La Punteta · 22 de Gener de 2015. 07:46h.

RUBÈN NOVOA

Analista

Es podia haver evitat

Han passat ja dues setmanes dels atacs coordinats de la franquícia iemenita d'Al-Qaida a la Península Aràbiga (AQAP) i el Daesh contra el setmanari satíric Charlie Hebdo i el supermercat jueu Hypercacher. Temps, al meu entendre, suficient, per analitzar si tot això es podia haver evitat.

Com a editor del web Israel a Catalunya, el passat mes de setembre vaig emetre una alerta antiterrorista en la qual explicava com la intel·ligència saudita (GIP), la britànica (SIS/MI6) i l'australiana (ASIS) disposaven d'informació suficient per arribar a la conclusió que AQAP i el Daesh s'havien confabulat per fer un gran atemptat terrorista en sòl europeu com a preludi d'un nou atac en territori nordamericà coincidint amb el tretzè aniversari dels atemptats a les Torres Bessones de Nova York. Des dels serveis d'informació del Cos de Mossos d'Esquadra se'm va confirmar la veracitat de l'amenaça, cosa que, a priori, em va tranquil·litzar, ja que sóc coneixedor de primera mà de la manca de col·laboració existent entre els diversos cossos i forces de seguretat que operen a Catalunya en el què la lluita contra el terrorisme islàmic afecta, i més ara, en ple procés sobiranista.

Amb una mica de delay, l'amenaça gihadista es féu realitat el passat 7 i 9 de gener amb els atemptats a Charlie Hebdo i l'HyperCacher. Però... van sorprendre aquests atemptats als serveis d'intel·ligència i cossos i forces de seguretat europeus? Jo diria que no. La contractista d'intel·ligència ULTRASCAN HUMINT va emetre una nova alerta antiterrorista el passat 14 de desembre on alertava d'un atemptat imminent en una ciutat europea per part del Daesh i recomanava elevar el nivell d'alerta antiterrorista durant 90 dies. Transcripcions de comunicacions encriptades interceptades per l'Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units (NSA) al líder del Daesh, Abu Bakr Al-Bagdhadi, així ho aconsellaven.

I què va fer Europa davant l'amenaça? Creuar-se de braços i silenciar-la tot esperant que arribessin els atacs. Adés, ciutadans coneixedors i conscients de la situació, érem titllats d'alarmistes per la xarxa. Mentre tot això se succeïa, el terrorista del Daesh Amedy Coulibaly, amb nombrosos antecedents, va poder creuar la frontera amb Espanya malgrat que abans fos aturat en un control policial en territori francès. A més a més va poder passar el cap d'any a Madrid amb la seva nòvia, Hayat Boumeddiene, que posteriorment, el dia 2 de gener, no tingué cap problema a l'Aeroport Adolfo Suárez-Barajas de Madrid per agafar un vol rumb a Turquia i així poder creuar fàcilment la frontera amb Síria per anar al seu safer heaven: el Califat. Aquest relat apunta clarament a greus i intolerables errades de seguretat de la qual en faig responsable les agències d'intel·ligència espanyoles i franceses, això és, el Centro Nacional de Inteligencia (CNI) i la Direction Générale de la Securité Extérieure (DGSE). Puc arribar a entendre que a Espanya el CNI estigués per aquelles dates més preocupat pel procés sobiranista i les revelacions del seu "charlie" Francisco Nicolás, desatenent així les seves funcions de garantir la seguretat nacional. Però... i els francesos? Deixo la pregunta a l'aire sense respondre.

Ahir a la tarda, un bon amic jueu de Barcelona m'explicava la conversa que havia tingut amb la seva filla abans d'entrar a l'escola jueva de Barcelona: "Papa, per què el policia de l'entrada porta una pistola tan gran?" (sic: la nena es refereix al subfusell d'assalt HK UMP9 amb el qual agents de l'ARRO i/o la BRIMO del Cos de Mossos d'Esquadra custodien les 24 hores l'escola jueva de Barcelona des de que estem en nivell 3 d'amenaça terrorista). El pare es va esmunyir com bonament va saber a la pregunta amb un: "Hanna, és perquè no vingui cap dolent al col·le". Però la nena, no satisfeta amb la resposta li va etzibar un "Papa, i per què hi ha gent dolenta que ens vol matar?". Aquí el pare ja no va saber donar resposta.

És una vergonya per Europa que els seus jueus hagin de suportar aquestes extremes mesures de seguretat perquè Europa no ha sabut aturar els discursos de l'odi a temps. Discursos amb els què, encara a dia d'avui, la corresponsalia de TV3 al Pròxim Orient ens obsequia pràcticament a diari, per posar un exemple proper. Mentre els centres de culte jueus i escoles estan militaritzats a Catalunya, França, Anglaterra, Països Baixos... tenim a diputats de l'esquerra més tronada com David Fernández reclamant públicament que els atemptats de París no atiïn la islamofòbia! Encara no he vist cap oratori ni madrassa de les que hi ha disseminades pel territori català que necessiti de cap protecció policial. Això sí, aquest mateix diputat es va "escaquejar" de l'acte d'homenatge a les víctimes al qual fou convidat per la comunitat jueva catalana el passat diumenge a Barcelona sense que s'excusés.

Avui passejava per la Plaça dels Països Catalans de Sants. També un escamot de la Brigada Mòbil armat amb subfusells d'assalt procurava per la seguretat de tots. L'amenaça gihadista és contra tot Occident, i això inclou també la comunitat jueva. Jo, com aquest bon amic, tampoc hagués sabut què dir a la meva filla davant la pregunta que planteja de per què hi ha gent dolenta que vol matar els jueus. El que sí sé és que Europa comença a prendre's seriosament l'amenaça contra els seus jueus.

És preferible tenir policies a la porta amb metralladores per protegir la comunitat jueva que gent armada amb uniforme buidi els pobles de jueus per omplir trens direcció els camps de la mort. En aquest sentit, hem après una mica dels errors del passat.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat