta inquietant sobre el sondeig: es pot declarar la independència amb només el 46,7% dels vots? En teoria sí si tens més diputats que els altres, però sembla difícil culminar un procés així amb la meitat del país en contra. Si no hi ha una majoria folgada -folgadíssima-, no ens reconeixerà ni l’Obama ni la Merkel ni el Vaticà. A veure si, al final, tindrà raó el ministre Margallo que quedaríem vagant per l’espai sideral.

La reforma de l’Estatut va ser per 90 diputats, ara ja estem parlant de forquilles de 68-72 -amb sort- o 66-63. De fet, en els darrers mesos, el procés ha perdut l’Ajuntament de Barcelona, Unió, el PSC -que s’ha passat definitivament a l’altre bàndol- i fins i tot Àngel Ros. L’alcalde de Lleida no ha dubtat, ni un moment, que entre el sobiransime i la cadira, més val la cadira. I això que era el representant del sector sobiranista del PSC.

Però llavors, qui governarà Catalunya? Es pot constituir una majoria de govern amb partits del sí i del no-no?. Un dia, després d’un acte al Cercle d’Economia, vaig estar petant la xerrada amb Rocío Martínez-Sampere i Jordi Cañas. Ves per on, ara ni una ni l’altre són diputats, però ambdós -des de la discrepància política- van arribar a la mateixa conclusió: “s’ha perdut el bon rotllo”.

El procés pot deixar, a més de la credibilitat de la premsa tocada, una Catalunya ingovernable.

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#7 BEJOTA, bcn, 14/07/2015 - 17:39

Según el último barómetro del Centro de Estudios de Opinión de la Generalitat (CEO), únicamente un 21,1% de los entrevistados considera que ?la posición de cada partido sobre la relación entre Cataluña y España? es lo que ?tiene más importancia a la hora de decidir su voto en las próximas eleccio.

#6 Sentiment català, CAT, 14/07/2015 - 01:59

S'imagina al Mas i Junqueras abrazats al palco per un gol del Barça a l'últim minut que doni el títul d'una final de Champions contra el Madrid?
En el seu escrit oblida una cosa: el sentiment per uns colors, una gent o una nació.
No tot són interessos personals a la vida, company.

#5 ALEX, Terrassa, 13/07/2015 - 09:19

Que hay una sociedad dividida está claro pero unos tienen fanatismo y otros la razón, además del respaldo de todo un estado y de toda la Unión Europea.

#4 Carlos Gomez, Bcn, 13/07/2015 - 00:18

Acabarem amb el Junqueres de coneseller de Lamentacions i Patiments Diferits, el Rull de Bodas, Bautisos i Comuniones i el Fernandes de Parcs i Jardins.
Els manicomis d´avui en dia son molt permisius.
Aqui el que s´avorreix es perque vol.

#3 Carlos Gomez, Bcn, 13/07/2015 - 00:09

Aixo tant repetit de la desconnexio fa pensar en el paseig espaial d´un astronauta quan es trenca l´ancoratge amb la nau matriu i es perd vagant a la deriva pel fosc i gelid espai infinit.
O potser perque s´ha aficionat de cop i volta al bricolatge electric.
Aqui i avui ja tot ese posible.