La Punteta · 19 de Febrer de 2013. 10:52h.

JAUME BORRÀS

Escac i mat al Rei?

Davant la nova situació creada damunt el tauler de joc, el Rei (Juan Carlos) ha de començar a ser conscient que l’escac i mat és una amenaça real (més real que ell mateix). Damunt les 64 caselles de l’escaquer ja no divisa uns peons (societat civil) que fins ara li oferien obediència i el respectaven per la tasca feta. Ha perdut la muralla de contenció enfront els adversaris a la sang blava (republicans o extrema dreta).
 
Les torres de la monarquia ja van començar a trontollar amb l’assumpte de la infanta Elena i el seu divorci de Jaime de Marichalar. Però és què ara l’alfil (Urdangarin) en lloc d’avançar en paral·lel a la família que representava, va decidir anar en diagonal per fer drecera i caure en mans d’un instructor i una Fiscalia Anticorrupció que l’acusen de prevaricació, evasió d’impostos, frau fiscal, falsedat documental i malversació de fons públics.
 
Acompanyat del cavall (Diego Torres), ara desbocat, ha estat capaç d’involucrar l’altre alfil (la infanta Cristina) i fins i tot el propi Rei, arribant a faltar al respecte a la institució en autoproclamar-se com el duque em…palma…do. Per acabar de rematar-ho tot, la presència en aquest entramat de l’altre egua (Corinna), ha reviscut la cacera dels elefants en què aquesta havia participat tot provocant un clar distanciament entre el Rei i la Reina. Una Reina que està desapareguda del combat.
 
El monarca també esta contribuint a la seva possible caiguda. La cacera, les disculpes infantils davant l’error de l’elefant, la presumpta amiga, les poques explicacions enfront els dubtes damunt la seva família o les caigudes reiteratives, l’han mostrat debilitat. Ha provat de recuperar el suport d’una majoria amb la declaració antisobiranista catalana, el discurs de peu dret o la sortida de qualsevol foto dels presumptes. Però dia sí, dia també, el prestigi de la monarquia espanyola es va debilitant, tot i els esforços.
 
De moment l’únic il·lès de tot plegat és el príncep Felip. Per això i davant el que pot ser un imminent escac i mat, al Rei només li resta una solució per evitar la desfeta de la monarquia espanyola: abdicar a favor del seu hereu com farà el proper 30 d’Abril la reina dels Països Baixos, Beatriu I, o aquest febrer Benet XVI; ei poca broma, el representant de Déu!
 
Si com és d’imaginar Juan Carlos vol que els Borbons segueixin damunt el tauler d’escacs, no pot trigar gaire; ha de ser imminent. I ho té fàcil, a l'igual que la Reina anteriorment citada o el Sant Pare, pot al·legar avançada edat. Una retirada a temps és una victòria. Si no és així: la república és possible?
 
 

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 queteden, Igualada, 20/02/2013 - 03:28

Naturalment, la república és possible. Però més enllà de la república espanyola el que ens ha de preocupar és assolir la república CATALANA. Hem de deixar que Espanya s´enfonsi, que s´enfonsin les institucions. Qüestió de tacticisme... No creus?