La Punteta · 24 de Juny de 2016. 14:45h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

És la immigració, estúpids

Cap a l'escola del meu fill

El Brexit ha guanyat per la immigració. Només cal veure el cartell amb el que es passejava Nigel Farage per tot el Regne Unit: “Open door immmigration isnt’t woorking”. Qui coneixia el líder de la UKIP només uns anys enrere?. Ara és el guanyador moral del referèndum juntament amb Boris Johnson.

A Catalunya hauríem d’extreure immediatament conclusions en comptes de continuar amagant el cap sota l’ala. Quin és l’únic tema que no ha sortit en tota la campanya electoral? La immigració. En canvi, al debat de TV3, el primer tema va ser els refugiats. I això que El País havia publicat el dia abans que, a Catalunya, hi ha quasi 80 mesquites salafistes.

Hi havia una cursa a veure qui era més progre. Fins i tot Girauta recordava el seu pas pel Parlament Europeu. I Francesc Homs presumia d’haver visitar un camp de refugiats als anys 90!. Al final Jorge Fernández va haver de recordar-li a Xavier Domènech que Tsipras ha tancat el camp de refugiats d’Idomeni.

El problema és que la nostra classe política -i la majoria de les nostres patums mediàtiques- resideix en barris amb poca immigració: Carles Puigdemont viu a Sant Julià de Ramis, al costat d’un camp de golf. Saben quina immigració té oficialment el municipi? Un cinc per cent, una xifra fàcilment assumible. Aquests segur que s'integren.

Sí, la seva primera visita oficial va ser a Salt, però s’hi va estar tres hores i no va sortir de dependències oficials. El dia que vaig anar-hi jo, amb franquesa, allò no semblava un poble del Gironès. Mentre que Colau viu a l’Eixample, però porta al fill a una escola -hi passo sovint per davant- en la que no hi ha cap mare amb gel·laba i tots els alumnes són d’aquí.

Jo, que portava el meu fill petit a l’escola pública del meu poble, sempre anava darrera de quatre dones musulmanes tapades de cap a peus amb nou fills en total. Com la foto que il·lustra aquest article. Va ser el primer cop que vaig pensar que en matèria d’immigració -i de natalitat- hi havia alguna cosa que no hem fet prou bé. A aquest pas, en alguns barris i ciutats, acabarem en minoria. Per cert, algunes excompanyes -amb catorze anys- ja van amb vel de dalt a baix.

Per descomptat al discurs bonista hi contribueixen també els nostres mitjans de comunicació, sobretot els públics, per no trencar la imatge idíl·lica que transmeten de Catalunya. TV3 sembla, de vegades, una ONG. L’altre dia feien un reportatge sobre Sant Roc i en comptes de parlar d’”immigració” parlaven de “diversitat multicultural”.

Jo em pregunto també on viuen els redactors de la cadena amb els sous que cobren. Per què TV3 envia equips informatius als camps de refugiats de Grècia, però és incapaç de fer un 30 Minuts o un Sense Ficció sobre els problemes de convivència a ca n’Anglada posem per cas?. I això que està a només trenta quilòmetres dels estudis de Sant Joan Despí.

A Catalunya -i a Espanya- tenim sort que no s’ha consolidat cap partit populista gràcies a Franco. Anglada va arribar al zènit amb 75.000 vots a les eleccions del 2010 però sortosament després es van barallar entre ells: Plataforma és va quedar sense líder i ell es va quedar sense partit. La justícia li ha donat finalment la raó i ara, als 57, hi torna amb un nou partit.

Mentre que, a la resta de l’Estat, Vox sembla que ha començat a difondre el missatge anti-islàmic a la recerca de vots en el tram final de la campanya. No sé si al final entraran al Congrés com indiquen algunes enquestes, però difícilment assoliran la representació d’altres partits europeus. Només cal veure França on els antics votants del Partit Comunista de Georges Marchais s’han passat, en massa, a Marine Le Pen.

Un dia em deia una alt càrrec d'Estrangeria em deia que, a casa nostra, sempre anem amb deu anys de retard en aquests temes. Tant en les causes com en els efectes. Aquí tenim un Govern que en comptes d’agafar el problema per les banyes ven que no passa res: som, en paraules textuals, “una societat diversa que lluita contra les desigualtats per raó d'origen”.

Malgrat que cap país del món -sense estructures d'estat!- ha rebut tanta immigració i tan diversa en deu anys com nosaltres. Saben quina és la darrera mesura del govern? Crear una nou ofici: tècnic en acollida de persones migrants. Segur que no tenim problemes més importants?.

Esquerra ha publicat aquest divendres, en el darrer dia de campanya, un anunci en premsa que no acabo d'entendre: el primer punt és “La sobirania del poblema català” i el segon “El referèndum”. Si primer és la independència perquè després el referèndum?. Però el dotzè punt és “La nacionalitat catalana per als immigrants”.

Per a tots? Sense condicions?. Sense demanar almenys el coneixement de la llengua -o llengües, tant me fa-?. Sense un compromís d’integració?. Sense assumir els nostres valors?: la democràcia parlamentària, la separació de poders, la igualtat home-dona, el respecte als homosexuals, la laïcitat?. Pujol va dir aquell frase de “català és tot el que viu i treballa a Catalunya”. Però de seguida va afegir: “i en vol ser”.

Dintre d’uns anys veurem que moltes famílies nouvingudes tampoc s’han integrat -a França i a Bèlgica els més radicals són de tercera generació- perquè aquí hem obert les portes de bat a bat: hem atorgat drets sense demanar deures. El més important per integrar-se en un país és la voluntat d'integració. Si no hi ha voluntat no hi ha res a fer.

Llavors haurem de passar comptes amb els que han actuat d'una manera tan irresponsable durant aquests anys: d'Àngel Colom -director general d'Immigració a l'ombra- a Xavier Bosch passant per Oriol Amorós, entre d'altres. O el mateix Artur Mas perquè ell n’ha estat, com a president, el màxim responsable. Clar que Mas viu al carrer Tuset. Allà tampoc hi ha immigració. És molt fàcil demanar solidaritat quan vius a la part alta de la Diagonal.

Tant se val, llavors ja serà tard: tot el que s’havia d’haver fet no s’ha fet. Ho pagarem caríssim

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

 

Publicitat
Publicitat

31 Comentaris

Publicitat
#17 Pere, Girona,Spain, 26/06/2016 - 17:31

Bah !! No hi ha de que preocupar se. Com diu la consellera Munté , no s'han d'estigmatitzar les mesquites, doncs son centres de concòrdia i integració.

Es una "gran" política.

#16 Alpen, Ripoll, 25/06/2016 - 11:57

Bé Sr. Rius bé.

#15 Carlos Gomerz, Bcn, 25/06/2016 - 01:21

Regalant pasaports compres voluntats de les de debo, vitailices, Rius.
I fiedelitzes a la familia del client per un parell de generacions.
Fins que anys despres sorgeixen els Moleenbek´s.
Pero aixo ja es com el deute o la L9 del metro: Ja s´ho faran els que vinguin derrera.

#14 Carlos Gomez, Bcn, 25/06/2016 - 01:09

Amb els d´avans nomes ens podiem quedar cecs i tisics per masturbarnos.
Amb aquests no. Aquests t´envien a la seva Itaca pel mateix preu i li arreclen les llistes d´espera al Comin en un no res.
Quan ens adonem d´aixo ja no quedara ningu ni per posar el setraspasa.

#13 Pepet, Sabadell, 24/06/2016 - 22:18

Senyor Rius, tota la raó del món i encara se'n podria parlar més i més; Està clar que els musulmans difícilment s'integraran o potser mai; la seva religió no els hi permet i ho tenen lligat i ben lligat, perquè no passi; el seu objectiu és canviar els nostres valors i nosaltres ho acceptem.