La Punteta · 10 de Febrer de 2011. 17:19h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

És internet, estúpids

El corresponsal de TV3 a Pekin, Sergi Vicente (@sergivicente) va donar l'alarma dimarts passat via twitter: "Gurú xinès d'internet @isaac (de visita a BCN i Madrid) diu 'no power, no wifi, on high-speed train'. Benvingut al Tercer Món tecnològic".

Com que era important em vaig afanyar a rettwitejar-lo al nou director general de Telecomunicacions, Carles Flamerich (@flamerich) gràcies a un dels nostres experts en la matèria, Albert Cuesta (@albertcuesta).

Tinc moltes esperances dipositades en l'esmentat Carles Flamerich, però espero que no les defraudi. No pas perquè vingui del sector i hagi estat president del Ctecno (Cercle Tecnològic de Catalunya), sinó perquè no li costarà gaire superar el nivell dels seus predecessors.

El primer secretari del tripartit va ser Oriol Ferran, un gol de Vicent Partal a Esquerra -un altre vull dir- perquè crec que ha acabat de regidor d'Iniciativa a Arenys. Ferran estava obsessionat amb el programari lliure. Al final només va aconseguir reconvertir la seva Secretaria.

A Oriol Ferran el vaig tenir -juntament amb una altra perla: David Domingo- en un curs de periodisme digital de la UOC d'infausta memòria. Era tan dolent -anava a càrrec de la productora Lavínia, que ara treballa per a TV3- que a mig curs va haver-hi un motí. Havia de ser molt dolent si, en un curs a distància, els alumnes es van posar d'acord per presentar una protesta formal. Per això em vaig quedar de pedra quan un dels seus professors el van nomenar per a un càrrec tan important com aquest.

El segon va ser Jordi Bosch sobre el que, com Carles Flamerich, també tenia dipositades al començament moltes esperances. Però al final va passar a la història per haver-se apujat el sou 20.000 euros a l'any, segons revelava un informe de la Sindicatura de Comptes.

La política del tripartit en matèria de noves tecnologies era tan fluixa que li van donar un Premi Nacional de Comunicació a una de les empreses del fiasco d'Hereu amb la Diagonal. Ja saben, aquell cop que va fer el ridícul fent veure que votava via electrònica. El principi del fi -juntament amb les fotos de les putes a la Boqueria- de l'encara alcalde de Barcelona.

Però amb Internet no podem perdre més temps: portem deu anys perduts i deu anys en l'època de les noves tecnologies és com cinquanta durant la Revolució Industrial. La facilitat d'accés (free wifi) i la connexió d'alta velocitat ara és l'equivalent a les vies fèrries durant el segle XIX. No podem tornar a perdre el tren.

Catalunya ja ha patit diverses ensopegades: se'n recorden de Retevisión? havia de ser un dels pols de desenvolupament tecnològic de Catalunya. L'edfici on tenia la seu -a la Diagonal de Barcelona, davant la Illa- ara hi ha una botiga de moda: H&M. I Al pi, un altre projecte emblemàtic? Va acabar en mans d'Orange. Ara una empresa privada ofereix fibra òptica amb 50 megues, que és el que hagués hagut de fer la Generalitat des del començament.

Els bascos, en això, sí que ho han fet millor que nosaltres: almenys tenen Euskaltel. El senador del PNB Iñaki Anasagasti explicava el passat 29 d’octubre, en una entrevista a TV3, que quan van pactar la primera investidura amb Aznar -ni tan sols eren necessaris els seus vots, ja tenia els de CiU i Coalició Canaria- van demanar el segon operador de telefonia mòbil: el que després seria l'esmentada Euskaltel.

Se'n recorden de la campanya del Som 6 milions, la més emblemàtica de Jordi Pujol?. Una de les frases de l’anunci era: “des de la Generalitat donem la benvinguda a la informàtica i les noves tecnologies. Perquè volem ser els primers”. Doncs estem a la cua. El primer que van fer els estonis després d'assolir la independència va ser posar-se les piles amb internet. Nosaltres encara estem a les beceroles.

Aquest mateix exemple li vaig posar a la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, en la primera conversa de passadisos després del seu nomenament dimecres passat al Parlament. Em va deixar amoïnat: va al·legar que l'Ajuntament de Barcelona ja havia posat en marxa el free wi fi. Malament rai quan una Administració desvia cap a una altra. A més, només es pot fer servir una hora al dia i sempre que tinguis una estació a la vora.

La periodista Ester Vera -ves per on ara cap de premsa de Mas-Colell- ja explicava en un article a El País el 3 de setembre del 2009 ("Barcelona, tenemos un problema") que era un wi fi "de joquina". De fet, a finals de gener vaig anar a la roda de premsa de Jordi Portabella per explicar el seu acord amb Reagrupament i no hi havia wi fi ni a l'Ajuntament. Com si estiguéssim a l'edat de pedra.

El passat 20 d’agost llegia un reportatge d’Antonio Cerrillo i Xavier Cervera a La Vanguardia i al municipi norueg de Longyearbyen -el més septentrional del planeta- tenen "connexió wi fi al carrer". La localitat en qüestió, amb només 2.000 habitants i a tan sols 1.300 km del Pol Nord, gaudeix per cert de quatre mesos de foscor a l’any i temperatures de 20 graus sota cero.

També vaig expressar els meus precs al Carles Flammerich durant el darrer consell nacional de Convergència, quan encara rebia felicitacions a tort i a dret. Però el vaig veure més preocupat per la telefonia mòbil que per l'accés a internet d'alta velocitat i el free wi fi.

De moment, l'únic que sabem és el que va dir el conseller Mena en la seva darrera intervenció al Parlament aquest dimecres quan va dir que les noves tecnologies ens podien ajudar a sortir de la crisi i va parlar de "millorar la connectivitat i l’accessibilitat de banda ampla". Ho cito per passar comptes al final de legislatura.

"Creiem -va afegir- que les empreses de Catalunya s’hi han d’abocar de ple, a l’intercanvi de dades, al comerç electrònic, al business to business, al business to consumer, i crec que hi avançarem amb matèries de simplificació administrativa i de tràmits administratius". Som-hi, conseller. Fets, no paraules.

Com va dir el català Francisco Belil, el CEO de Siemens per al sud-oest d'Europa, el passat 5 de febrer en una entrevista al TN: "No podem perdre temps. El món es belluga amb nosaltres o sense nosaltres". El directiu -de les poques coses que exporta Catalunya són directius- havia donat el dia abans una conferència a Cornellà sobre les claus del futur industrial del país. Potser que li fem cas.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 Josep, Barcelona, 15/02/2011 - 10:34

Li sugereixo que s'informi del pla Catalunya Connecta impulsat pel tripartit. Pels seus comentaris dedueixo que no en té coneixament (http://www.youtube.com/watch?v=q4eGWYe9GuU).
Totalment d'acord en que l'accés ha internet ha de ser un dels principals objectius del nou govern.

#5 emilio, a@a.com, 11/02/2011 - 20:35

que pasá? es delito subirse 20 mil euros al sueldo?

#4 Xavier, Barcelona, 11/02/2011 - 16:01

Coincideixo en gran part, però no en la gran necessitat de wifi. Hi ha vàries tarifes planes per menys de 20 euros al mes, per a mòbil i/o ordinadors amb modem 3g.
Qui necessita mobilitat en les connexions ja en pot tenir, el wi-fi no és tan necessari.

#3 Manuel Sanromà, Tarragona, 11/02/2011 - 13:23

Sr. Rius: l'ha clavat. El felicito pel excel.lent article.

#2 Sergi Vicente, Pequín, 11/02/2011 - 12:23

Bon article, boníssim títol